Universitatea Ovidius organizează Conferința Națională Mecanismul Statului de Drept – 2020 al UE

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Drept și Științe Administrative (FDSA), organizează, în perioada 14 – 15 octombrie 2021, Conferința Națională „Mecanismul Statului de Drept – 2020 al UE Raportul dintre dreptul UE și dreptul național al Statelor membre, cu referire specială la România”. SUPREMAȚIE VS. SUVERANITATE, informează prof. univ. dr. Adrian Constantin Stoica, decanul facultăţii. Conform sursei citate, evenimentul este organizat în parteneriat cu Academia de Științe Juridice din România – AŞJR, Institutul de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” al Academiei Române – ICJ și Editura Universul Juridic, în colaborare cu Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ), Uniunea Jurtiştilor din România (UJR) şi Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

Conform programului, la ceremonia de deschidere a conferinței, ce va avea loc de la ora 9.30, în Sala Senatului din Campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1), vor participa: rectorul UOC – conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul Universității „Nicolae Titulescu”, București – prof. univ. dr. Adrian Mihai Hotca, decanul FDSA – prof. univ. dr. Adrian Constantin Stoica, directorul Institutului de Cercetări Juridice (ICJ) – prof. univ. dr. Mircea Duțu, directorul Editurii Universul Juridic – Nicolae Cîrstea, președintele Academiei de Științe Juridice – prof. univ. dr. Ioan Chelaru, coordonatorul tematic al Sesiunii anuale Doctor Honoris Causa (DHC) a Universității Ovidius din Constanța – Facultatea de Drept și Științe Administrative – prof. univ. dr. Marin Voicu, președintele Curții de Apel Constanța, judecătorul Epure Marius Cristian, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, magistratul Gigi Valentin Ștefan şi decanul Baroului Constanța, avocatul Cătălin Filișan.

Referindu-se la tema conferinţei, prof. univ. dr. Adrian Constantin Stoica a subliniat că „Mecanismul Statului de Drept – 2020 al UE” reprezintă un instrument de prevenţie adoptat de către Comisia și Parlamentul European în contextul pandemiei de coronavirus pentru a promova statul de drept în interiorul UE, dar și pentru a salvgarda apariția unor probleme sau agravarea acestora.

„Obiectivul central al acestui mecanism este să stimuleze cooperarea interinstituțională între instituțiile europene, dar și între aceste instituții și cele naționale ale statelor membre. Raportul privind statul de drept și lucrările pregătitoare cu statele membre sunt publicate anual și relevă în primul rând raportul dreptului UE, cu dreptul național al statelor membre, ori dacă în interiorul acestora se regăsesc trăsături, cum ar fi: legalitatea, securitatea juridică, interdicția caracterului arbitrar, accesul la justiție în fața unor instanțe independente și imparțiale, respectarea drepturilor omului, nediscriminarea și egalitatea în fața legii”, a precizat prof. univ. dr. Adrian Constantin Stoica.

În prima zi a conferinței este programat Panelul A – Sesiunea științifică anuală a Doctorilor Honoris Causa ai Universității Ovidius din Constanța – Facultatea de Drept și Științe Administrative, în care vor prezenta studii 11 reputați profesori în domeniul juridic din București, Cluj-Napoca, Sibiu și Constanța. De asemenea, este rezervată o secţiune distinctă „In memoriam prof. univ. dr. Octavian Căpățînă”, profesor emerit al Universității Sorbona I Paris, în cadrul căreia va avea loc lansarea a două lucrări semnate de prof. univ. dr. HC Marin Voicu, publicate la Editura „Universul juridic”: „Arbitrajul comercial, intern și internațional. Doctrină și jurisprudență”, vol. I/2016 și II/2020 și „Drept maritim internațional”, 2021.

Începând cu ora 13.00, va avea loc festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța, prof. univ. dr. Nicolae Popa, jurist român, judecător la Curtea Constituțională a României (1996-2004), președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (2004-2009), pentru aportul adus științei dreptului, dar și practicii constituționale sau judiciare la care a contribuit pe parcursul întregii sale cariere de cadru didactic și de magistrat. În cea de-a doua zi a conferinței, va avea loc Sesiunea științifică națională a Facultății de Drept și Științe Administrative a UOC, care se va desfășura în cadrul a două paneluri ce includ prezentarea a 22 de lucrări științifice pe tema raportului dintre dreptul UE și dreptul național.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *