USR-iștii susțin că au găsit ANTISEMIȚI în „Strategia culturală a Constanței”! Dorin Popescu, coordonatorul Strategiei: „NICI VORBĂ de negaționiști.” Șimșensohn s-a RETRAS!

Antisemitismul nu are ce căuta în strategia culturală a Constanței, transmit USR-iștii constănțeni, care condamnă poziția istoricului Valentin Ciorbea, acesta susținând că restaurarea sinagogii din oraș este treaba evreilor americani. În acest context, USR-iștii vor retragerea lui Ciorbea din componența echipei de Strategie culturală a Constanței:

Antisemitismul nu are ce căuta în strategia culturală a Constanței. Declarația unui membru al comisiei pentru strategie culturală referitoare la refacerea sinagogii este condamnabilă. Acesta susține că reabilitarea este treaba evreilor americani, nu a autorităților române. Sinagoga ruinată face parte din patrimoniul istoric al orașului, iar aceasta trebuie reparată din fonduri de la bugetul local/național. Evreii constanțeni sunt cetățeni români, iar autoritățile trebuie să îi reprezinte. Consilierii USR PLUS solicită retragea imediată din comisie a domnului Valentin Ciorbea și a tuturor celor care nu recunosc holocaustul. Consilierii USR PLUS se delimitează de orice strategie ce va fi propusă de un grup în care există voci care nu fac cinste caracterului multicultural al orașului”, au transmis reprezentanții USR.

Coordonatorul Strategiei culturale a Constanței, fostul diplomat Dorin Popescu, ne-a precizat faptul că, în ciuda unor ciocniri de idei, inclusiv ieri, nu se pune problema prezenței persoanelor cu idei extremiste, negaționiste sau antisemite:

„Propunerea de elaborare a Strategiei culturale a municipiului Constanța este una mai mult decât onorabilă, necesară și urgentă pentru comunitatea culturală. Avem în premieră o astfel de strategie. Am construit un larg format de consultare publică, poate cel mai mare pe care l-a cunoscut municipiul. Am creat două grupuri de lucru – unul executiv și unul consultativ, care și-au desfășurat activitatea între ianuarie și septembrie 2021. Pentru constituirea grupului executiv au luat parte numeroase personalități locale și reprezentanți ai culturii. Există diversitate și pluralism de opinie. Ieri a avut loc ultima reunire online, care a avut ca temă prioritară discutarea unui draft, colectarea tuturor părerilor și propunerilor relevante. A avut loc un schimb de replici pe teme ce nu țin de strategia culturală. Eu sunt coordonator al Strategiei, iar obiectivul meu este de a realiza – așa cum am propus – un proiect pe care să-l supun aprobării. Acest proiect va putea fi văzut, discutat, analizat, îmbunătățit, când va intra în dezbaterea publică și îmi propun să fie asta luni. Până atunci, aștept să primesc în continuare propuneri. Ieri, grupul executiv și-a încheiat activitatea. Până duminică dimineață, urmare a angajamentului meu, aștept contribuții individuale.. Voi corobora aceste contribuții, voi upgrada textul duminică, iar luni va fi supus dezbaterii publice. (…) Dacă ar fi fost (negaționist – n.r.) nu l-aș fi invitat (pe Ciorbea – n.r.) să facă parte din grupul executiv, în acel grup nu cred că sunt nici negaționiști, antisemiți. Când au fost exprimate opinii ce puteau intra în incidența acestui concept ele au fost penalizate de reprezentanții grupului, cum ar fi directorul Teatrului de Stat. Nu am văzut în decursul anilor, de când îl cunosc pe domnul Ciorbea, poziții de negaționist sau de antisemit. Nu aș fi avut nici căderea, nici dreptul de a introduce într-un format atât de înalt, serios, solid, de a formula propuneri privind oameni care manifestă opinii extremiste. Nu am văzut niciodată la domnul profesor Ciorbea să aibă manifestări care să circumscrie acestei categorii de negaționiști”, a spus Dorin Popescu, pentru TOMIS NEWS.

Erwin Șimșensohn s-a retras din grupul de lucru

Ciocnirile despre care vorbește Dorin Popescu sunt confirmate de directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn. În urma discuțiilor din ședința de ieri, acesta s-a retras din grupul de lucru:

Până în urmă cu 10 minute am făcut parte din „Grupul executiv de lucru pentru elaborarea strategiei culturale a municipiului Constanța”. Astăzi a avut loc o întâlnire în format online a membrilor acestui grup, pentru a discuta pe baza unui draft de document ce urmează a fi pus în dezbatere publică. În cadrul dezbaterilor, doamna Lavinia Dumitrașcu a propus ca, în cadrul capitolului dedicat minorităților, să fie prinsă și refacerea sinagogii constănțene, aflată într-o stare avansată de degradare. La momentul respectiv, a intervenit un domn profesor pensionar (prefer să nu îl numesc) în felul următor: „Da’ de ce nu și-o fac ei, prin asociația aia a lor? Ei așteaptă să le-o facem noi? De ce să le-o facă statul român? Dar de ce nu găsesc ei niște evrei americani cu bani s-o facă? Vine domnul ală de la ei și are pretenții… Pe urmă mai vine și ambasadorul ală al lor și scoate cifrele alea cu 400,000 de evrei care au murit în Holocaust…” (!!!!!!!!?????!!!!!) Am intervenit în discuție și i-am explicat domnului profesor că așa cum evreii din România fac parte din societatea românească ca cetățeni români așa și sinagogile fac parte din patrimoniul cultural românesc, în mod aparte cele precum cea din Constanța, care stă mărturie a unui trecut în care comunitatea evreiască a jucat un rol important în viața urbei tomitane. Și i-am explicat respectivului domn că aprecierile sale sunt profund jignitoare și denotă un antisemitism rușinos. După care am părăsit întâlnirea. În urmă cu puțin timp, am transmis domnului Dorin Popescu, coordonatorul acestei strategii, faptul că ma retrag din acest grup, pentru că nu doresc să fiu în niciun fel asociat cu personaje care emit judecăți antisemite. I-am transmis întreaga mea disponibilitate de a sprijini în continuare eforturile de dezvoltare a vieții culturale constănțene, dar nu într-un for alături de acel domn”, a transmis miercuri seară directorul Teatrului de Stat.

Pe lângă Erwin Șimșensohn, din grupul de lucru s-a mai retras și Daniel Citirigă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.