„USL”, încă o victorie în Parlament. AUR a PROTESTAT în ședința de plen: „Supuneţi la vot moţiunea!”

Birourile Permanente ale celor două camere ale Parlamentului și-au însușit punctul de vedere al Comisiei de constituționalitate și îi dau dreptate premierului Florin Cîțu în privința sesizării CCR pentru a constata existența unui conflict constituțional cu privire la moțiunea inițiată de USR și AUR.

Astăzi (marți – n.r.) am avut punctul de vedere al Biroului Permanent al Senatului care a fost asumat de Biroul Permanent al Camerei Deptaților”, a anunțat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Potrivit punctului de vedere asumat de cele două birouri permanente, rezultă existența unui conflict juridic de natură constituțională.

Considerăm că opinia autorului sesizării este întemeiată. Potrivit acesteia, conflictul juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, a fost generat de încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură, respectiv de încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură inițiată și depusă contrar Constituției a fost comunicată ulterior Guvernului”, potrivit punctului de vedere propus de Comisia de constituționalitate.

Președintele Senatului, Anca Dragu, a precizat că va depune un punct de vedere propriu în acest caz. Guvernul a sesizat miercuri Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, în care acuză că nu au fost respectate procedurile în privința semnăturilor și a înștiințării în Executivului în ziua depunerii documentului în Parlament. Executivul a cerut CCR să constate că, atât sub aspectul condițiilor de validitate pentru inițierea moțiunii de cenzură, cât și sub cel al obligației comunicării acesteia către Guvern la data depunerii împiedică continuarea derulării procedurii parlamentare prin trecerea la etapele prezentării și dezbaterii moțiunii de cenzură.

Parlamentul și Guvernul trebuie să trimită la CCR punctele de vedere referitoare la sesizarea Executivului pe moțiunea de cenzură până pe 15 septembrie. Judecătorii constituționali vor stabili ulterior când va avea loc ședința de judecată.

CCR nu se bagă în scandal: Va dezbate sesizarea guvernului privind moţiunea de cenzură după congresul PNL

Curtea Constituţională (CCR) va dezbate sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR abia după congresul PNL din 25 septembrie, au declarat pentru News.ro surse din cadrul Curţii. Potrivit acestora, motivul împingerii dezbaterii acestei speţe până după congresul PNL este că CCR nu vrea să intervină în conflictul dintre partidele de pe scena politică. Anunţul oficial privind data dezbaterii sesizării depuse de Guvern urmează să fie făcut, cel mai probabil, miercuri, după expirarea termenului de transmitere a punctelor de vedere din partea părţilor implicate.

Sesizarea Curţii Constituţionale cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Guvern generat în urma depunerii moţiunii de cenzură de către USR PLUS şi AUR a fost făcută de premier tocmai cu scopul de a amâna dezbaterea şi votarea acestei moţiuni până după congresul PNL din 25 septembrie, când Florin Cîţu îl contracandidează pe Ludovic Orban la şefia partidului. Invocând această sesizare către CCR, liberalii au reuşit până acum să blocheze dezbaterea şi votul moţiunii, ei fiind sprijiniţi în acest demers de către PSD.

Guvernul a solicitat miercurea trecută Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului.

În documentul semnat de premier, Ludovic Orban este acuzat că a încălcat prevederile constituţionale pentru că nu a comunicat Guvernului moţiunea în ziua în care a fost depusă şi pentru că ulterior a comunicat o moţiune „iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide”.

Documentul face referire la „comportamentul neconstituţional şi neloial al Parlamentului prin Preşedintele Camerei Deputaţilor”.

Dragu, atac virulent la adresa lui Florin Roman: „Trebuie să vedem abuzul pe care l-a comis. Nu putem să aruncăm pisica de colo-colo!”

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, admite că preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, are un program încărcat în teritoriu, dar speră că acesta va respecta Constituţia şi vor convoca împreună un plen reunit pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură.

Preşedintele Camerei Deputaţilor se află, marţi, în teritoriu. Astăzi nu mai putem avea un Bpr sau un plen reunit. Nu aş putea spune că mă simt singură, dar are un program. Avem nevoie de acordul preşedintelui Camerei pentru un Bpr. (…) Nu aş putea spune că refuză, dar eu cred că trebuie să citim cu toţii Constituţia. Ieri am discutat şi a spus că vom vorbi săptămâna aceasta, având un program încărcat în teritoriu. Având în vedere solicitările formulate în 9 septembrie, în plenul reunit, de liderii grupurilor parlamentare, am transmis o scrisoare către cabinetul domnului Orban în care i-am solicitat să stabilim un plen comun pentru a continua parcursul moţiunii de cenzură. Odată cu citirea, după trei zile, dar nu ad calendas graecas, trebuie ca moţiunea să intre în dezbatere şi la vot final. Cred că domnul Orban va ţine cont de Constituţie”, a spus Dragu.

Întrebată dacă va vorbi şi cu liberalul Florin Roman, cel căruia îi sunt delegate atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Dragu a spus: „O să am un dialog, pentru prima dată, şi cu domnul Roman. Domnul Orban ar trebui să îi ceară domnului Roman să îşi ia în serios funcţia aceasta de înlocuitor al preşedintelui Camerei”.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că va sesiza Birourile permanente reunite pentru a clarifica situaţia conducerii şedinţei comune a Parlamentului din 9 septembrie în care s-a citit moţiunea de cenzură. Întrebată dacă va face o sesizare către BPR privind conducerea plenului reunit de către Florin Roman, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor căruia i se delegaseră atribuţiile de preşedinte al Camerei, Dragu a spus: „Trebuie să vedem abuzul pe care l-a comis şi domnul Roman în acea şedinţă. Colegii dumnealui spun că el a fost cel abuzat, dar nu înseamnă că a fost chiar aşa (…) Da. Vom cere clarificarea situaţiei, în primul rând, şi nu putem lăsa această situaţie aşa, în aer, şi să aruncăm pisica de colo-colo. Suntem oameni responsabili, suntem parlamentari, avem Constituţie pe care trebuie să o respectăm”.

Eu trebuia să conduc acea şedinţă a plenului reunit. Până pe 9 septembrie au fost 13 şedinţe comune – şapte şedinţe au fost conduse de domnul preşedinte Orban şi şase de mine. (…) Care mai este alternanţa? Argumentul domnului Roman este unul superficial”, a afirmat, marţi, Dragu, la Senat.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, pe 9 septembrie, în şedinţă comună pentru prezentarea moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR. La începutul şedinţei, Florin Roman a precizat că şedinţele plenului reunit se conduc alternativ de preşedinţii celor două Camere. Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a solicitat vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Roman să-i permită preşedintelui Senatului, Anca Dragu, să conducă şedinţa. Roman a închis şedinţa şi a plecat de la tribuna Parlamentului, la presiunea parlamentarilor USR PLUS şi AUR. După ce Roman a anunţat că închide şedinţa, conducerea a fost preluată de preşedintele Senatului, Anca Dragu.

Mutare fără precedent pregătită de Orban și Dragu la CCR

Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Ludovic Orban (PNL), respectiv Anca Dragu (USR PLUS), iau în calcul să depună miercuri, la CCR, puncte de vedere proprii în scandalul conflictului ridicat de premierul Florin Cîțu pe tema moțiunii de cenzură, spun surse parlamentare. Planul este în analiză după ce conducere Parlamentului a decis, în premieră postdecembristă, să trimită CCR un punct de vedere în care spune că legislativul a greșit în relația cu Guvernul.

Birourile Permanente ale celor două camere ale Parlamentului și-au însușit punctul de vedere al Comisiei de constituționalitate și îi dau dreptate premierului Florin Cîțu în privința sesizării CCR pentru a constata existența unui conflict constituțional cu privire la moțiunea inițiată de USR și AUR.

  • „Considerăm că opinia autorului sesizării este întemeiată. Potrivit acesteia, conflictul juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, a fost generat de încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură, respectiv de încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură inițiată și depusă contrar Constituției a fost comunicată ulterior Guvernului”, potrivit punctului de vedere propus de Comisia de constituționalitate.

Guvernul a sesizat miercuri Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, în care acuză că nu au fost respectate procedurile în privința semnăturilor și a înștiințării în Executivului în ziua depunerii documentului în Parlament. Executivul a cerut CCR să constate că, atât sub aspectul condițiilor de validitate pentru inițierea moțiunii de cenzură, cât și sub cel al obligației comunicării acesteia către Guvern la data depunerii împiedică continuarea derulării procedurii parlamentare prin trecerea la etapele prezentării și dezbaterii moțiunii de cenzură.

Parlamentul și Guvernul trebuie să trimită la CCR punctele de vedere referitoare la sesizarea Executivului pe moțiunea de cenzură până pe 15 septembrie. Judecătorii constituționali vor stabili ulterior când va avea loc ședința de judecată.

Ședința Camerei Deputaților, întreruptă de un PROTEST al parlamentarilor AUR

Şedinţa plenului Camerei Deputaţilor, care a început la ora 16:00, a fost suspendată mai multe minute, din cauza unui protest al deputaţilor AUR. Deputaţii AUR s-au aşezat în faţa scaunelor din sala de plen, afișând hârtii cu mesajul „Supuneţi la vot moţiunea”. Preşedintele de şedinţă, Florin Roman, a anunţat că a luat act de protest şi i-a invitat pe aceştia să se aşeze. Apoi, acesta a anunţat că suspendă şedinţa de plen, până când deputaţii AUR vor reveni pe scaune. Şedinţa a fost reluată, după ce Florin Roman a discutat de liderul deputaţilor AUR, George Simion.

protest aur1

Ședința plenului reunit al Parlamentului de joi, 9 septembrie, pentru citirea moțiunii de cenzură a debutat cu un scandal, după ce deputatul Florin Roman a fost îndepărtat de la microfon cu forța de către parlamentarii AUR și a părăsit ședința de plen.

Moţiunea de cenzură intitulată „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!” a fost înregistrată pe 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere şi citită pe 9 septembrie în plenul reunit. Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.