Spread the love

24 de deputați și senatori USR și-au pus semnăturile pe două proiecte de lege care fac referire la finanțarea organizațiilor non-guvernamentale. Practic, primul dintre ele propune ridicarea cotei de 2% din impozitul pe venit donat ONG-urilor la 3,5%, iar al doilea propune extinderea aplicării instrumentului de redirecționare și la alte categorii de contribuabili. Ambele au ajuns la Camera Deputaților miercuri, 18 aprilie a.c.

Propunerea legislativă pentru modificarea unor dispoziţii din Codul Fiscal arată că ultimul sondaj din România care măsoară încrederea în ONG-uri, în 2010, indică o „încredere în acest tip de organizații de 32%, lucru ce conferă o mai mare legitimitate decât autoritățile naționale”.

„În anul 2015, un număr de 1.820.000 persoane fizice, reprezentând 29% din totalul contribuabililor persoane fizice din România au decis să folosească această prevedere (de direcționare a 2% – n.r.) a Codului Fiscal. (…) Activitatea socială și economică desfășurată de ONG-urile din România este însă pusă în pericol odată cu adoptarea OUG pentru modificarea și completarea Legii 277/2015 privind Codul Fiscal, care prevede, printre altele, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, o măsură ce urmează să scadă substanțial veniturile obținute de ONG-uri. (…) În acest sens, pentru a putea păstra funcțional mecanismul de direcționare a profitului către ONG-uri și pentru a nu reduce veniturile necesare funcționării acestora, este nevoie de creșterea procentului de la 2% – cât este în prezent, la 3,5%. Acest lucru reprezintă o corecție necesară după intrarea în vigoare de la 1 ianuarie 2018 a noului Cod Fiscal”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor, printre care se regăsește și deputatul constănțean, Stelian Ion.

Pe de altă parte, propunerea legislativă pentru completarea dispoziţiilor art.97 din Codul Fiscal urmărește legiferarea posibilității de redirecționare a cotei de 2% din impozitul pentru veniturile din investiții – dividende, dobânzi, câștiguri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare ș.a. Practic, proiectul propune „extinderea aplicării instrumentului de 2% și la alte categorii de contribuabili, respectiv contribuabilii care realizează venituri din salarii, activități independente, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, câștiguri din operațiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen” ș.a.

Ambele proiecte au fost respinse de Senat pe 11 aprilie a.c. și, în prezent, sunt trimise pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Termenul pentru depunerea amendamentelor expiră pe 5 mai, iar raportul comisiei pentru buget – finanțe trebuie emis până pe 16 mai.

La sfârșitul lunii ianuarie a.c., ONG-urile acuzau ANAF că vrea să le lase fără bani. Din acest an, toţi cei care donează în scop umanitar 2% din impozit trebuie să depună personal formularul 230, la un sediu al Fiscului. Această măsură îi va descuraja pe oameni, spuneau atunci ONG-urile.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *