USR RETRAGE sprijinul politic pentru Cîțu și îl vrea DEMIS! Stelian Ion, la baionetă: „Cine nu respectă Ministerul Justiției, ajunge să dea cu subsemnatul!”

USRPLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu, conform deciziei Biroului Politic Național de miercuri noapte. USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, care „a aruncat țara în criză politică. USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare.”

Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru Ministerul Justiției pentru viitorul guvern şi are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu. Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic în data de 11 septembrie”, au transmis cei de la USR.

Joi dimineață, ministrul demis al Justiției, Stelian Ion, a susținut că a identificat mai multe probleme în cadrul proiectului de investiții Anghel Saligny. Stelian a ținut să precizeze că USR-PLUS dorește dezvoltarea României și spune că narativul folosit de premierul Florin Cîțu, conform căruia USR-PLUS blochează modernizarea României, reprezintă „o manipulare care nu poate fi acceptată”.

„Sunt multe probleme la Anghel Saligny: de neconstituționalitate, de nelegalitate, de cui i se atribuie, condițiile legale… Sunt chestiuni tehnice. Mi se cerea ceva imposibil: să dau aviz pe un document pe care nu l-am primit. Cred că e o miză de competiție internă în PNL. MJ nu este tocmai plăcut de ceilalți colegi din Guvern: ridică probleme și ele trebuie ascultate. În  limita posibilității am grăbit lucrurile. Eu nu forțez și n-am forțat niciodată. Până la urmă ei sunt partea tehnică, cei de la avizare, nu cred că e bine să pui presiune pe acești oameni. E absolut incorectă această atitudine și pretext folosit de premier că USR se opune dezvoltării României. Puteam să încheiem și să mergem toți acasă, dacă USR se opune dezvoltării României.  E o manipulare care nu poate fi acceptată de USR-PLUS”, a spus Stelian Ion.

Ministrul demis Stelian Ion a declarat joi că a primit semnale că nu trebuie să fie ministru, în contextul concursului pentru ocuparea unor funcții de conducere în DIICOT, DNA și Parchetul General.

Am primit mai multe semnale de-a lungul timpului cum că nu e în regulă ca un ministru USR sau eu în special aș putea coordona aceasta activitate și că nu ar trebui să o fac eu, ar trebui să o facă altcineva pentru a avea un deznodământ dinainte știut. Au fost semnale foarte clare. Nu am spus lucrul acesta răspicat, dar dacă lucrurile se desfășoară într-o anumită cronologie și se confirmă toate aceste lucruri, concluziile le putem trage. Nu vreau să accentuez. Eu ieri am făcut publică lista cu candidații. (…) Eu văd această procedura ca una care să fie transparentă, una în care să colaboreze instituțiile, să dialogheze și în final să fie niște propuneri care să fie acceptate și de președinte, care are ultimul cuvânt, să aibă și girul CSM, dacă se poate”, a spus Stelian Ion. Întrebat dacă președintele Iohannis nu este mulțumit de cei care s-au înscris pentru șefia parchetelor, Stelian Ion a declarat: „Îmi doresc și mi-am dorit un dialog și cu președintele și nu doar cu președintele. Nu știu dacă este mulțumit. Lucrurile acestea se vor putea vedea ulterior, dar mesajul pentru procurori este acela să fie încrezători în activitatea lor, în forțele proprii, să nu accepte semnale politice de niciun fel în activitatea pe care o desfășoară”.

Stelian Ion susține că în chestiunea numirii procurorilor de rang înalt nu a resimțit o presiune din partea lui Florin Cîțu sau Klaus Iohannis, dar a resimțit o tăcere, în dauna unei colaborări.

„Nu am simțit o presiune, dar am simțit o tăcere pentru că aș fi vrut să ne fi consultat pe anumite aspecte. Este foarte ușor să spui niște lucruri, care ulterior nu vor ajuta. Am ascultat apelul, inclusiv apelul președintelui la calm și dialog. Este foarte important să fim o echipă, să nu ne poticnim.”, a spus Stelian Ion.

Remaniat de premierul Florin Cîțu, ministrul Justiției, Stelian Ion, și-a început ziua de muncă cu amenințări la adresa șefului guvernului, avertizând că dacă forțează avizarea PNDL 3 de către MJ, riscă să dea cu subsemnatul.

Legat de acest subiect (n.r – avizarea PNDL 3) am avut dreptate. Ministerul Justiției nu primise proiectul orginal pe care să dea aviz. Termenul de patru zile nu avea cum să curgă. Dacă ar fi fost așa, ședința de ieri ar fi continuat. Legat de tehnicalități, eu vreau să spun că în spatele meu nu e doar o clădire. La Ministerul Justiției lucrează oameni de zeci de ani care nu își permit să își pericliteze carierea și să facă lucruri ilegale. Ministerul Justiției, de-a lungul anilor, a fost garantul respectării legalității și de câte ori nu s-au respectat aceste avize și opinii, unii au ajuns să dea cu subsemnatul. Avem toate ingredientele pentru o guvernare de succes. La Justiție mai avem de armonizat. dar electoratul ne-a dat un vot, nu suntem parașutați aici, am ajuns în colaiție în urma unui vot popular. E foarte important să lucrăm bine împreună, eu nu am văzut să se schimbe modul de coordonare. Aș vrea să văd acțiuni ale miniștrilor, e foarte important să creăm o echipă”., a declarat Stelian Ion.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!