USR insistă: VOTUL ELECTRONIC este o NECESITATE! Senator Presadă: „Este ideal pentru navigatori și muncitorii pe platforme!” Stelian Ion: „Trebuie atrași tinerii care nu sunt interesați de politică”

Președintele USR Constanța, Remus Negoi; senatorii USR Nicu Fălcoi și Florina Presadă și deputatul constănțean al formațiunii politice, Stelian Ion, au organizat, vineri, la sediul din Constanța al partidului, o conferință de presă în care discutat, printre altele, de necesitatea introducerii votului electronic.

Inițiativa care s-a transformat în proiect de lege este una mai veche a celor de la USR, care consideră că orice aspect al vieții noastre de astăzi este dominat de dependența de tehnologia digitală şi de internet și, întrucât în peste 30 țări din lume se foloseşte deja o formă a votului electronic, se impune ca toate persoanele care nu pot ajunge la o secție de votare vor putea vota indiferent de locul unde se află, atâta timp cât au o conexiune la internet.

„Când am candidat în 2016, unul din cele trei puncte importante din programul de atunci era chiar introducerea votului electronic. Când am ajuns în Parlament am căutat niște colegi care își doreau să facem o reformă a sistemului electoral din România și să găsesc o echipă care să lucreze la un proiect de lege în acest sens. Sunt trei pași pe care orice proiect trebuie să îl urmeze. Primul: să întrebi oamenii dacă, într-adevăr, își doresc acest lucru. Am făcut un sondaj de opinie, la care au răspuns 71,7% că dacă ar fi implementat votul electronic, a doua zi ar vota, față de 48,4% câți s-au prezentat la ultimele alegeri, ar fi o diferență semnificativă. (…) Al doilea pas: să vorbim cu specialiștii, să vedem dacă ceea ce propunem este posibil. Timp de șase luni am vorbit cu foarte mulți oameni care se ocupă de sistemul electoral, adică de la AEP, dar și care se ocupă de securitatea sistemelor, gen STS ș.a.m.d. Ni s-a spus că se poate și că este chiar mai sigur decât votul actual. Al treilea pas: să convingem politicienii. Va fi cel mai dificil pas, dar înainte să convingem politicienii încercăm să convingem și cât mai mulți oameni de faptul că acest vot este sigur și posibil. Este un sistem de vot complementar față de sistemul actual, deci nu îl înlocuiește și dă posibilitatea oamenilor care, dintr-un motiv sau altul, nu pot să ajungă în ziua respectivă în secția de votare, să își exprime votul prin metode moderne, pe internet. (…) În condițiile în care proiectul nostru va fi adoptat, oamenii vor avea la dispoziție șase zile să voteze, care sunt cele dinaintea zilei de vot la urne și, în a șaptea zi, dacă s-au răzgândit, se pot duce fără probleme la urne”, a spus senatorul de Timiș, Nicu Fălcoi.

Potrivit senatorului Presadă, Constanța este locul ideal pentru promovarea acestei inițiative, având în vedere caracteristica locală: muncitori pe platforme, navigatori.

„Mă bucur că sunt la Constanța ca să vorbesc despre votul electronic, pentru că aici se află o bună parte dintre românii care ar beneficia cel mai mult de pe urma introducerii acestui sistem. Mă refer la românii care muncesc pe platforme, care muncesc pe nave, în largul mării și care, în dezbaterile pe care le-am făcut, au susținut introducerea votului electronic la distanță. Votul electronic la distanță este util nu numai din perspeciva digitalizării administrației românești și din intrarea în sec. XXI, este util pentru anumite categorii de români care întâmpină încă dificultăți în a-și exercita dreptul la vot. Am pomenit navigatorii, dar mă gândesc și la persoane cu dizabilități sau care trăiesc în comunități, unde nu există școală, spital, deci foarte probabil nu există nici secție de votare, mă gândesc la românii din diaspora, care trebuie să parcurgă kilometri ca să ajungă la o secție de votare și români care nu sunt în localitatea de domiciliu în ziua votului. Suntem o țară cu o rată de migrație crescută, prin urmare cred că orice politician care dorește să respecte dreptul românilor la vot trebuie să ia în calcul acest proiect. Proiectul nu a venit pe agenda noastră de nicăieri, noi am promis reforma electorală în campania electorală”, a spus Florina Presadă.

Stelian Ion: „PSD nu dorește acest proiect, prezența redusă la vot îi avantajează!”

Mai sceptic în privința adoptării rapide a acestui proiect este deputatul Stelian Ion, care și-a exprimat convingerea că PSD se va opune, întrucât prezența redusă la vot îi avantajează pe ei.

„Sunt din ce în ce mai dese acțiuni de intimidare a presei și de suprimare a unei părți a presei. Este îngrijorătoare această chestiune. Pe de altă parte, un sistem suplu electoral, care să atragă oamenii și care să asigure o reprezentativitate a chestiunilor supuse votului, iarăși reprezintă un element foarte important. Noi în USR am exersat și practicăm efectiv această democrație și aceste alegeri transparente. Am organizat un referendum intern pe o platformă asemănătoare cu ce prezentăm astăzi, în sensul că votul a fost electronic, adică exprimarea foarte ușoară a tuturor membrilor USR. (…) La fel, selecția pentru candidații la europarlamentare am făcut-o tot printr-un vot exercitat de toți membrii. Este important să păstrăm democrația și în interiorul partidelor, s-o exersăm noi, dar să o exercităm la nivel național și cred că pe lângă această categorie a navigatorilor, a celor care sunt plecați, cred că ar fi atrași la vot printr-un asemenea proiect legislativ și tinerii. Pentru tineri, ar fi o provocare foarte mare să voteze de acasă, de pe telefon, din spatele tastaturii și cred că este un element foarte important să atragem tinerii la vot, care, în prezent, nu sunt foarte interesați. (…) Nu cred că cei din PSD vor susține proiectul nostru, pentru că prezența redusă la vot îi avantajează pe ei”, a spus deputatul Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *