USR pune umărul alături de AUR privind sesizarea CCR. „Semnăturile NU sunt bune înainte de Congresul PNL, dar sunt bune după Congresul PNL. Așa trebuie citită decizia!”

Azi, la ora 16.00, se va întruni plenul Parlamentului, convocat de preşedinţii Camerei Deputaţilor și Senatului, Ludovic Orban și Anca Dragu, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului Cîțu. Ludovic Orban a precizat că şedinţa plenului se va desfăşura chiar dacă nu se întruneşte cvorum la şedinţa Birourilor permanente reunite, care are loc joi dimineață. Votul asupra moțiunii de cenzură va avea loc după 15 septembrie.

BPR a decis, la propunerea liderului senatorilor UDMR, Lorand Turos, amânarea stabilirii calendarului dezbaterii şi votului asupra moţiunii de cenzură până la decizia CCR în cazul sesizării premierului privind existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern, conform Agerpres. Propunerea de amânare a fost aprobată cu voturile PSD. Președinții celor două Camere parlamentare susțin că nu se respectă Constituția prin această amânare.

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a izbucnit după ce BPR a decis să amâne votul pe moțiunea de cenzură depusă de AUR și USRPLUS la adresa Guvernului Cîțu pentru după pronunțatea CCR privind un posibil conflict juridic între Parlament și Guvern.

O să avem o discuție cu colegii noștri juriști și vom vedea ce facem. Toate deciziile CCR de acum spun că o moțiune de cenzură nu poate fi blocată așa cum se face acum. La ora 16 vom avea un plen formal. BPR a spus că e în regulă să citim moțiunea. O să discutăm la plen despre schimbarea datei de citire. PNL și PSD au majoritate și au votat împreună pentru siluirea Constituției. E fără precedent, niște parlamentari au călcat Constituția în picioare pentru a-l ține în funcție pe Cîțu până după Congres”, a declarat Ionuț  Moșteanu.

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS Ionuț Moșteanu a acuzat PNL și PSD că au călcat în picioare Constituția în ședința BPR.

Au acceptat că este o moțiune de cenzură valabilă, fiind de acord cu citirea moțiunii de cenzură astăzi. (…) Apoi au călcat în picioare Constituția și au amânat dezbaterea și votul pe o dată ulterioară deciziei CCR. Nu este nimic anticonstituțional. Practic, astăzi au decis cei de la PSD și PNL că semnăturile nu sunt bune înainte de Congresul PNL, dar sunt bune după Congresul PNL. Așa trebuie citită decizia de astăzi. Marcel Ciolacu îi ține spatele lui Cîțu și îl ține pe perfuzii politice la Palatul Victoria”, a spus Moșteanu.

Birourile Permanente reunite au decis că moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR va fi citită joi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului. De asemenea, la propunerea UDMR, votul asupra moţiunii se va da după ce Curtea Constituţională se pronunţă asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflct juridic Guvern – Parlament privind moţiunea.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că „este normal” ca pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură să fie aşteptată decizia Curţii Constituţionale: „PSD respectă legile ţării. E normal să aşteptăm răspunsul CCR. Nu am comentat niciodată o decizie a CCR, chiar dacă mi-a convenit sau nu”, a susţinut el. Ciolacu a precizat că PSD va vota orice moţiune va fi supusă votului. „Putem pune la vot moţiunea şi, am spus, orice moţiune ajunge la vot va fi votată de PSD”, a declarat el.

Decizia a putut fi luată, întrucât, spre deosbire de precedentele patru şedinţe pe tema moţiunii, a existat cvorum.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “USR pune umărul alături de AUR privind sesizarea CCR. „Semnăturile NU sunt bune înainte de Congresul PNL, dar sunt bune după Congresul PNL. Așa trebuie citită decizia!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *