USR, „condamnată” la alianță cu PNL. PMP, inclus în ecuația dreptei?

Președintele USR, Dan Barna, susține că la alegerile locale vor fi doar alianțe punctuale cu cei de la PNL, dar pentru alegerile parlamentare „suntem condamnați” la o alianță USR-PLUS și PNL.

„Suntem condamnați să lucrăm împreună și vom face lucrul acesta, suntem obligați să facem funcțională această coaliție guvernamentală USRL-PLUS și PNL. (…) Pentru alegerile locale s-a conturat data de 27 septembrie și cred că aceasta rămâne stabilă, din dicuțiile avute”, a spus Dan Barna.

De partea cealaltă, unii liberali nu vor să audă de… USR. Europarlamentarul Rareș Bogdan consideră că USR „nu-s nici de dreapta, nici de stânga” și preferă să stea la masă cu PMP, respectiv Traian Băsescu și Eugen Tomac.

„Dacă te lipești de PSD și gândești ca PSD, dacă te comporți ca PSD, românii te vor sancționa. Prefer să stau la aceeași masă cu Traian Băsescu, Eugen Tomac și cei din PMP, care se dovedesc de dreapta, să stau la masă cu alții care înțeleg valorile dreptei decât să stau de vorbă cu unii care nu-s nici de dreapta, nici de stânga! (…) Adică întreb tânărul lor electorat dacă e mulțumit să vadă că retorica lui Victor Ponta, retorica lui Marcel Ciolacu, retorica lui Șerban Nicolae, retorica lui Eugen Nicolicea e îmbrățișată, astăzi de USR? E aceeași retorică. Nu e nici o diferență!”, a spus Rareș Bogdan.

În ciuda mesajelor grele ale lui Rareș Bogdan, USR-iștii constănțeni se conformează traiectoriei politice și, potrivit președintelui USR Constanța, Remus Negoi, este foarte clar că după alegerile locale cei de la USR și PNL vor forma majorități în consiliile locale și județene, fie că vor fi sau nu alianțe pre-electorale. Din perspectiva Constanței, cei de la PMP sunt… excluși de la negocieri, întrucât este asimilat cu PSD.

„Noi am discutat încă din iarnă posibile alianțe la nivel local cu PNL. La nivel național s-a discutat și cu PMP, dar la Constanța PMP este asimilat cu PSD, cel puțin deocamdată nu ne-am gândit la PMP… Nu am stabilit nimic, totul se votează în fiecare organizație. Există poarta deschisă negocierilor cu PNL, acolo unde este cazul, unde PNL „merită” atenție. În unele județe, colegii noștri nu își doresc alianțe cu PNL. Rămâne să hotărască fiecare filială. E clar că după alegeri în consiliile locale vom avea negocieri pentru a forma majorități. (…) Nu am auzit declarația lui Rareș Bogdan, sunt cel puțin două aspecte de luat în calcul: dacă se uită la vârsta medie a celor din USR, fie eram adolescenți, fie nu ne-am născut la Revoluție… Dar, să te îndrepți către Băsescu, a fost declarat din nou colaborator al Securității! Probabil o fi fost surescitat (Rareș Bogdan – n.r.), nu știu în ce măsură a avut declarația asta și e regretabil că vine din partea unui om care a fost jurnalist și cunoaște aceste detalii…”, a spus Remus Negoi, pentru TOMIS NEWS.

Cu toate acestea, condamnații la alianță, PNL și USR, trebuie să discute și cu… PMP. În timp ce liberalii și USR-iștii se înțeapă cu aproape fiecare ocazie, dar dau asigurări că vor fi în final aliați, cei de la PMP consideră că până în toamnă se vor face și desface alianțe de zeci de ori. Potrivit președintelui PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, marea problemă este în curtea USR, întrucât dacă aceștia acceptă candidații PNL pentru Primărie și Consiliul Județean nu mai rămâne nimic din USR.

PMP văd că nu e în nici o ecuație cu USR… Pe scena asta politică, USR este oaia neagră, cam asta văd… Rămâne să vedem cum se vor așeza lucrurile. De la a spune până la a face e treabă lungă. Nu putem astăzi să facem niște strategii care vor ține până în toamnă. Se vor face și desface alianțe până în toamnă de zeci de ori. Dacă USR vrea alianță cu PNL, nu am văzut nici un atac la adresa lui Vergil Chițac, care este la ora asta un candidat nociv, pe ceea ce avem în spațiul public USR ar vrea candidatură la județ, unde este Lupu din partea PNL… Nimeni nu vrea cu adevărat alianțe pre-electorale. La ora asta, eu nu văd încă conturate clar niște alianțe. Cât despre Rareș Bogdan, mi se pare normal, nu avem cum să punem semnul egal între Traian Băsescu și USR – PLUS! Cel mai bun om politic este Traian Băsescu, așa că declarația lui Rareș Bogdan este normală. Eu mă abțin de la declarații de alianțe, pentru că nu cred în ele încă. Aș fi vrut să văd USR care torpilează unul dintre candidații PNL, dar dacă consideră că ambii candidați ai PNL sunt buni înseamnă că nu vor să candideze la locale! Dacă se aliniază în spatele candidatului la PNL la primărie și județ, ce mai rămâne din USR? Nimic! Nu văd ca USR să aibă clar o politică de alianță pentru toamnă!”, a spus Claudiu Palaz, pentru TOMIS NEWS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.