USR înlocuiește ALDE în Alianța Liberal-Democraților la nivel european? Stelian Ion: „Excluderea ar fi normală, nu mai au nici o legătură cu liberalismul. Noi discutăm și cu alte partide europene”

Președintele USR, deputatul Dan Barna, a anunțat marți că partidul poartă negocieri cu ALDE Europa în vederea unei viitoare afilieri, însă o decizie finală în acest sens va fi statuată numai în urma alegerilor europarlamentare din primăvara anului viitor.

Precizăm că discuțiile nu au loc doar cu ALDE, ci și cu alte familii politice europene, USR având acest privilegiu al neafilierii, care înseamnă, în același timp, o curtare și, evident, o negociere.

„Sunt discuții, dar nu s-a luat nici o hotărâre, pentru că nu ia președintele o astfel de hotărâre. Nu doar cu ALDE Europa se discută. Comitetul Politic poate să ia o astfel de decizie și se convoacă anual sau de câte ori este nevoie, poate să fie convocat fie de președinte, fie de o treime din filiale. Acest comitet este format din parlamentari, o parte din consilieri și președinții de filiale. (…) Personal, nu am ajuns la o concluzie, poate fi și ALDE, dar nu am o opinie pe care să o fac publică acum, urmează să iau o decizie când va fi convocat acel Comitet Politic și atunci voi face și o analiză aprofundată”, a confirmat și deputatul USR Constanța, Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Este un fapt binecunoscut că președintele ALDE, Călin-Popescu Tăriceanu, a dus partidul în zone ideologice discutabile. Susținerea frenetică a PSD a dus la iritări la nivel european, iar protestul din 10 august din Capitală a fost un fel de cireașa de pe tort pentru ALDE Europa.

Din Austria se cere excluderea partidului român ALDE din grupul european. Secretarul general al Partidului Libertăţii din Austria, Beate Meinl-Reisinger, le cere social-democraţilor austrieci să reacţioneze „adecvat” la evenimentele din România şi să-i oprească pe colegii lor pesedişti să aprobe „noi violenţe împotriva demonstranţilor”.

Pe de altă parte, Harald Vilimsky, secretarul general al Partidului Libertăţii din Austria, a cerut social-democraţilor austrieci „să îşi întrerupă vacanţa de vară şi să reacţioneze adecvat la evenimentele din România”.

Iritarea austriacă are fundament, întrucât la mitingul de vineri câţiva jurnalişti austrieci au fost agresaţi de către forţele de ordine, fapt sancţionat imediat de cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, care a cerut clarificări urgente din partea României.

ALDE România a susținut în continuare poziționarea PSD pentru aprobarea violențelor din Piața Victoriei, iar Stelian Ion consideră că ALDE Europa are toate motivele să excludă actualii colegi din țara noastră.

„Bineînțeles că au motive, au și venit în cursul anului și s-au interesat de situația celor de la ALDE România, în sensul că erau îngrijorați și voiau să vadă dacă respectă principiile liberale sau nu le respectă. Cred că au ajuns la o concluzie, în sensul că ALDE România nu are nici o legătură cu liberalismul și cred că va exista excluderea. Așa ar fi normal! Tăriceanu a dus partidul acesta așa-zis liberal într-o zonă a iliberalismului și autoritarismului care încalcă drepturile fundamentale ale omului”, a concluzionat Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat marți că situația din România urmează să fie discutată în Biroul partidului ALDE care se va reuni pe 7 septembrie la Bruxelles.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *