USR propune schimbarea voucherelor de vacanță în vouchere de sănătate. Stelian Ion: „Operatorii din turism ar trebui să ajute în perioada asta, în care toți depunem eforturi”

Parlamentarii USR au făcut marți în Parlament, o serie de observații pe tema Decretul stării de urgență și au avansat posibile măsuri în atenția Guvernului Ludovic Orban, printre acestea fiind vorba de transformarea programului de vouchere de vacanță într-unul de vouchere de sănătate, în care să fie posibil și turismul pentru sănătate.

Printre măsurile susținut de USR se mai regăsesc scutirea de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor obligatorii, pentru primii 2.000 de lei sau scutirea de la plata impozitului pe venit, CAS și CASS în privința indemnizației plătite în situația întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă (șomaj tehnic). Totodată, erioada aceasta va reprezenta vechime în muncă și stagiu de cotizare la sistemul de pensii. Deputatul USR, Claudiu Năsui, susține că măsurile economice pregătite de Guvern pentru a lupta împotriva coronavirusului sunt extrem de slabe, iar industria va avea cel mai mult de suferit, după ce se va termina criza.

„Fără economia privată nu o să avem din ce plăti salariile și serviciile publice. Din ce am văzut până acum, pachetul de măsuri economice vehiculat de guvern este unul foarte slab. Pachetul se bazează în special pe amânarea plății impozitelor cu 60-90 de zile. Dar simpla amânare a plății câtorva impozite este total insuficientă. Ce se va întâmpla după 60-90 de zile? Companiile care practic nu au mai avut deloc activitate, vor avea deodată bani cât pentru trei luni de activitate? Evident că nu. Măsurile din pachet arată și o profundă neînțelegere a faptului că această criză nu ne va lăsa neschimbați. Economia va trece printr-o tranziție de la economia pre-epidemie, la cea post-epidemie. Unele industrii precum turismul și călătoriile vor avea mult de suferit pentru că cererea pentru ele se va prăbuși. Alte industrii precum curieratul sau serviciile la domiciliu, vor exploda”, a spus Năsui.

În privința voucherelor de vacanță, deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, ne-a precizat faptul că, tehnic vorbind, o astfel de conversie se poate face ușor, iar acestea vor veni în sprijinul oamenilor care au și alte boli și care vor fi afectați indirect de coronavirus. Totodată, Stelian Ion a punctat faptul că operatorii din turism trebuie să se alăture efortului general pentru combaterea răspândirii virusului.

Sunt foarte mulți oameni care au primit deja voucherele de vacanță și e din ce în ce mai clar că nu le pot folosi și o măsură de genul acesta ar veni ca o compensare pentru alte lipsuri cu care se vor confrunta oamenii în perioada următoare. Din punct de vedere tehnic se poate face conversia, cred, destul de ușor. Printr-o modificare de ordin administrativ, nu știu dacă e nevoie de o schimbare legislativă, poate fi o formă de sprijin. În plus, solicitarea vine din rândul oamenilor. Am primit multe astfel de solicitări, le centralizăm și le trimitem mai departe către Guvern. Voucherele ar putea fi folosite pentru cumpărarea unor medicamente în spitale, se pot folosi în multe situații. Sunt foarte mulți care au alte boli, neatinși în mod direct de virus, dar vor fi atinși în mod indirect, pentru că tot sistemul medical va fi concentrat în special pe combaterea coronavirus. (…) Înțeleg că cei din turism vor măsuri stricte și rapide, dar întâi sănătatea și apoi vedem și cu economia, care trebuie să meargă, să susțină producția și importul – dacă se mai pune problema de alimente. Vorbim de o situație de criză, în care produsele de bază trebuie să fie asigurate, medicamentele, comunicațiile. Încet-încet să ne gândim și la toate ramurile. Turismul este important, dar în perioada imediat următoare se va regla cumva. Nu vei putea trimite oameni în vacanțe, poate nici nu vor mai fi dispuși să cheltuie banii pe vacanțe… O să fie o sete foarte mare de poftă de viață și oamenii vor vrea și viața de dinainte, dar domnii din turism – sper că nu se va ajunge acolo – ar trebui să pună la dispoziție centre de carantină, adică unii să și ajute în perioada asta, în care toți trebuie să facem un efort”, a spus Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

De interes:

Stelian Ion (USR Constanța): „Alegerile locale trebuie amânate!”

Primăria Constanța asigură cumpărăturile de strictă necesitate pentru persoanele vulnerabile

Alegerile locale, în prag de AMÂNARE. Dobre (PRO România): „Ar trebui organizate DUPĂ luna septembrie”

Măsurile de combatere a coronavirus lovesc în… navigatori. SLN: „Companiile de navigație au SUSPENDAT pentru 30 de zile orice schimb de echipaj!”

APMC: Intră în carantină TOATE NAVELE care vin în Portul Constanța din zonele de risc

ANPC propune PLAFONAREA PREȚURILOR produselor de strictă necesitate

BILANȚ CORONAVIRUS: 29 de cazuri noi în România. La Constanța: 15 persoane confirmate POZITIV

RAEDPP: „Cei care au majorat prețurile în piețe nu sunt producători locali. Sunați la ANAF!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *