USR, front comun cu PNL pentru demiterea Avocatului Poporului. Stelian Ion: „Se judecă pe considerente politice. Instituțiile trebuie REFORMATE”

Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a solicitat parlamentarilor liberali să caute soluții pentru destituirea Avocatului Poporului, Renate Weber. Liberalii constănțeni sunt în asentimentul conducerii centrale și vor pune umărul la destituirea lui Renate Weber, așa cum ne-a precizat recent președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă – detalii AICI!

Avocatul Poporului răspunde acuzațiilor celor de la PNL și arată că nu este sub nici o formă în conflict de interese atunci când atacă impozitarea pensiilor speciale la Curtea Constituțională, asta pentru că Avocatul Poporului nu beneficiază de pensie de serviciu sau specială.

„Avocatul Poporului și Adjuncții acestuia sunt asimilați funcțiilor de ministru și secretar de stat și nu beneficiază de pensii de serviciu sau speciale”, a transmis Avocatul Poporului.

Cererea de revocare a Avocatului Poporului, Renate Weber, a fost depusă la Parlament de către liderii grupurilor parlamentare PNL din Senat și Camera Deputaților. Weber este acuzată că, atacând la CCR pensiile speciale, se află într-un „grav conflict de interese”. În solicitare se menționează că Renate Weber va beneficia de pensie de serciviu, aceasta urmând să fie impozitată cu 85%, potrivit legii atacată la CCR de aceasta. Renate Weber este acuzată, de asemenea, de mai multe încălcări ale legilor.

Deși, sunt susținători ai proiectului de lege privind impozitarea consistentă a pensiilor speciale, social-democrații nu se alătură demersului de demitere a Avocatului Poporului. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, afirmă că „mare trebuie să mai fie panica în rândul liberalilor, dacă au ajuns să calce în picioare unele dintre instituţiile fundamentale ale statului român”, referindu-se la solicitarea PNL de revocare din funcţie a Avocatului Poporului. Romașcanu a mai adăugat că PNL a atacat „tot ce se putea ataca ca instituţii ale statului, mai puţin DNA-ul”. Totodată, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că Avocatul Poporului, Renate Weber, a refuzat să devină „avocatul lui Orban” și din acest motiv vor liberalii să o mazilească. Tăriceanu consideră că Ludovic Orban face un exces de putere și atacă tot ceea ce nu-i este pe plac.

USR se raliază demersului celor de la PNL și lansează un atac dur la adresa Avocatului Poporului, Renate Weber. Cei de la USR arată că Renate Weber câștigă 2.600 de euro pe lună, dar în același timp apără pensiile speciale, asta în timp ce Avocatul Poporului ar trebui să apere cetățenii de astfel de inechități. Astfel, USR va pune umărul alături de PNL, în Parlament, pentru demiterea Avocatului Poporului, după cum ne-a confirmat și deputatul constănțean Stelian Ion, acesta punctând faptul că instituția Avocatului Poporului, alături de CCR sau Curtea de Conturi, trebuie reformate odată cu revizuirea Constituției.

E clar că nu e o persoană simpatică și că a făcut jocul PSD, jocul lui Dragnea. Ne uităm pe lege și vedem ce a încălcat, care sunt cauzele de revocare și o revocăm dacă avem motive. E propunerea PNL, se știe că noi am susținut o altă variantă pentru această funcție și ar fi făcut treabă mult mai bună. Faptul că nu ne convine că atacă anumite legi… e dreptul Avocatului Poporului să conteste. Avem totuși o mare problemă la CCR. E un cerc vicios. Instituțile trebuie reformate, modalitatea de numire a judecătorilor de la CCR trebuie regândită. Legea referitoare la pensii a fost atacată și de magistrați… Problema nu este că cineva atacă legi, ci este că cineva judecă uneori pe considerente politice. Deci, trebuie să reformăm Avocatul Poporului și la Curtea de Conturi și la CCR. Proiectul de revizuire a Constituției – pe care sper să-l punem pe masă după alegeri, când vom avea o nouă majoritate parlamentară, trebuie înfăptuit”, a spus Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Avocatul Poporului a transmis marți că Renate Weber nu va beneficia de pensie specială.

„Pentru a putea beneficia de pensie de serviciu/specială, Avocatul Poporului trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare la sistemul public de pensii de 15 ani, conform art. 2 lit. c) şi art. 53 alin. (2) din Legea nr. 263/2020. Avocatul Poporului în funcţie, doamna Renate Weber, NU îndeplineşte condiţiile prevăzute de legea sistemului unitar de pensii publice, pe considerentul că nu are un stagiu de cotizare de 15 ani la sistemul public de pensii. Doamna Renate Weber, în calitate de avocat în Baroul Bucureşti, a contribuit la constituirea fondurilor de pensii din cadrul Casei de Asigurări a Avocaţilor. Prin urmare, doamna Renate Weber este exclusiv beneficiara unei pensii plătite din fondurile Casei de Asigurări a Avocaţilor (instituţie de drept privat)”, precizează reprezentanții instituției Avocatul Poporului.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *