USR Constanța nu renunță la expropierea terenului de la Lupoaică. Caragheorghe: „Primarul Chițac IGNORĂ obligația pe care o are prin Lege și obligația morală față de voturile primite de la constănțeni”

Ultima ședință a Consiliului Local Municipal Constanța, din 28 decembrie, a fost cu o serie de scântei dar și de alianțe între PNL, PSD și USR împotriva echipei Chițac. Primarul Vergil Chițac a primit lovitură după lovitură, iar la final s-a discutat despre descinderile DNA, dar și despre… terenul de la Lupoaică, o solicitare din perioada campaniei electorale a USR Constanța, când a avut loc și celebrul lanț uman și la care au participat și actualul primar și city managerul Felicia Ovanesian. Odată ajunși la butoane, Chițac și Ovanesian au uitat complet de povestea imobiliară de la Lupoaică, iar USR-iștii constănțeni, prin vocea liderului de grup Dumitru Caragheorghe, i-au adus aminte primarului despre dopurile din urechi din respectiva zonă:

„Se împlinește aproape un an de când împreună cu domnul viceprimar Florin Cocargeanu am semnat și depus un referat de aprobare către domnul primar Vergil Chițac pentru exproprierea terenurilor de la Lupoaică și transformarea acestora în parc. Un an de când documentul este complet ignorat, deși domnul Chițac l-a văzut și chiar a scris în partea din dreapta sus (foto) „Aprob introducerea pe Ordinea de Zi a Consiliului Local cu urmarea procedurilor“. Iată că nici până astăzi nu am primit un răspuns despre soarta terenului pe care se ridică o clădire privată și în jurul căruia domnul Chițac făcea campanie electorală. În ședința Consiliului Local din 28 decembrie 2021, când l-am întrebat despre referatul depus de noi pe 26 ianuarie 2021, domnul primar a minimalizat importanța documentului și a demersului nostru, numindu-l „simplă depunere a unei cereri“, evitând să ofere un răspuns concret despre proiectul de expropriere a terenului de o importanță majoră pentru comunitate datorită patrimoniului arheologic pe care îl conține. Întrebarea mea a venit în contextul proiectului de hotărâre prin care a fost aprobată declanșarea procedurii de expropriere a unui teren din zona Tomis Nord (230 mp) pentru construirea unui parc, fiind interesat să aflu de ce aparatul domnului primar nu a mai întreprins nimic într-o speță similară dar cu o relevanță urbanistică mult mai mare. „Nu are niciun fel de importanță părerea mea! Trebuie să parcurgem o procedură“, a fost răspunsul sec al primarului. Așadar, se pare că pentru exproprierea altor terenuri și despăgubirea proprietarului se poate „parcurge procedura“, chiar cu prioritate, însă când vine vorba despre terenurile de la Lupoaică și proprietarii acestora, exproprierea devine un subiect tabu – mai ales dacă este un demers al USR Constanța. Domnul primar Vergil Chițac nu doar că ignoră obligația pe care o are prin Lege de a oferi un răspuns, ci și obligația morală pe care o are față de voturile pe care unii dintre constănțeni i le-au dat tocmai datorită așa-zisei implicări a asociației sale, Constanța Altfel, în campania făcută pe seama exproprierii terenului respectiv. Iată că acum, domnul Chițac nu mai face niciun „lanț uman“, nu mai face nimic… Din păcate, tratamentul preferențial de care domnul primar a dat dovadă în gestionarea propunerii proiectului de expropriere de la Lupoaică reprezintă motivul din cauza căruia nu s-a reuşit blocarea din timp a începerii construcțiilor din zonă. Asta se întâmplă când interesele şi orgoliile politice sunt mai presus de interesele constănțenilor iar tratamentul discriminatoriu primează”, a transmis Dumitru Caragheorghe.

referat

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *