Universitatea Ovidius, parteneră cu Primăria Mangalia într-un proiect de valorificare a patrimoniului arheologic callatian

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) în parteneriat cu Direcția Cultură și Sport a Consiliului Local Mangalia organizează joi, 29iulie, la Muzeul de Arheologie Callatis, de la ora 17:00, un eveniment dedicat lansării expoziției inovative și interactive „Unviitorpentrutrecut”, în cadrul unui proiect cultural finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, informează prof. univ. dr. Dorin Mircea Popovici, responsabil partener proiect din partea UOC. Potrivit sursei citate, proiectul vizează: prezentarea materialului numismatic, epigrafic și sculptural, de o valoare patrimonială deosebită, restaurat și clasat în cadrul proiectului; reconstituirea virtuală a unui templu antic din elemente arhitectonice și sculpturale aflate în colecția muzeului callatian, ce constituie componenta inovativă a proiectului expozițional și explorarea a 20 de exponate muzeale scanate 3D și reconstituite virtual va constitui componenta interactivă a expoziției. Conform organizatorilor, expoziția, cu un puternic impact educațional, este dedicată publicului de toate vârstele care va avea ocazia să experimenteze, într-un mod neconvențional, artefactele muzeale.

Proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate” este implementat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, serviciul Muzeul de Arheologie, în calitate de Promotor de proiect și Universitatea Ovidius din Constanța, în calitate de Partener. Valoarea totală a proiectului este de 604.935,49 lei, echivalentul a 126.499,97 Euro, reprezentând 100% din costurile totale eligibile. Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea managementului cultural, iar obiectivele specifice sunt: consolidarea sustenabilă a echipei muzeului, valorificarea patrimoniului cultural prin realizarea unor expoziții inovative cu bunuri culturale clasate și restaurate și creșterea sustenabilă a numărului de vizitatori ai muzeului.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde Euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde Euro pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de Euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants și www.ro-cultura.ro.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.