Spread the love

USR-iștii au primit, din dispoziția echipei președintelui Dan Barna, înainte de începerea referendumului intern, documentul doctrinei pentru poziționarea ca partid de centru dreapta modern. În document, este prezentat planul de acțiune, structurat în cinci pași și 10 pachete de politici pentru guvernarea USR.

Barna propune destinul neo-pașoptist

Pe scurt, Barna a convocat un referendum intern prin care membrii USR să își asume o doctrină de centru dreapta modern, plecând de la ideea că doctrina propusă este o „sinteză a ceea ce deja suntem și facem cei mai mulți dintre noi”.

„De ce centru-dreapta? Pentru că dreapta este în România forța schimbării, forța care a dus România înainte spre economie de piață, spre Europa, spre libertate. Pentru că stânga a împins România, și nu doar de 30 de ani, la marginea Europei”, se mai arată în document, care concluzionează faptul că „USR își asumă ca generație un destin neo-pașoptist”.

CITEȘTE ȘI:

Documentul aduce clarificări pentru un răspuns la întrebarea de bază a referendumului, dacă membrii partidului doresc poziționarea USR ca partid de centru dreapta, aspect suficient ca mare parte a USR-iștilor să se poziționeze din nou împotriva lui Dan Barna.

Rând pe rând, parlamentari sau lideri marcanți ai USR au criticat inițiativa. Fie că inițiativa lui Barna este incorectă – adică ar fi și oameni de stânga sau de centru în partid, fie că este încă o mostră de autoritarism din partea președintelui USR sau fie că vorbim de momentul nepotrivit, dezbaterea internă a devenit în aceste zile cât se poate de… externă și foarte discutabil dacă este și productivă.

„Țara arde și baba se piaptănă”

Organizația de la malul mării face parte din rândurile celor care consideră că… nu este momentul potrivit pentru o asemenea inițiativă. Din perspectiva USR Constanța, munca politică din această perioadă ar trebui concentrată pe alegerile locale. După dușul rece de la alegerile prezidențiale, USR-iștii au nevoie de mobilizare și implicare și nu de clarificare ideologică. Potrivit președintelui USR Constanța, Remus Negoi, în esență nici nu ar fi nevoie de o astfel de clarificare, întrucât un partid politic, odată ajuns la guvernare, trebuie să guverneze pentru toate categoriile sociale, nu doar pentru o anumită categorie, personal considerându-se un om de centru.

„Nu știu cât de necesar este din punctul meu de vedere… Nu e necesar acum. A fost o inițiativă lansată de Dan Barna în 2017, când a câștigat alegerile interne. Unul dintre puncte a fost acesta: clarificarea ideologică pe centru dreapta modernă. Numai că clarificarea ideologică nu e oportună să fie făcută acum. Dar, dacă a demarat-o, o să fie supusă la vot… S-a știut că ar fi fost supusă dezbaterii interne. Nu cred că avem timp pentru ca în perioada aceasta să ne ocupăm de clarificare ideologică, atâta timp cât noi am avut rezultate foarte bune, de exemplu, la europarlamentare fără a fi clarificați ideologic. Cred că suntem de centru și vă dau un exemplu: scopul principal al unui partid politic este să câștige puterea. Când o câștigi va trebui să iei și măsuri de dreapta și măsuri de stânga. Dacă ești clarificat ideologic de dreapta, nu mai iei măsuri de stânga? Sau invers? Atunci, din punctul meu de vedere, un partid modern nu ar trebui să aibă o clarificare pe o aripă sau cealaltă, ci o clarificare centristă. Lumea asta așteaptă: programe politice pentru oameni, nu pentru politicieni. Un partid guvernează pentru toți oamenii, nu pentru anumite categorii. Stabilirea unei etichete poate pune partidul într-o postură destul de delicată… Încă nu știm nici noi (când va demara sondajul – n.r.), abia a fost lansat în dezbatere, probabil va fi o dezbatere pe o perioadă scurtă, apoi referendumul intern, care poate fi inițiat de către orice membru sau grup de membri din partid. La fel cum am obișnuit, referendumul se va face online”, a spus Remus Negoi, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *