USR declanșează la Constanța strângerea de semnături pentru campania “Fără penali în funcții publice”

Uniunea Salvați România lansează, oficial, sâmbătă, campania națională de strângere a semnăturilor pentru inițiativa de modificare a Constituției „Fără Penali în funcții publice”. Membrii Uniunii au la dispoziție șase luni pentru a strânge 500.000 de semnături valabile, din cel puțin 21 de județe din țară. USR-iștii spun că în fiecare din cele 21 de județe trebuie să strângă minim 20.000 de semnături.

„Campania va debuta sâmbătă, 31 martie, la nivel național. La Constanța vom fi cu toții pe faleza Cazinoului unde vom încerca să convingem cetățenii să semneze pentru această inițiativă cetățenească. Important este faptul că semnatarii trebuie să fie din localitatea de domiciliu. Concret, nu poți să semnezi de mai multe ori în localități diferite!“, a declarat Florin Cocărgeanu, membru în Biroul Județean al USR.

Constănțenii care vor să se alăture inițiativei USR trebuie să știe că, începând de duminică, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța, va fi amplasat un cort, unde cetățenii pot semna inițiativa de modificare a Constituției „Fără Penali în funcții publice”.

„Targetul nostru la Constanța este să strângem între 20.000 și 25.000 de semnături. Cortul va fi în zona Casei de Cultură timp de 30 de zile, urmând să fie mutat și alte zone intens circulate, în funcție de spațiul disponibil pus la dispoziție de Primăria Constanța“, a declarat președintele USR Constanța, Remus Negoi.

Formularele de semnături pot fi descărcate de toți cei care vor să susțină inițiativa de AICI!

Ce propun USR-iștii

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice”, inițiată de USR, propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României, cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Interdicția este una temporară, care ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare. Jurisprudența CEDO și tratatele internaționale la care România este parte nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales. Comitetul de inițiativă este prezidat de avocatul Mihai Badea, iar printre membri se numără filosoful Mihai Șora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, membrii grupului “REZISTENȚA” Oana Negru și Mihai Tudorică, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius, precum și cetățeni implicați în acțiuni civice.

O inițiativă pentru Liviu Dragnea

Unul dintre inițiatorii acestei mișcări civice, deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, a declarat că „este nevoie ca în legislația românească să fie impusă o interdicție ca cei condamnați penal, definitiv, și care au comis fapta cu intenție, să nu mai poată ocupa o funcție publică pentru o bună perioadă de timp, pentru că persoanele aflate în cele mai importante funcții publice dau direcția dezvoltării societății, și după modul în care au acționat în societate așa vor acționa și în acele funcții“.

„Nu mai trebuie explicat de ce o persoană condamnată nu mai trebuie să ocupe o funcție publică, totul ține de bunul simț și de o moralitate. Există un discurs din partea Puterii, în care se spune: „am fost aleși de poporul român, nu contează că avem condamnări penale, iar acest lucru este suficient pentru a ne legitima în funcții publice“. Nu e normal să fie așa. A avea persoane condamnate în funcții publice nu înseamnă că acestea își vor schima peste noapte conduita. În acele funcții ei se vor purta la fel: vor fi abuzivi, vor încălca legea și vor fi un model prost pentru întreaga societate. Aceste persoane sunt interesate de binele personal și vor lărgi găurile prin care se scurge banul public“, a declarat Stelian Ion.

Evident, inițiativa de modificare a Constituției „Fără Penali în funcții publice” are ca drept țintă președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care a fost condamnat la închisoare în dosarul „Referendumul“.

Ex foto: Deputatul USR de Constanța Stelian Ion: „Persoanele condamnate penal sunt interesate de binele personal și vor lărgi găurile prin care se scurge banul public“

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.