USR-PLUS, după consultările cu Iohannis: „Nu există interes despre programul de guvernare, ci mai mult despre împărțirea funcțiilor”

Co-președintele USR Dan Barna a declarat luni, după consultările de la Cotroceni, că în urma discuțiilor șeful statului a spus că așteaptă finalizarea negocierilor între partide pe funcții. Reamintim că PNL și USR PLUS nu reușesc să se înțeleagă pe împărțirea celor mai importante funcții în stat, motiv pentru care formarea noului Guvern bate pasul pe loc.

I-am trimis președintelui poziția consecventă a USR, vrem să intrăm într-o coaliție care să nu improvizeze ca în ultimii 30 de ani. Suntem optimiști că vom ajunge la o soluție, după consultările de azi suntem convinși că va fi o majoritate de centru dreapta echilibrată. Am susținut propunerea de premier Dacian Cioloș. Dacă PNL vor opta pentru șefia Camerei Deputaților, după ce găsim o soluție echilibrată șansa unui guvern e reală. Președintele a spus că își dorește și el ca majoritatea să se realizeze și în urma negocierilor din zilele următoare să se realizeze în urma negocierilor de zilele următoare să se găsească soluția. Președintele a rezonat cu punctul de vedere că nu se poate pune problema unui acord în care o parte se tranșează prin vot în Parlament și altă parte prin negocieri. Președintele ne-a spus că lucrurile trebuie discutate în cadrul coaliției și așteaptă să vadă soluțiile propuse. Am fost expliciți spunând că propunerea de premier Dacian Cioloș e serioasă, cu Cioloș premier și Ludovic Orban președinte de Camera Deputaților”, a declarat Dan Barna.

Liderul PLUS Dacian Cioloș a declarat luni, după consultările de la Cotroceni, că Alianța USR PLUS vrea o coaliție de centru dreapta cu un mandat de patru ani.

Noi am insistat să începem discuțiile și pe programul de guvernare, și pe construcția coaliției. (…) Noi avem opțiune și pentru premier și pentru președintele Camerei Deputaților, pentru că, să fim serioși, majoritățile se construiesc și deconstruiesc în Camera Deputaților. Îmi pare rău că nu există interes despre programul de guvernare, ci mai mult despre împărțirea funcțiilor. Vom ajunge la o soluție prin negocieri pe care nu le vom purta în fața microfoanelor”, a spus Dacian Cioloș.

Totodată fostul premier a exclus „o formulă în care PSD să fie implicat pe față sau pe sub masă, nici în guvern și nici în Parlament”. De asemenea, Dacian Cioloș a spus că „între premier și Camera Deputaților e important să existe un echilibru”.

Nu în ultimul rând, liderul PLUS a transmis că „există soluții dacă există deschidere”: „Noi ne dorim să lucrăm cu formule deschise pe masă și mai puțin cu ultimatumuri pe masă”, a mai spus liderul USR-PLUS.

Cioloș a mai spus că nu se pune problema forțării organizării de alegeri anticipate.

Nu ne punem problema de alegeri anticipate. Anticipatele ar fi o catastrofa pentru România. Ar fi o iresponsabilitate din partea celui care vine cu o astfel de soluţie. Asta nu e o soluţie, este o non-soluţie”, a declarat Dacian Cioloș. De asemenea, Dan Barna a precizat: „Eu refuz să mă gândesc la scenarii cu plecăm acasă sau alegeri anticipate. USR-PLUS este asumat pentru guvernare”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.