USR-iștii admit: S-au făcut CONCESII, inclusiv financiare, pentru alianța cu PLUS! Stelian Ion (USR Constanța): „A fost o decizie grea, dar am preferat să trecem peste orgolii!”

Orice negociere politică presupune concesii. Dacă vorbim de o alianță politică, discuțiile sunt și mai aprinse, ambele tabere urmărind să beneficieze fie de cât mai multe avantaje, fie să cedeze cât mai puțin. Cel mai recent caz este cel referitor la USR și PLUS care, pe 2 februarie a.c., au bătut palma pentru liste comune la alegerile europarlamentare. Potrivit celor din USR și PLUS, inițiativa ar putea fi un prim pas spre încă o coagulare a dreptei.

CITEȘTE ȘI:

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele USR Constanța, Remus Negoi și deputatul Stelian Ion au detaliat despre cum au decurs aceste negocieri.

„Listele au fost dezbătute de-a lungul a aproximativ două luni. Cele două comisii au negociat de-a lungul vremii, noi avem la momentul acesta o listă care a rezultat intercalarea pozițiilor între USR și PLUS. (…) O listă comună ar rezulta în campanie și la vot mai multe locuri eligibile decât liste separate. Sperăm ca procentul propus să fie atins, astfel încât să ne demonstrăm și nouă înșine și electoratului că alianța este viabilă. (…) Fiind vorba de alegeri naționale, s-a mers pe notorietatea președintelui PLUS. Noi, însă, am avut o întâlnire și așa se întâmplă în toată țara. I-am invitat aici. Încă nu au structurile organizate, nu au organizat alegeri, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să demarăm ce ne-am propus. Alianța va fi pe buletinele de vot. Avem o perioadă foarte scurtă de timp de strâns 200.000 de semnături și de aceea trebuie să ne armonizăm logistica”, a spus Remus Negoi.

USR vrea 20% la Constanța!

Ambiții mari și obiective mari pentru cele două partide care pleacă împreună la alegerile europarlamentare programate pentru 26 mai a.c. La Constanța, președintele formațiunii locale a USR a precizat că ținta este de… 20%!

„Ne dorim un procent cât mai mare, conform calculelor un procent de 20% ar fi, să spunem acceptabil, dar un procent bun ar fi 25%. Ne stabilim ținte mari, sperăm să le atingem. Sper ca alianța să fie un vitaminizant”, a mai spus Remus Negoi.

remus negoi
Președintele USR Constanța, Remus Negoi

Stelian Ion a debordat de sinceritate: „E mai ușor să aduci argumente pentru a nu face un lucru!”

Deputatul Stelian Ion a precizat că parteneriatul dintre USR și PLUS ar putea fi parte a unui plan mai amplu, de revitalizare a dreptei spre același obiectiv, din care, evident, nu pot să lipsească PNL sau PMP.

„Este o soluție normală, agreată și s-a tranșat prin vot și la noi și la ei, astfel încât e o chestiune stabilită, însușită și acceptată de ambele părți. De altfel, aceste discuții cu privire la o posibilă alianță se purtau de mai demult și nu a fost o surpriză pentru nimeni. Au fost declarații publice și candidații noștri se așteptau să fie o listă comună și să se intercaleze cu candidați ai PLUS. (…) Este o idee mai largă a coagulării forțelor de opoziție, de dreapta, pentru că așa se preconizează. Nu contează ideologia, cât viziunea reformatoare. Este un prim pas. Nu ar trebui să se înțeleagă faptul că noi nu vom colabora și cu celelalte partide. Alianța merge pentru europarlamentare, dar la Constanța avem un proiect comun și cu PNL și în viziunea mea, cel puțin, ar trebui ca acest pol să fie mai larg. Alianța e primul pas, dar polul trebuie să fie mai larg. Viziunea mea include și o colaborare cu PNL. Dacă vrem să fim realiști, o forță foarte puternică poate mătura în 2020 PSD de pe scena politică de pe plan local. În nici un caz nu vor fi adversități, vrem să colaborăm bine și cu ceilalți colegi”, a spus deputatul Stelian Ion.

stelian ion 1
Deputatul USR Constanța, Stelian Ion

De asemenea, deputatul USR a admis că discuțiile, chiar dacă au fost de durată, au fost destul de încinse și că, evident, s-au făcut concesii, poate mai multe din partea USR.

„A fost un val de entuziasm, dar și un val de dezamăgiri. Vă pot spune că este o decizie grea, pentru că în ceea ce mă privește, consider că USR a făcut concesii importante. Este vorba de faptul că avem deja un partid stabil, care și-a demonstrat seriozitatea, a avut rezultate, a arătat acea latură a democrației interne care este foarte importantă, avem atuuri incontestabile, avem surse financiare, sedii, filiale, organizații din ce în ce mai eficiente. De partea cealaltă, partenerii noștri abia s-au constituit. Au dezavantajul să nu aibă structura de acele filiale, că abia acum se cunosc, au și atuuri importante, o echipă la nivelul conducerii cu notorietate mare, care ar putea să fie un plus pentru alianță și pentru ce gândim să facem împreună mai departe. Întotdeauna, într-o negociere, cineva cedează, pentru că, altfel, negocierea nu ajunge nicăieri. Trebuie înțelepciune și partea pozitivă din povestea asta este că lucrurile nu rămân în suspensie. E mai ușor să aduci argumente pentru a nu face un lucru. (…) Din punctul meu de vedere, a fost o concesie în privința numărului de mandate. Dincolo de asta, partea pozitivă este că se face! S-ar fi rupt negocierea și am fi mers pe căi diferite. Noi am renunțat la orice tip de orgolii”, a mai spus Stelian Ion.

Întrebat dacă principiul de contribuții 50%-50% se aplică și în cazul bugetului pentru campania de europarlamentare, deputatul a admis că și în această privință s-au făcut concesii.

„Este o altă concesie pe care a făcut-o USR, în sensul în care vom avea contribuția cea mai consistentă, pentru că suntem „fratele mai mare”, un partid constituit acum nici nu ar avea de unde să strângă așa de repede fonduri. De aceea, cred că am făcut cea mai bună dovadă de bună credință și dorință reală de a coagula aceste forțe, nu ne-am gândit la avantajele noastre personale. Dacă ne gândim cum se reflectă aceste contribuții ale fiecărei părți, pe lista de candidați, putem vedea un dezechilibru. Deci, nu raportându-ne la interesul personal, ci la interesul mai mare al constituirii acestei alianțe. Alternativa ar fi însemnat să mergem separat, însă USR a decis că nu era cea mai bună variantă. Sunt avantaje și dezavantaje, este absolut clar, nu știm acum dacă 1+1 vor da 3 sau 1,5 sau va da 2. Vom vedea atunci. (…) Sunt mai multe feluri de fuziuni, ideea este că noi ținem foarte mult la această democrație internă, pe care o practicăm în USR și sper ca ea să se regăsească și la colegii din PLUS, astfel încât o astfel de posibilitate să aibă șanse pe viitor. Este o condiție foarte importantă democrația internă de partid din România, în ultima perioadă această chestiune a fost una delicată și partidele mari au o mare problemă. Ținem foarte mult să se respecte aceste principii”, a concluzionat Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *