Ungaria începe OFENSIVA legală împotriva giganților social-media

Guvernul ungar pregăteşte un proiect de lege pentru a reglementa activitatea companiilor din social-media, astfel încât acestea să desfăşoare „operaţiuni legale, transparente şi controlabile”, a anunţat ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, relatează agenţia MTI. Deşi Ungaria cooperează pentru pregătirea unei astfel de legislaţii în cadrul Uniunii Europene, „evenimente recente ne-au arătat că trebuie să acţionăm mai rapid pentru a apăra oamenii’‘, întrucât „astăzi oricine poate fi deconectat arbitrar de la spaţiul online fără nicio procedură oficială, transparentă şi corectă şi fără nici o cale de atac legală”, indiferent că este vorba despre şefi de stat sau oameni obişnuiţi, a explicat Judit Varga. Proiectul de lege va ajunge în Parlamentul de la Budapesta în primăvară.

Provocarea deliberată a unor „prejudicii digitale”, din raţiuni ideologice sau de afaceri, trebuie sancţionată în Ungaria, a subliniat ministrul ungar al Justiţiei, adăugând că reglementările obligatorii pentru toţi ceilalţi actori economici trebuie să se aplice de asemenea companiilor Big Tech. Într-o altă relatare, Judit Varga a scris săptămâna trecută că aceste companii blochează anumiţi utilizatori „din motive politice”, făcând referire la o înregistrare recent dezvăluită în care directorul Twitter, Jack Dorsey, este auzit spunându-le unor subalterni că acţiunile de reglementare ale companiei vor merge „mult mai departe” decât suspendarea contului fostului preşedintelui american Donald Trump. Judit Varga a acuzat de asemenea Facebook de limitarea „vizibilităţii opiniilor creştine, conservatoare de dreapta”, menţionând că a avut „experienţa personală” a unor astfel de practici. Şi guvernul polonez a anunţat că doreşte să adopte o lege împotriva cenzurii pe internet. Actul normativ avut în vedere de Polonia nu va exclude posibilitatea ştergerii unor postări sau blocarea unor conturi pe reţelele de socializare, dar va împiedica societăţile ce deţin aceste reţele „să blocheze declaraţii individuale sau să şteargă conturi de utilizator dacă nu sunt de acord cu ele”, fapte ce vor fi sancţionate cu amenzi, potrivit ministrului polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro.

Algoritmii şi proprietarii giganţilor internet nu trebuie să decidă ei care puncte de vedere sunt corecte şi care nu sunt”, a afirmat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki, care a amintit de practicile existente în ţara sa în perioada comunistă. El a cerut şi adoptarea la nivelul UE a unei legislaţii care să garanteze libertatea de exprimare pe internet.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.