Ungaria a introdus noi restricții anti-covid

Noi restricții intră în vigoare, începând de luni, în Ungaria, în condițiile în care autoritățile din țara vecină încearcă să facă față celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus, despre care se consideră că se manifestă deja. Astfel, școlile, grădinițele și magazinele neesențiale se închid, purtarea măștii de protecție este obligatorie pe tot teritoriul țării, iar interdicția de circulație între orele 20.00 și 5.00 este menținută, informează hungarytoday.hu.

Pentru cel puțin o lună de acum înainte, elevii din clasele primare vor face doar ore online. Asta în condițiile în care cei din ciclul secundar și din învățământul universitar fac ore online încă din luna noiembrie a anului trecut. Magazinele neesențiale se închid. Vor continua să funcționeze însă cele cu produse de strictă necesitate, cum sunt supermarketurile, farmaciile și benzinăriile. În același timp, oficialii guvernamentali a făcut apel la angajatori să ia măsuri astfel încât angajații lor să poată lucra de acasă cât mai mult posibil. Sportivilor licențiați li se va permite să se antreneze. De asemenea, parcurile și pădurile vor rămâne deschise și vor fi permise activitățile sportiveă în aer liber, cu condiția ca oamenii să poată menține distanța de siguranță.

Cu peste un milion de cetățeni care au fost vaccinați până acum împotriva noului coronavirus, Ungaria este prima țară din Uniunea Europeană care a început să imunizeze populația cu vaccinul anti-COVID Sputnik V produs în Rusia. Pe lângă serul rusesc, cetățenii ungari au la dispoziție și au la dispoziție și vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Sinopharm. De la începutul pandemiei de coronavirus și până în acest moment, în Ungaria au fost confirmate aproape 470.000 de cazuri de infectare, numprul deceselor în rândul pacienților cu COVID-19 apropiindu-se de 16.000.

Ungaria a înregistrat în ultimele zile o „creştere fără precedent” a noilor cazuri de COVID-19 şi un record de spitalizări, inclusiv la ATI, punând o mare presiune pe sistemul sanitar, mai ales că numărul noilor cazuri este aşteptat să crească în continuare în timp ce varianta britanică a coronavirusului se răspândeşte în ţară, a avertizat marţi la o conferinţă de presă responsabila departamentului de sănătate publică din Ungaria, Cecilia Mueller, care a descris situaţia drept „extrem de gravă”, relatează agenţiile MTI şi Reuters potrivit Agerpres. Numărul persoanelor spitalizate şi ventilate mecanic este de 8.270 şi, respectiv, 833, cifre care au depăşit recordurile din valul precedent. De asemenea, prezenţa în creşterea a coronavirusului în mostrele din apele reziduale colectate în aproape toate oraşele ungare anticipează continuarea tendinţei de creştere a numărului de îmbolnăviri.

Prin urmare, Cecilia Mueller a cerut populaţiei să respecte regulile de igienă şi de distanţare şi să accepte vaccinul anti-COVID-19 atunci când acesta este oferit. La aceeaşi conferinţă de presă, un alt responsabil din structura însărcinată cu gestionarea epidemiei, colonelul Robert Kiss, a anunţat că Austria a reclasificat Ungaria drept ţară cu risc epidemiologic ridicat, astfel că vor fi aplicate noi reguli privind intrarea şi tranzitul pentru persoanele venite din Ungaria. De asemenea, Austria va interzice intrarea persoanelor aflate în tranzit către Germania şi care nu îndeplinesc cerinţele pentru intrarea pe teritoriul german, a mai precizat Robert Kiss.

Sistemul sanitar ungar este suprasolicitat şi noi secţii pentru pacienţii COVID-19 sunt deschise în fiecare zi. Premierul Viktor Orban declarase vineri că se aşteaptă ca spitalizările să ajungă la 15.000 – 20.000, dar chiar şi aşa el consideră că sistemul sanitar ungar ar trebui să facă faţă fără ajutor extern. Conform unor date comunicate în februarie, Ungaria dispune de 2.296 de paturi echipate cu ventilatoare şi de peste 15.800 de paturi pentru pacienţii COVID-19. Începând de săptămâna aceasta au fost închise magazinele neesenţiale şi învăţământul se desfăşoară numai online. Până luni peste un milion de cetăţeni din cei aproape 10 milioane din Ungaria au primit cel puţin prima doză dintr-unul din cele cinci vaccinuri anti-COVID-19 autorizate în Ungaria (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, cel rusesc Sputnik V şi cel chinezesc Sinopharm). Numărul total de cazuri de contaminare cu noul coronavirus raportat în Ungaria de la debutul pandemiei, acum circa un an, este de 475.207, cu 16.146 decese, cel mai recent bilanţ al ultimelor 24 de ore, comunicat marţi de autorităţi, fiind de 6494 contaminări şi 158 decese, înregistrate în cea mai mare parte la persoane vârstnice suferind şi de alte afecţiuni.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.