Uriașa afacere a gunoaielor din Portul Constanța. Procurorul Niță: „E doar vârful icebergului. Riscăm să ajungem PUBELA Europei”

1.800 de tone de deșeuri au fost descoperite din martie până acum în mai multe containere din Portul Constanța Sud Agigea. Este vorba despre tocătură de electrice și electrocasnice, multe dintre ele periculoase. Au ajuns la noi în țară cu șase vapoare. Veneau din Germania, iar destinația finală era o firmă din Prahova: „Ce vedeți nu e nici măcar vârful icebergului. Sunt convins că în țară intră mii de tone de deșeuri zilnic”, a atras atenția la Digi24 Teodor Niță, unul dintre procurorii experți în infracțiuni de mediu.

Teodor Niță este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cel care chiar zilele trecute a preluat ancheta unui nou astfel de caz.

Ce vedeți nu e nici măcar vârful icebergului. Sunt convins că în țară intră mii de tone de deșeuri zilnic. Fenomenul mă îngrijorează ca procuror și ca cetățean. Este un fenomen emergent care se amplifică în proporție geometrică și care, în câțiva ani, va duce la transformarea României într-o uriașă pubelă de gunoi, dacă nu se iau m[suri legislative și organizatorice. Lucrurile se mișcă în măsura în care avem instrumente legale pentru a le mișca”, a spus procurorul. 

El a atras atenția că sunt probleme legislative care ar trebui reparate cât de curând posibil și organizatorice. Procurorul a dat mai multe exemple care îngreunează activitatea procurorilor specializați în combatarea infracțiunilor de mediu:

În condițiile în care în țară vin 100 de containere cu deșeuri, într-o interpretare extrem de restrictivă a legii ar trebui să descărcăm cele 100 de containere sau vaporul plin cu deșeuri să îl mărunțim, omogenizăm și să vedem conținutul dacă respectă anumite procente. E imposibil, nu ai cum să faci aceste operațiuni, nu ai nici oameni, nici bani, nici tehnologie. Ar trebui implementată noțiunea de probe reprezentative, dacă din 3- 5 containere iau probe și nu sunt conforme, sarcina probei că restul e conform ar trebui să aparțină operatorului economic. Înainte ca procuror, prin Codul de procedură penală puteam lua măsuri reparatorii, puteam repune lucrurile în situația de dinainte, acum avem dispoziții legale imposibile. Un alt exemplu este cel generat de nerespectarea de către România a recomandarilor Consiliului Europei din 2018, sunt normative publicate în Jurnalele oficiale ale UE legat de logistică, organizare și competența lucrătorilor de mediu”, a afirmat procurorul.

Un alt aspect semnalat de Teodor Niță este cel legat de fapul că probele de aer sunt luate prin laboratoare ale unor firme private, pentru că Agenția de Mediu nu are unul acreditat:

Agenția de Mediu nu are un laborator acreditat, ne chinuim cu expertize și analize de laborator la firme private care nu se știe cui aparțin. Nu mă mir de ce analizele de aer din zona fabricilor de ciment ies bine, deși totul e pârjolit în jur, pentru că trebuie să apelăm la diverse firme private care au o anumită conducere sau un anumit acționariat”, a afirmat procurorul.

Teodor Niță a afirmat că deșeurile intră în țară prin port, pe cale rutieră, dar și pe cale aeriană și că în aceste transferuri ilegale de deșeuri sunt foarte mulți bani în joc:

Prin port, unde ai forma de control relativ, dacă colaborezi cu vama sau Garda de Coastă are anumiți algoritmi în care analizează riscul de a intra deșeuri în țară, dar informațiile sunt minuscule, accesul e redus. Apoi, accesul rutier – sunt 54 de puncte de frontieră, am cerut să se reducă aceste puncte prin care pot intra deșeurile în țară, dar nu s-a întâmplat. Apoi, pe cale aeriană. Am avut export-import de deșeuri cu avionul, de exemplu tone de cartele telefonice, sunt chestiuni extrem de periculoase. Este foarte mare riscul de a deveni o uriașă pubelă europeană. Eu doar aplic legea, mi-aș dori ca cei care o creează să fie mai implicați. Sunt foarte mulți bani în transferurile ilegale de deșeuri. Nu văd de ce nu putem recicla deșeurile noastre și trebuie să importăm zeci de mii de tone de deșeuri din toată Europa. Avem mai nou și din Africa„, a precizat procurorul.

Niță a mai spus însă că în ultimul timp au fost luate măsuri organizatorice, au fost create structuri de procurori pe linia de infracționalitate de mediu și că există speranță că lucrurile ar urma să se schimbe: „Nu suntem chiar fără speranță”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.