Unde sunt banii românilor: CNAIR și CNI, LIDERE în TOPUL achizițiilor de contracte publice

Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Compania Naţională de Investiţii (CNI) sunt primele în clasamentul celor mai valoroase contracte de achiziţii publice încheiate în 2020, arată ZF. Cu contracte în cuantum de 3,7 mld. lei, Compania Naţională de Căi Ferate CFR, prin Sucursala Regională CF Iaşi – Servi­ciu Achiziţii Publice, şi-a adjudecat astfel prima poziţie. Reprezentanţii compa­niei spun însă că valoarea este mai mică.

„În anul 2020, Sucursala Regională CF Iaşi a încheiat contracte de achiziţie publică în valoare de 17.337.874,02 (fără TVA), res­pectiv 20.287.644,44 lei (cu TVA), valoare care diferă de suma menţionată în so­li­citarea dumneavoastră“, spun oficialii CFR.

Primele 20 de autorităţi din România au încheiat în 2020 contracte de achiziţie pu­blică de 14,4 miliarde de lei, adică 42% din cuan­tumul celor 33,8 miliarde de lei, cât re­pre­zintă primele 500 de autorităţi, clasificate după valoarea contractelor semnate anul trecut.

„În general, sunt mai multe contracte semnate în ultimul an, după cum spun antreprenorii cu care interacţionăm, dar important este ca aceste proiecte să se finalizeze. Numărul şi valoarea contractelor este un indicator de luat în seamă, dar au mai fost contracte şi în anii trecuţi, care însă nu s-au finalizat“, spune Irina Forgo, director al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Pe locul al doilea se află CNAIR, care a încheiat în 2020 peste 1.200 de contracte de achiziţii publice cu valori cuprinse între 1 leu şi 680 de milioane de lei. Cumulat, valoarea acestor contracte depăşeşte 3,6 miliarde de lei. Compania Naţională de Investiţii are contracte încheiate anul trecut în valoare de aproape 1,3 miliarde de lei. Săli polivalente, stadioane, bazine de înot sunt, în cea mai mare parte, tipuri de investiţii care atrag bani de la CNI. Astfel, primele trei autorităţi au încheiat anul trecut contracte de peste 8,5 miliarde de lei cumulat, CFR şi CNI adjudecându-şi proiecte de peste 3 miliarde de lei fiecare.

Companiile ar participa la mai multe licitaţii publice dacă cerinţele instituţiilor publice nu ar fi de multe ori exagerate, spunea, în ianuarie, Sergiu Sava, manager al platformei Licitatia.ro, care monitorizează licitaţiile publice din România. Numărul redus de participanţi duce însă la o concurenţă mai mică şi la reluarea unor licitaţii din lipsa ofertelor. Sergiu Sava estima atunci că, în 2021, firmele vor fi mult mai interesate de achiziţii publice faţă de anii anteriori şi vor oferta la mai multe licitaţii, pe fondul crizei şi al închiderii temporare a activităţilor din mai multe sectoare.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.