UNDĂ VERDE și în Parlament pentru „Cartierul Justiției”. Stelian Ion: „Ne ocupăm acum de clădiri, ministrul Justiției a avut trei ani altă agendă”

Camera Deputaților a adoptat, marți, Proiectul de Lege pentru ratificarea Scrisorii de întelegere privind avansul pentru pregătirea Proiectului de dezvoltare propus, „Cartierul pentru justitie”, dintre România si Banca Internatională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnată la Bruxelles la 30 mai 2019 si la București la 6 iunie 2019.

Cartierul Justiției, un proiect imobiliar de 218 de milioane de euro din București, va găzdui sediile principalelor instanțe și parchete din România. Acesta ar urma să fie construit în București, în zona Esplanada, de lângă Piața Unirii. Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, se pregătea construcția în zonă a unui Centru de Creație și Cultură – Cântarea României, iar ulterior dezvoltatorul maghiar TriGranit propusese dezvoltarea Esplanada, proiect mixt de circa un miliard de euro, eșuat în 2011.

Cartierul Justiţiei ar trebui să ocupe jumătate din terenul de peste 10 hectare numit Esplanada, situat în centrul Bucureştiului, lângă Biblioteca Naţională.

Pe 21 august, Guvernul a aprobt actul de ratificare a scrisorii de înțelegere dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) privind avansul de 2,5 milioane de dolari din împrumutul necesar proiectului „Cartierul pentru justiție”. Guvernul primește pentru acest proiect 2,5 milioane de dolari de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – drept pentru pregătirea proiectului „Cartierul pentru Justiţie”, mai exact pentru exproprieri şi studii prealabile.

Investiţia necesită un împrumut total de peste 220 mil. euro şi va adăposti sediile CSM, ale judecătoriilor de sector şi ale pachetelor. Proiectul datează din 2014, dar a revenit în dezbaterea publică în 2016, când PSD l-a trecut în Programul de Guvernare cu care a câștigat alegerile parlamentare.

Pe 16 septembrie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind „supunerea spre ratificare Parlamentului a Scrisorii de înțelegere privind avansul pentru pregătirea Proiectului de dezvoltare propus, «Cartierul pentru justiție», dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Aceasta a fost semnată la Bruxelles la 30 mai 2019 și la București la 6 iunie 2019”.

Marți, în cadrul dezbaterilor pe proiect din plenul Camerei Deputaților, deputatul constănțean al USR a avut un dialog tensionat cu președintele Camerei, deputatul PSD Marcel Ciolacu. Stelian Ion a arătat că partidul va vota proiectul, fiind unul necesar, însă acest demers trebuia inițiat în urmă cu mai mulți ani.

„Ar fi fost ideal să existe până acum un cartier al Justiției sau numiți-l cum vreți. Este o problemă arzătoare și aceea că de la 1 ianuarie din pricina unei Ordonanțe dată de Tudorel Toader și din cauza modificării legilor justiției pe care le-ați promovat în Parlament se va produce un dezastru dacă acea prevedere cu privire la pensionarea anticipată va intra în vigoare. Ne ocupăm de clădiri, dar când se discuta de modificarea legilor justiției ministrul trebuia să pună stavilă acestor preocupări și să fie ocupat cu acest cartier al justiției. Nu a făcut-o, a avut cu totul altă agendă. Trebuie să recunoaștem că avem probleme în domeniul infrastructurii, pot fi găsite spații, există în București spații care se pretează. Așa cum Biblioteca Națională și-a găsit un spațiu, așa putea și justiția, dar PSD a tot rostogolit modificarea legilor justiției. Vom vota pentru această propunere dar nu credem că PSD este în stare să ducă la bun sfârșit un asemenea proiect…”, a spus Stelian Ion.

Marcel Ciolacu a oferit o replică deputatului constănțean, susținând faptul că PSD nu se mai află la guvernare, urându-i succes viitorului ministru PNL al Justiției.

„Nu am înțeles nimic… Ați început că e lăudabil că am făcut această lege, pe urmă că ar fi trebuit să căutăm spații… vă rugăm succes să căutați spații! Sunteți la guvernare, noi nu mai suntem! Ieșiți din logica să mai dați sarcini PSD ce trebuie să guverneze! Noi suntem în opoziție! Proiectul cu Banca Mondială este unul foarte bun și sper ca viitorul ministru PNL al Justiției să îl pună în practică”, a spus Ciolacu.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 252 de voturi pentru și doar două abțineri.

Ministerul Justiției va implemeta proiectul și va avea întreaga autoritate şi responsabilitate și va implementa activitățile aferente avansului prin Direcţia de implementare a proiectelor finanţate din împrumuturi externe, din cadrul Ministerului Justiţiei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *