„Urare” ciudată de Anul Nou din partea Germaniei pentru Rusia: „Inviolabilitatea frontierelor este un bun preţios şi nenegociabil”

Olaf Scholz şi-a exprimat vineri, în primul său discurs de Anul Nou în calitate de cancelar german, sprijinul pentru Ucraina care se teme de o invazie rusă, insistând asupra „inviolabilităţii” graniţelor europene, relatează AFP.

În ceea ce priveşte Ucraina, ne sunt prezentate noi provocări. Inviolabilitatea frontierelor este un bun preţios şi nenegociabil”, a afirmat cancelarul social-democra. Acest avertisment clar adresat Rusiei este mai degrabă neobişnuit pentru un mesaj de Anul Nou adresat în mod tradiţional chestiunilor interne. O convorbire telefonică, ca parte a eforturilor de calmare a crizei ruso-occidentale din jurul Ucrainei este prevăzută la începutul lunii ianuarie între reprezentanţi german şi rus, chiar înainte de discuţiile dintre Moscova şi Washington.

Olaf Scholz a indicat că „cooperarea transatlantică” este „esenţială pentru securitatea în Europa” şi a pledat în special pentru o „cooperare internaţională” mai mare şi o „Europă mai suverană şi puternică”. „Cooperarea internaţională este importantă (…) De aceea continuăm să lucrăm pentru succesul Uniunii Europene”, a explicat el. „Obiectivul nostru este o Europă suverană şi puternică. O Europă care trăieşte în conformitate cu valorile sale comune ale păcii, ale statului de drept şi democraţiei”, a subliniat cancelarul german.

La 1 ianuarie, Germania va prelua preşedinţia rotativă a G7 şi va găzdui un summit al liderilor săi în Bavaria, între 26 şi 28 iunie.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.