Uniunea Europeană se pregătește pentru un aflux de solicitanți de azil afgani

Uniunea Europeană se pregătește pentru un aflux de solicitanți de azil afgani, indiferent că este vorba sau nu de oameni care fug de noul guvern taliban, a atras miercuri atenția directorul general al Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), Fabrice Leggeri, conform Reuters. Acesta a subliniat într-un interviu acordat agenției de presă britanice că Frontex analizează posibilitatea unui val de migranți afgani care ar urma să utilizeze fie rute clasice, precum cea din Turcia și Grecia, fie noi rute, cum ar fi cea prin Belarus.

Frontex „monitorizează ceea ce se întâmplă” în interiorul Afganistanului însuşi, dar în acelaşi timp şi comunităţile afgane din ţări vecine, a explicat şeful Frontex, care a menţionat Iranul, Pakistanul, Tadjikistanul, Uzbekistanul şi Turkmenistanul.

Aşteptarea noastră este ca, în funcţie de ceea ce se întâmplă în Afganistan, oameni aflaţi în nevoie de protecţie internaţională să încerce să plece din Afganistan. Dar ceea ce va fi foarte probabil să se întâmple întâi este ca afgani care trăiesc peste hotare să încerce să se mute către Uniunea Europeană”, a adăugat Leggeri.

La finalul lunii august, președintele francez, Emmanuel Macron, estima că sosirile de migranți afgani în Europa după preluarea puterii de către talibani nu vor fi atât de numeroase precum migrația masivă din 2015 legată de războiul din Siria.

Nu cred că situaţia prin care urmează să trecem va fi comparabilă cu 2015, pentru că Afganistan nu este Siria şi pentru că au existat deja mişcări foarte puternice de migranţi afgani de-a lungul anilor”, a declarat şeful statului francez.

Uniunea Europeană și-a arătat deja disponibilitatea de a sprijini financiar statele membre pentru primirea femeilor afgane refugiate. Un mesaj similar a venit și din partea președintelui Parlamentului European, care a subliniat că UE are responsabilitatea de a găzdui refugiații afgani și nu-i poate poate lăsa pe cei care au lucrat pentru aceasta în Afganistan să riște ”represalii” din partea talibanilor veniți la putere.

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat favorabilă primirii „controlate” în Uniunea Europeană a refugiaților afgani „deosebit de vulnerabili” care fug de regimul taliban.

România a dat deja asigurări că are capacitatea de a primit migranți din Afganistan, dar a condiționat acest lucru de verificări efectuate de structurile de securitate ale statului.

Suntem pregătiți să primim în aceste centre colaboratori ai structurilor noastre, persoane aflate în risc iminent – jurnaliști, magistrați – studenți care beneficiază de burse în România și în general persoane aflate într-un pericol iminent în Afganistan, cu o singură condiție: verificările să fie realizate de structurile de securitate ale statului român, facem aceste analize pe tot ce înseamnă componentă națională. România are capacitate de a primi migranți, dar condiționat”, a declarat Lucian Bode tot la finalul lunii august.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Uniunea Europeană se pregătește pentru un aflux de solicitanți de azil afgani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *