USR-iștii constănțeni și-au activat parlamentarii pentru Spitalul de Boli Infecțioase. „Vizita lui Rafila la Constanța este strict una POLITICĂ!”

USR Constanța a organizat luni prima conferință de presă din noul an și a început… în forță. Președintele formațiunii, Dumitru Caragheorghe, consilierul local Mirela Garip și viceprimarul Florin Cocargeanu au reclamat inexistența comunicării dintre USR și administrația condusă de primarul Vergil Chițac, care a zguduit – evident, în sens negativ – tot anul precedent. Aceștia au vorbit de încălcarea protocolului de colaborare care ar fi trebuit să fie farul călăuzitor al guvernării locale, aspect care a dus la o mulțime de probleme, poate cea mai importantă dintre ele fiind Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, încă închis după incendiul din 1 octombrie 2021.

Caragheorghe a subliniat faptul că ne apropiem de tranșarea bugetului pe anul în curs și, evident, proiectele USR-iștilor constănțeni sunt în continuare ignorate de primarul Chițac:

Știm cu toții că administrația Chițac este corigentă la acest punct de vedere, nu există comunicare, aproape inexistentă, noi ne facem datoria să venim în fața opiniei publice. Intrăm în 2022 sub auspiciile unei așa-zise colaborări politice locale cu PNL. În realitate, suntem sub sceptrul unui protocol încălcat, depășit, pe care noi urmărim să îl impunem pe ordinea de zi a consiliului local. Suntem în acest context, în pragul elaborării bugetului pe 2022… comunicarea este defectuoasă cu presa, cetățenii și cu noi… Am comunicat PNL și primarului Chițac că suntem direct interesați de buget și ne dorim să cuprindă proiectele din programul de guvernare și protocolul asumat. Vorbim de parcuri în Inel 2, în Compozitorilor, Palas, parcări – am și depus două proiecte pentru Tomis Nord și Faleză. (…) Colectarea selectivă a deșeurilor prin sisteme subterane, perdeaua forestieră la centura A4, bazinul olimpic de care se vorbește de foarte multă vreme… (…) Legat de colaborarea cu PNL – administrația Chițac – pentru noi e unul și același lucru – transmitem faptul că în ciuda acestor blocaje și accesul la informație este îngrădit, trunchiat, incomplet, folosim toate pârghiile pentru a implementa proiectele”, a spus Caragheorghe.

Consilierul Mirela Garip a vorbit despre situația de la Spital, unde au loc situații emoționante și care te răscolesc, întrucât administrația Chițac întârzie nepermis de mult redeschiderea unității spitalicești, pe care, totodată, o renovează… anapoda, având loc lucrări ușoare, fără nici o logică:

Au trecut mai bine de 3 luni de la incendiu. Deși primarul a promis că la mijlocul lunii decembrie unitatea va fi parțial redeschisă, asta nu s-a întâmplat, este cu atât mai greu de acceptat întrucât suntem în valul 5… Consilierii USR au vrut să fie implicați în problemă și au făcut numeroase solicitări. Ne-am lovit de lipsa de comunicare cu Primăria pe acest subiect… Avem adrese înainte la Primărie și managementul Spitalului. Primarul nu a relaționat cu CLM, nu a convocat consilierii, a acționat singur, această atitudine a dus la o ruptură evidentă între primar și consilieri. Unitatea medicală este în subordinea CLM… La inițiativa lui Florin Cocargeanu, împreună cu parlamentarii noștri, am mers la Spital. Dacă la Secția afectată de incendiu este așteptată expertiza, lucrurile stau diferit pentru secțiile neafectate, care sunt în stare bună! Nu au avize ISU, DSP… Sunt situații emoționante și care te răscolesc… sunt 30 de pacienți HIV care au nevoie urgentă de internare și care primesc doar consultație… Aceștia pierd lupta cu viața… (…) Colegii parlamentari au depus deja adrese la MApN și prim-ministru pentru a obține rezolvarea… Cei care se ocupă de coordonarea lucrărilor vorbesc de o birocrație, însă e evident că avem o comunicare foarte proastă între autoritatea locală și cea națională, iar cei care pierd suntem toți constănțenii, prețul fiind sănătatea și viața noastră. (…) Este clar că avem nevoie de acest spital, avem bolnavi, suntem în plină pandemie! Lucrările se desfășoară greoi, muncitorii sunt foarte puțini și se lucrează anapoda… În trei luni s-au montat câteva uși și s-au făcut lucrări ușoare… După zugrăvire, reintră muncitorii cu instalație electrică și distrug lucrarea inițială. Lucrurile nu sunt manageriate, nu se leagă…”, a spus Mirela Garip.

Și viceprimarul Cocargeanu s-a plâns de aroganța administrației Chițac, în acest moment fiind vorba doar de o colaborare strict profesională:

În acest moment relația cu primarul e una profesională, e o ruptură comunicațională sau de apartenență la echipă… Eu sunt în această poziție ca un rezultat al voinței voturilor primite, iar acum… noi în continuare încercăm să facem tot ce ne stă în putință să rezolvăm cât mai multe dintre lucrurile pe care le-am promis”, a spus viceprimarul Cocargeanu.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că în aceste zile va vizita Constanța, scopul principal fiind… Spitalul de Boli Infecțioase. USR-iștii constănțeni nu sunt impresionați de furtuna din paharul cu apă al ministrului, considerând că vizita este, în esență, dacă nu de curtoazie, una eminamente politică:

Da, este o vizită politică, care probabil ar trebui să pună la punct administrația Chițac vis-à-vis de eșecul în reabilitarea rapidă a Spitalului… Este evident că sunt chestiuni de avize care vin de la ISU, DSP, ISC, sunt anumite chestiuni în care instituțiile nu trebuie să dea numai răspunsuri negative, trebuie să dea și soluții, să spună unde sunt blocaje legislative, unde se poate legifera… Acestea nu pot veni decât pe linie politică, avem 3 partide la guvernare: PNL, PSD și USR, deci cumva e vorba de voință politică”, a mai spus Caragheorghe.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *