USR a SEMNAT moțiunea de cenzură a AUR și merge cu ea în Parlament! Barna: „Este un vot de conjunctură pe un subiect important”

Liderii USR PLUS, reuniţi joi seara în şedinţa Biroului Naţional (BN) au decis că, dacă PNL nu îl retrage pe Florin Cîţu de la şefia Guvernului, vor depune luni la prima oră, împreună cu partidul AUR, moţiunea de cenzură anunţată, au declarat surse participante la şedinţă pentru News.ro. Potrivit acestora, vineri, la şedinţa coaliţiei, va avea loc discuţia finală pe acest subiect al retragerii sprijinului pentru Florin Cîţu.

Mâine la coaliţie va fi ultima discuţie. Dacă liberalii nu îl retrag pe Cîţu, vom depune moţiunea de cenzură semnată de noi şi de AUR. În weekend va avea loc şi un Comitet Politic al USR PLUS pentru validarea acestei decizii. Moţiunea va fi depusă în Parlament luni la prima oră”, a declarat unul dintre liderii USR PLUS pentru News.ro.

Anterior, în cursul zilei de joi, liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a anunţat că premierul Florin Cîţu a pierdut susţinerea formaţiunii pe care o reprezintă şi a precizat că s-a discutat cu AUR pentru depunerea unei moţiuni de cenzură.

Poziţia USR PLUS e foarte clară şi fermă. Premierul Cîţu a pierdut susţinerea USR PLUS pentru a conduce acest guvern de coaliţie. Cerem coaliţiei o întâlnire în cursul zilei de astăzi. Ceilalţi lideri ai coaliţiei au diverse agende şi întâlnirea nu a fost posibilă. Înţelegem că mâine va fi o întâlnire a coaliţiei. Cerem PNL să facă o nouă propunere de premier. Vrem să continuăm în această structură ministerială. Nu se pune problema să facem schimb de ministere, tot felul de trocuri. Avem o structură a Guvernului, o structură a coaliţiei, avem nişte portofolii ministeriale şi aşa va rămâne. Următorul pas e şedinţă de coaliţie. Dacă Cîţu se agaţă de scaunul de la Palatul Victoria, aşa cum l-am pus în Parlament, aşa îl vom da jos în Parlament”, a afirmat, joi, Ionuţ Moşteanu într-o conferinţă de presă.

Acesta a anunţat că s-a discutat cu AUR pentru depunerea unei moţiuni de cenzură.

Am discutat cu cei de la AUR să vedem dacă putem aveam un text al moţiunii de cenzură. Împreună cu AUR avem 122 de semnături, deci putem depune o moţiune de cenzură. Rămâne să discutăm despre text”, a mai afirmat Moşteanu.

Întrebat dacă miniştrii USR PLUS ar putea demisiona, Moşteanu a afirmat: „Toate variantele sunt pe masa, însă cred că în momentul acesta e foarte periculos să îl lăsăm pe Florin Cîţu cu toată puterea pe mână, pentru că nu ştie să o folosească. A folosit-o abuziv, a presat miniştri să îi avizeze o OUG care nu are absolut nicio urgenţă. Vrem dezvoltare, dar vrem să nu mai repetăm greşelile trecutului. Nu vrem să deschidem o cutie a Pandorei şi să repetăm greşelile din PNDL 1 şi PNDL 2”.

Orice discuţie în coaliţie începe de la demisia premierului Florin Cîţu şi apoi discutăm orice”, a mai adăugat Moşteanu, referitor la faptul că liberalii au anunţat susţinerea premierului în continuare.

Anterior, vicepremierul Dan Barna a anunţat că cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea coaliţiei sunt de joi semnături pe moţiunea de cenzură anunţată miercuri seară, după demiterea abuzivă a lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei. „Îi invităm alături de noi pe toţi parlamentarii responsabili şi interesaţi ca această criză politică declanşată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puţin”, a adăugat vicepremierul.

Liderul AUR, George Simion, a ajuns vedeta crizei politice, după conflictul dintre USR PLUS și premierul Florin Cîțu. Simion s-a plimbat, joi, prin Parlament, filmându-se într-un live pe Facebook, în timp ce discuta cu liderii USR PLUS și PSD pentru susținerea moțiunii de cenzură inițiată de AUR. Cu moțiunea în mână, liderul AUR a mers, pe rând, la conferințele de presă susținute de prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu și de liderul deputaților USR PLUS Ionuț Moșteanu. George Simion a găsit susținere pentru o moțiune de cenzură la cei din USR PLUS, care au anunțat că vor semna un text comun cu AUR pentru demiterea lui Florin Cîțu. Împreună, cele două partide au 123 de semnături, suficiente pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. În transmisiunea de pe pagina sa de Facebook, George Simion spune, după ce se salută cu Ionuț Moșteanu, că liderul de grup al deputaților USR PLUS este „un om echilibrat”, care a avut „poziții favorabile credinței, familiei”, în încercarea de-și convinge susținătorii că cei care până ieri erau numiți „neomarxiști”, pot fi parteneri cu AUR pentru demiterea Guvernului. 

„Am discutat cu cei de la USR PLUS care spun că sunt dispuși să semneze moțiunea AUR. În momentul ăsta, pentru că ieri am inițiat moțiunea de cenzură, putem da jos guvernul Cîțu indiferent de disputele noastre ideologice. Dacă USR este de acord cu debarcarea lui Cîțu poate fi dat jos. (…) Ionuț Moșteanu este liderul deputaților USR, un om echilibrat față de atitudinea generală. Știți confruntările noastre ideologice pe care le-am avut cu USR-ul. Și a avut poziții favorabile credinței, familiei și este un om cu care se poate discuta. Sperăm să vedem și alții de la USR care să aibă atitudini rezonabile”, le-a transmis George Simion, celor care îl urmăreau pe Facebook.

Moșteanu îi răspunde și îi transmite că „noi cu voi avem semnăturile pentru a depune o moțiune. Găsim o variantă”.

Ulterior, într-o conferință de presă, Ionuț Moșteanu le declara jurnaliștilor că au existat discuții cu cei de la AUR și că cele două partide, împreună, adună 122 de semnături, suficiente pentru a iniția procedura pentru demiterea Guvernului Cîțu. După ce a transmis pe Facebook și conferința de presă a celor din USR PLUS, George Simion și-a îndreptat din nou atenția către liderul PSD Sorin Grindeanu care trecea pe lângă el.

Am discutat cu cei de la USR PLUS care spun că sunt dispuși să semneze moțiunea. O semnează și PSD?”, îl întreabă acesta pe Sorin Grindeanu.

Cei din USR trebuie să își pună prima dată semnătura. Noi avem și legimitatea dată de români pentru că suntem cel mai mare partid (n.red. pentru a depune o moțiune de cenzură)”, i-a răspuns Sorin Grindeanu, înainte să intre în lift.

Copreședintele USR PLUS, Dan Barna, spunea pe 24 aprilie 2021, că nu are de gând să negocieze sau să colaboreze cu AUR și a numit formațiunea „un partid extremist” – „dacă dăm oricât de mic credit unui astfel de partid, nu știu unde putem ajunge”, a spus vicepremierul.

Eu nu. Cu cei de la AUR eu nu voi negocia pentru că, din punctul meu de vedere și am spus-o și de la tribuna Parlamentului, o spun și aici: AUR s-a dus într-o zonă de partid extremist. Am văzut chiar ieri lideri importanți din AUR, un purtător important de mesaj din AUR propunând public o listă cu intelectuali care trebuie uciși. Deci acolo suntem. Este o realitate pe care nu o putem ignora și dacă le dăm oricât de mic credit, nu știu unde se poate ajunge. Din punctul meu de vedere AUR este un partid extremist și eu nu voi negocia cu ei”, declara Dan Barna.

Nu am negociat nimic cu AUR, dar când vorbim de o moțiune de cenzură pentru un guvern care nu mai are sprijin este un vot de conjunctură pe un subiect important”, a spus joi Dan Barna.

Nu am negociat nimic (cu AUR – n.r.). Avem o moțiune de cenzură pregătită, pe care am deschis-o tuturor parlamentarilor. Au avut loc discuții. Cei de la AUR au spus că vor susține moțiune. Este o miză importată ca această coaliție să poată merge mai departe cu un nou premier. (…) Avem această moțiune pregătită. Vom avea o ședință a coaliției mâine (vineri – n.r.) vom încerca calea elegantă, calea firească și vom spune că o demisie de onoare a premierului Florin Cîțu ar putea să rezolve mult mai simplu această situație”, spune la Digi 24 Dan Barna.

Copreședintele USR PLUS susține că nu este nicio colaborare cu AUR.

În Parlament pe unele teme partide cu agende fundamental diferite pot să coincidă. Când vorbim de o moțiune de cenzură în care un guvern care nu mai are sprijin este un vot de conjunctură pe un subiect important”, explică Barna.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „USR a SEMNAT moțiunea de cenzură a AUR și merge cu ea în Parlament! Barna: „Este un vot de conjunctură pe un subiect important”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *