Ungaria s-a răzgândit din nou: Va cumpăra o cantitate mare de vaccin rusesc Sputnik V

Guvernul Ungariei a semnat un acord pentru achiziţionarea unei „cantităţi mari” de vaccin rusesc Sputnik V, devenind astfel prima ţară din Uniunea Europeană care face acest lucru, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează Reuters, AFP şi MTI . Ungaria va achiziţiona două milioane de doze de vaccin Sputnik V din Rusia, fiind prima ţară din UE care cumpără vaccinuri anti-COVID-19 în afara schemei gestionate de Comisia Europeană, criticată la Budapesta pentru lentoarea ei.

Şeful diplomaţiei ungare, aflat în vizită la Moscova, a făcut anunţul într-o înregistrare video postată pe contul său de Facebook. Peter Szijjarto a declarat în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul rus al sănătăţii Mihail Muraşko că vaccinurile vor livrate în trei tranşe, iar detaliile despre cantitatea de doze achiziţionate vor fi oferite ulterior. El a precizat că un contract cu Fondul Rus pentru Investiţii Directe (RDIF) a fost semnat joi seara.

Este în interesul naţional al Ungariei să îşi asigure vaccinuri sigure şi eficiente pentru a accelera procesul de vaccinare în mijlocul pandemiei„, a declarat Szijjarto.

Anunţul survine în momentul în care Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Ungaria a dat undă verde pentru utilizarea vaccinului Sputnik V în această săptămână, pe fondul criticilor din partea Budapestei cu privire la „lentoarea” procesului de aprobare a vaccinului de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Doar două vaccinuri sunt în prezent autorizate în Uniunea Europeană: Pfizer-BioNTech şi Moderna. Agenţia Europeană pentru Medicamente urmează să decidă pe 29 ianuarie în privinţa autorizării vaccinului Oxford-AstraZeneca, deja utilizat în Marea Britanie.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.