USR Constanța insistă pe unificarea forțelor de dreapta. Stelian Ion: „Sondajele nu mai sunt de actualitate, trebuie refăcute. Șansele cele mai mari sunt la… mine”

USR Constanța dorește să tranșeze cât mai repede povestea unificării forțelor de dreapta pentru alegerile locale din acest an și, joi, a transmis un mesaj, în special pentru PNL. Alianța USR PLUS propune tuturor forțelor politice de dreapta din Constanța o coalizare care „să acorde prioritate dezvoltării locale și prosperității cetățenilor şi să înlăture PSD din fruntea administrației publice locale și județene”. Totodată, USR-iștii invită la discuții societatea civilă, mediul de afaceri, liber profesioniștii, studenții, elevii cu drept de vot, precum și „pe toți cei care doresc să transforme Constanța într-o metropolă europeană, modernă și prosperă.”

USR-iștii au propus ca ei să fie sprijiniți la alegerile pentru Primăria Constanța, respectiv să fie susținut candidatul Stelian Ion, iar, la rândul lor, să îi susțină pe liberali pentru Consiliul Județean. Liberalii nu au reacționat pozitiv la apelul de joi, iar USR-iștii, pentru clarificări suplimentare, au organizat vineri o conferință de presă, la care au participat președintele organizației județene Remus Negoi, deputatul Stelian Ion și președintele PLUS Constanța, Lucian Muflic.

stelian negoi muflic usr 1

„Numai astfel putem să ne gândim că cei care de 20 de ani au stat la cârma județului și orașului vor fi îndepărtați. Știm foarte bine ce s-a întâmplat în cei 20 de ani și ce ne-ar aștepta dacă nu reușim această coalizare”, a spus Remus Negoi.

Președintele PLUS a arătat că, odată cu lansarea apelului de unificare a forțelor de dreapta, se dorește și oprirea unei practici a primarilor care muncesc doar în anii electorali.

„Este important să înțelegem că este un demers pentru colaborare. Subliniez caracterul deschis al acestei scrisori, adresată și societății civile și forțelor de dreapta în vederea unei soluții viabile pentru administrație. Unii primari înțeleg să își facă treaba doar în campaniile electorale, după ani de zile de inactivitate, nu poate fi un model pe care să-l adoptăm pe viitor. Trebuie să oferim o altfel de soluție”, a spus Lucian Muflic.

Stelian Ion este candidatul USR Constanța pentru Primărie și lansat ca vârf de lance în viitoarele posibile negocieri politice. Potrivit deputatului, nu este vorba de o tocmeală pe funcții, intenția fiind de a câștiga peste tot, pentru a se forma majorități care să mențină PSD în opoziție:

„Dorim să scoatem Constanța din stadiul de subdezvoltare. Trebuie să existe inițiativă în acest sens, de aceea am formulat o invitație nu doar către partidele politice, ci și către societatea civilă, mediul academic, mediul de afaceri și toți constănțenii. Gestul nostru este unul pozitiv, nu trebuie interpretat în nici o altă notă. Sunt așteptați la discuții membrii celorlalte partide, nu trebuie să existe o dispută asupra paternității ideii, pentru că nu despre asta este vorba. Este momentul să realizăm că intrăm în linie dreaptă. Constănțenii așteaptă de la noi predictibilitate, transparență, ne-au trimis mesaje prin care ne-au întrebat ce avem de gând să facem. Ni se pare normal ca lumea să știe că vom avea întâlniri cu membrii celorlalte partide în scopul menționat, am stabilit un calendar ca propunere din partea noastră, pot fi contrapropuneri. Am observat că discuțiile purtate în spatele ușilor închise nu sunt de bun augur. În urma unor consultări, se exprimă puncte de vedere și acesta este modul prin care vrem să lucrăm, apoi ne îndreptăm către electorat, fără a detalia discuții, pentru că nu toate elementele sunt publice, dar liniile generale – constănțenii trebuie să știe. Nu este vreo tocmeală pe funcții, este vorba de asumarea unor responsabilități publice, pe care ni le-am exprimat clar: să câștigăm peste tot dacă se poate! Vrem să facem o majoritate și în CJ, am propus să susținem PNL, dacă doresc și ei acest lucru și asta nu trebuie să jignească pe nimeni. Am considerat că este potrivită o susținere a Alianței USR-PLUS pentru funcția de primar al municipiului. Așteptăm propuneri și argumente. Vom pleca de la măsurători făcute prin sondaje și vom adăuga chestiuni absolut concrete. În cele din urmă, trebuie să aibă importanță proiectele cu care vin fiecare partid. Ar trebui să vedem cine dintre candidați își asumă să susțină aceste proiecte. Partidele de dreapta vor veni cu proeicte ofertante. Dacă nu tranșăm aceste chestiuni, este dificil să pornim într-o campanie, precampanie, fără să știm cu ce echipe facem acest lucru. Mâna noastră este întinsă către celelate partide în sensul de a lega niște punți între noi. Așteptăm și pe ceilalți. Sunt de menționat diverse partide, am trimis mai multor partide acest demers al nostru și așteptăm și răspunsul lor. Va fi bine să avem discuții bilaterale și multilaterale, pentru că sunt sigur că vom găsi un numitor comun. Nu e un demers ușor, dar dacă nu ne propunem lucrul acesta, nu vom reuși. Circulă în spațiul public intoxicări, introduse în mod intenționat de competitori, cum că USR-PLUS nu este hotărât să candideze, a făcut o propunere de formă. Suntem mai hotărâți ca niciodată să scoatem Constanța din această subdezvoltare în care ne-a aruncat PSD. Lumea să știe clar că nu este vorba de ezitări”, a spus Stelian Ion.

Apel de unificare a… tuturor. Chesoi, Antoniadis, ecologiștii și AUR, chemați sub umbrela dreptei

Liberalii nu au fost entuziasmați în urma apelului de joi al USR-iștilor, iar Stelian Ion s-a arătat dezamăgit de reacția președintelui PNL Constanța, Bogdan Huțucă. Stelian Ion este vârful de lance al USR-iștilor în cadrul negocierilor, iar deputatul a arătat că discuțiile nu trebuie reduse doar la aspectul bilateral USR – PNL, ci la toate forțele posibile care doresc înlăturarea PSD din administrația locală, făcând în acest sens un apel la candidatul ANT, Tudorel Chesoi; candidatul Uniunii Elene din România, Anton Antoniadis sau la Alianța pentru Unirea Românilor ș.a.m.d.

„Îl asigur pe Bogdan Huțucă că demersul este pozitiv, nu a dorit nimeni să ofenseze pe cineva. Demersul nostru a fost unul deschis, să ne exprimăm și față de membrii PNL, să știe ce intenții avem. Propunerea este adresată și altor partide, nu doar PNL, societății civile, mediului de afaceri. Nu ar trebui să reducem acest demers doar la o discuție între două partide. Nu ne-am exprimat niciodată așa tranșant și era momentul să o facem acum. Am lăsat ușa deschisă tuturor care se consideră vizați. De exemplu, Alianța Național-Țărănistă. Sau la Uniunea Elenă din România. Mă refer la Alianța pentru Unirea Românilor. Este o discuție pe care dorim să o lansăm. Tocmai asta vrem să discutăm cu domniile lor, nu contestăm candidaturile. PMP a fost un partid căruia i-am adresat această invitație. Partidul Verde este un nou partid nou…”, a mai spus Stelian Ion.

USR-iștii sunt convinși că nici un partid nu are forța electorală de a-și asuma ocuparea tuturor funcțiilor din administrație, Stelian Ion punctând și faptul că județul, cel mai urbanizat din țară, poate face obiectul unor negocieri politice mai ample.

„Cu Vergil Chițac am avut discuții înainte de criza cu coronavirus, ulterior nu am mai avut. Urmează în cadrul discuțiilor cu PNL. Cu PNL, discuția va fi în continuarea unui demers făcut înainte. Avem așteptarea de a primi un răspuns și de a ne vedea față în față pentru a discuta în mod aplicat și concret, de compatibilizare a proiectelor și de a ajunge la o formulă câștigătoare pentru Constanța. (…) Nici un partid nu poate avea o forță încât să revendice toate responsabilitățile în Constanța. Propunerea noastră este să împărțim aceste responsabilități și, împreună, să câștigăm peste tot. Propunerea nu este singura care poate fi luată în discuție, celelalte pot să vină cu contrapropuneri. (…) Principiul de la care pornim este că nu își poate asuma un singur partid toate funcțiile și funcția de primar al municipiului și de președinte al CJ. Sunt și alte primării din județ, nu vizăm doar municipiul și județul. Discuțiile sunt mult mai ample, dar pe municipiu și județ ne-am exprimat punctul de vedere”, a mai spus Stelian Ion.

Sondajele trebuie refăcute. În caz de eșec la negocieri, USR candidează singură

Potrivit candidatului USR-PLUS pentru Primăria Constanța, toate cercetările sociologice din perioada ante-pandemie trebuie refăcute, întrucât nu mai sunt de actualitate. Cu toate acestea, șansele cele mai mari sunt ale subsemnatului, adică ale lui Stelian Ion.

„Sondajele care s-au făcut la începutul anului nu mai sunt de actualitate și trebuie refăcute. Este o cercetare la PNL… În momentul acela, februarie – martie, noi am făcut o măsurătoare, eram cumva la paritate, la egalitate cu Vergil Chițac. Fiecare dintre noi avem atuuri și calități pe care le vom pune în valoare. Pe lângă asta, sondajul arăta un potențial de creștere la… mine. E un potențial de creștere mare, care se poate transforma în voturi, pe când la ceilalți există o plafonare prin care nu pot trece. Gradul de încredere al constănțenilor față de candidatul USR-PLUS este unul mare”, a mai spus Stelian Ion.

În final, în cazul unui eșec în cadrul negocierilor de unificare a dreptei, USR-iștii au anunțat că vor merge singuri la alegerile locale.

„Dacă nu se va ajunge la un rezultat comun și nu va exista acea unificare a forțelor de dreapta, ne vom prezenta în fața electoratului cu toată forța, ca să maximizăm posibilitatea să câștigăm Primăria Constanța și CJ. Este logic!”, a concluzionat Stelian Ion.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.