Uniunea Europeană se… ÎNCHIDE! Se aplică restricții temporare „călătoriilor neesențiale”

Țările membre ale Uniunii Europene au decis în unanimitate, marți, interzicerea, timp de 30 de zile, a intrării persoanelor din afara blocului comunitar, pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.

Primul lider care a anunțat măsura a fost cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Țările membre UE sunt „toate de acord asupra impunerii unei interdicții” de intrare, „cu câteva excepții” minore, a informat în cursul unei conferințe de presă cancelarul Germaniei, după o reuniune avută cu ceilalți lideri europeni, prin videoconferință.

CITEȘTE ȘI:

Excepţiile îi vor viza pe cetăţenii unor state terţe posesori ai unui permis de rezidenţă de lungă durată într-o ţară UE.

Președintele României, Klaus Iohannis, și liderii celorlalte 26 de state membre ale UE s-au întâlnit marţi prin videoconferinţă pentru a decide  închiderea frontierelor externe ale Uniunii Europene cu scopul de a încerca să stopeze răspândirea pandemiei provocate de noul coronavirus, al cărei epicentru a devenit Europa.

Până la adoptarea deciziei, zece ţări membre ale UE şi din spaţiul Schengen au introdus controale la frontierele lor.

În faţa coronavirusului, ţările europene au adoptat politici mai mult sau mai puţin drastice: unele, ca Italia, Spania şi Franţa, au optat pentru o izolare a populaţiei, în timp ce Olanda exclude o astfel de soluţie, mizând pe dezvoltarea unei imunităţi colective.

Membrii Consiliului European au agreat orientările Comisiei Europene pentru o acțiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii, precum și Comunicarea Comisiei Europene cu privire la restricționarea temporară a călătoriilor neesențiale în Uniunea Europeană.

Liniile directoare ale Comisiei conțin principiile necesare unei abordări integrate la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene pentru gestionarea eficientă a frontierelor și sunt menite să asigure protejarea sănătății, în paralel cu menținerea integrității și funcționalității Pieței Interne a Uniunii. Comunicarea Comisiei vizează luarea unei decizii coordonate cu privire la aplicarea unei restricții temporare pentru călătoriile neesențiale ale cetățenilor terți în Uniunea Europeană.

În intervenția pe care a avut-o în cadrul reuniunii, preşedintele României s-a referit la interdependențele importante care există între statele membre ale Uniunii şi, în consecință, la nevoia de a aborda această criză prin acțiuni comune la nivel european, cu măsuri proporționale și adecvate. Iohannis a subliniat importanţa menținerii liberei circulații a persoanelor în interiorul Uniunii Europene. În acest context, președintele României a exprimat sprijinul pentru orientările Comisiei Europene pentru o acțiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii.  Președintele României a evidențiat situația dificilă a unor cetățeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei COVID-19 și nu pot reveni în țară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la granițele unor state membre. În acest sens, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene care să permită repatrierea cetățenilor din statele membre. De asemenea, preşedintele României a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetățenilor UE atât din celelalte state membre, cât și din state terțe, utilizând asistența consulară.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.