USR Constanța, cu ochii pe „proiectele controversate” din Consiliul Local

Consilierii locali municipali se reunesc, vineri, în ședința ordinară pe luna mai. Pe ordinea de zi figurează o mulțime de proiecte referitoare la vânzarea prin licitație a unor terenuri. USR-iștii constănțeni sunt de mai multe zile cu ochii pe aceste proiecte, pe care le consideră controversate și fac apel la consilierii locali să nu le voteze.

Potrivit USR Constanța, în general și a deputatului Stelian Ion, în particular, multe dintre aceste proiecte au mai fost propuse și acum sunt resupuse votului Consiliului Local.

„După ce în februarie, ca urmare a presiunilor presei și societății civile, au fost retrase de pe ordinea de zi, vineri sunt supuse votului consilierilor locali două proiecte controversate. Proiectele se referă la aprobarea unor rapoarte de evaluare ce stabilesc diferenţele de preţ rezultate ca urmare a modificării reglementărilor urbanistice pentru terenurile ce au făcut obiectul unor contracte de vânzare cumpărare din trecut. Pe scurt, este vorba despre construirea a două blocuri. Unul (format din parter și 9 etaje) ar urma să fie ridicat pe spaţiile comerciale din zona Teatrului de Vară, iar celălalt va fi o construcție cu parter și 8 etaje (în loc de 2 etaje, așa cum se stabilise în proiectul inițial). Nu găsesc niciun argument de ordin estetic și arhitectonic pentru ridicarea unor asemenea construcții în apropierea mării și printre hotelurile deja existente. Pe lângă umbrirea plajei (ceea ce este un nonsens pentru o stațiune estivală), dispar spațiile largi și aerisite de altădată (inclusiv zonele verzi și de promenadă) și se produce o aglomerare inestetică de clădiri din beton și sticlă. Inevitabil, această abordare va duce până la urmă la pierderea interesului turistic pentru stațiunea Mamaia”, a arătat Stelian Ion.

Totodată, USR Constanța a subliniat faptul că primarul Decebal Făgădău „își continuă opera de distrugere a spațiilor verzi”, întrucât a propus vânzarea a peste două mii de metri pătrați de spațiu verde din stațiunea Mamaia. Este vorba de terenuri aflate în apropierea hotelurilor Delta și Tomis.

„Terenurile vor putea fi păstrate că spații verzi de către cei care le vor cumpăra la licitație publică, dar la fel de bine vor putea fi betonate sau folosite pentru ridicarea unor noi construcții. Am mai văzut această schemă de nenumărate ori. Dacă Făgădău lasă în paragină aceste terenuri și vrea să le vândă pentru a face rost de câțiva bănuți cu care să mai schimbe niște borduri sau să mai pună niște stâlpișori, consilierii locali ar trebui să fie mult mai responsabili și să se opună acestor înstrăinări de spații verzi. Afacerile dubioase cu imobiliare continuă pe plajele din Mamaia: după ce au reușit să cumpere în 2004 un teren de 2800mp pe plajă, pe care au construit două imobile P+2, doi afaceriști doresc acum să transforme construcțiile în blocuri P+8. PUZ-ul le permite să facă asta, în schimbul unei sume de bani, iar proiectul este introdus pentru a doua-a oară pe ordinea de zi a Consiliului Local, cu scopul de a fi aprobat. Astfel de smecherii nu își au locul într-o administrație onestă! Primăria ar trebui să protejeze plajele, nu să le vândă prin contracte dubiose care lasă loc de modificări, în detrimentul mediului și al cetățenilor. Afacerile dubiose cu plajele trebuie să înceteze. Plaja este un bun comun, unde cetățenii și antreprenorii trebuie să conviețuiască, respectând mediul și drepturile turiștilor”, a transmis USR Constanța.

USR-iștii constănțeni mai arată că pe ordinea de zi a Consiliului Local mai figurează și un spațiu verde al municipalității de 1323 mp din Mamaia, propus spre vânzare.

„Terenul se află în spatele Hotelului Tomis din Mamaia, în buricul stațiunii. Ceea ce este frapant este ca Primăria Constanța a scris negru pe alb că nu are nici un plan legat de vreo amenajare a spaţiului verde. Prin urmare, din punctul de vedere al funcţionarilor, terenul poate fi vândut”, au mai precizat USR-iștii constănțeni.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *