Spread the love

Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat la Cluj Napoca, sâmbătă, că, din cauza faptului că cererea de înregistrare a Mişcării România Împreună trenează în justiţie, colegi de-ai săi, „oameni anonimi”, au înregistrat un alt partid care va lualocul MRÎ cu Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS).

„Dacă mergeam în acest ritm, am concluzionat deja de prin septembrie, riscăm să ajungem în martie, aprilie, mai şi să nu fim în măsură să candidăm la următoarele alegeri, la sfârşitul lunii mai. În septembrie am decis să ne gândim la o alternativă şi colegi de-ai noştri, care împărtăşesc aceleaşi valori, aceleaşi principii, oameni anonimi dar care au vrut să dea o mână de ajutor, au depus o cerere de înregistrare a unui partid politic. Astăzi vreau să vă anunţ că acel partid politic este înscris în Registrul partidelor politice din România”, a spus Dacian Cioloș.

Astfel, reușind să fenteze șiretlicurile juridico-politice, fostul premier este în prezent în ipostaza în care are un partid prin intermediul căruia pătrunde pe scena politică. Alături de Dacian Cioloș este și președintele USR, Dan Barna, care a afirmat că PLUS este „un mare câștig pentru democrațiaromânească”.

De aceeași părere este și deputatul constănțean al USR, Stelian Ion.

„Este un eveniment pozitiv, în sensul că a mai apărut un partid format din oameni în care foarte mulți români își pun speranțele, așa cum foarte mulți români își pun speranțele și în USR. Pentru noi, reprezintă un partener apropiat și, în același timp, un concurent, pentru că trebuie să demonstrăm fiecare din aceste partide că merităm voturile partenerilor noștri. Este un stimulent puternic și chiar cred că această competiție este favorabilă democrației. (…) În timp, probabil că lucrurile se vor sedimenta, acum este bine să se implice oameni noi în politică, pentru că de aici se aleg viitorii parlamentari, primari, candidați pentru funcții, care să conducă această țară. (…) Este important să intre oameni noi în politică, pentru că, altfel, cei care au format un sistem de tip mafiot, în special PSD, este un sistem pe o astfel de structură: de pile, de relații, de combinatori… Dacă nu dăm o alternativă la acest sistem, nu vine nimeni să ne salveze”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

PLUS și USR, concurenți, adică un soi de adversari sau viitori aliați?

„Nu e un secret pentru nimeni că există discuții de mai mult timp referitoare la posibilitatea unor liste comune la alegerile europarlamentare și discutăm pe un termen mai lung, nu doar la europarlamentare. Lucrurile nu sunt tranșate definitiv, dar discuțiile sunt avansate”, a mai lămurit deputatul Stelian Ion.

Amintim că între PNL și fostul premier Dacian Cioloș există divergențe mai vechi. La ultimele alegeri, PNL a deschis larg ușa pentru Cioloș, care nu a oferit un răspuns concret. Cioloș a oscilat constant între a prelua steagul liberal sau a pleca pe cont propriu, atât de mult încât liberalii, rămași în așteptarea unui răspuns mult prea mult timp, s-au trezit descoperiți la alegeri, înregistrând înfrângeri catastrofale pe toate fronturile. Astfel, USR are o relație bună cu Cioloș, acum are o relație bună și cu PNL, doar că PNL nu are o relație bună cu Cioloș. Ce ar fi de făcut?

„Este important să lăsăm micile orgolii sau micile și marile supărări la o parte și să găsim punctele comune. Avem puncte comune și ducem o luptă în Parlament alături de liberali și vom duce o luptă mai departe și alături de partidul nou înființat. Nu înseamnă că facem un mare partid, o alianță formalizată neapărat, dar câteva puncte comune este obligatoriu să existe, chiar dacă sunt anumite nemulțumiri ale unora față de alții, scopul comun trebuie să fie înlăturarea PSD de la guvernare, pentru că riscul să pornim pe curentul antieuropean și antidemocratic deja este dovedit, s-a întâmplat și trebuie să facem tot posibilul să ne revenim în fire”, a precizat deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *