Uniunea Europeană este pregătită să impună SANCȚIUNI Turciei

Uniunea Europeană este pregătită să sancţioneze Turcia din cauza continuării „acţiunilor unilaterale şi a retoricii ostile” a Ankarei, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Noi am întins mâna Turciei în octombrie şi evaluarea noastră nu este pozitivă, cu constatarea continuării acţiunilor unilaterale şi a retoricii ostile. Vom avea o dezbatere în cursul summitului european din 10 decembrie şi suntem pregătiţi să utilizăm mijloacele de care dispunem” pentru a sancţiona această situaţie, (…) Cred că jocul de-a şoarecele şi pisica trebuie să înceteze”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Noi i-am întins mâna şi am văzut răspunsurile Ankarei”, şi-a exprimat regretul Charles Michel.

UE a adresat Ankarei în octombrie o propunere de deschidere, dar însoţită de o ameninţare cu sancţiuni dacă Turcia nu-şi înceta acţiunile deja condamnate de UE. Decizia a fost de a examina situaţia în cursul summitului din decembrie.

Dacă Ankara îşi continuă acţiunile ilegale, vom utiliza toate instrumentele aflate la dispoziţia noastră”, avertiza Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, în cursul summitului european din octombrie.

Executivul european a fost însărcinat să elaboreze sancţiuni economice şi ele sunt pregătite pentru a fi „utilizate imediat”, precizase ea.

Comportamentul agresiv şi politica faptului împlinit ale Ankarei în mai multe crize regionale, în special în Libia şi în Nagorno-Karabah, au fost condamnate marţi de secretarul de stat american aflat la final de mandat Mike Pompeo în cursul ultimei sale reuniuni cu omologii săi din NATO. Turcia, membră a Alianţei, a fost invitată de SUA să „revină la un comportament de aliat”. Pentru utilizarea sancţiunilor este necesară unanimitatea în cadrul UE. Or, Germania a blocat până în prezent adoptarea lor cu speranţa de a se ajunge la un acord pentru „dezvoltarea unei relaţii realmente constructive cu Turcia”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.