Spread the love

Dezvoltarea sistemului medical din România este un proces anevoios și care se derulează cu încetinitorul. Indiferent cine s-a aflat la cârma țării, sistemul medical din țara noastră a fost mai mereu oaia neagră. Toți au promis marea cu sarea, dar de făcut ceva concret… s-a realizat prea puțin. La fel se întâmplă și cu actuala coaliție de guvernare, care a promis construirea a opt spitale regionale, dar, după doi ani de guvernare, nu s-a pus nici măcar o cărămidă. Una din piedicile identificate de actualul Guvern condus de Viorica Dăncilă este faptul că, potrivit legislației în vigoare, nu este permis constituirea de parteneriate cu firmele care nu sunt înregistrate fiscal pe teritoriul României, pentru derularea de proiecte cu fonduri europene în sistemul medical.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul îmbunătățește legislația pentru absorbția mai ușoară a fondurilor europene? Legi peste legi introduse în Parlament

„În contextul unui astfel de parteneriat, în forma actuală OUG nr. 40/2015 nu permite ca autoritatea de management, după efectuarea verificărilor privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiarul partener extern, să vireze contravaloarea cheltuielilor rambursabile în contul de disponibilităţi deschis de liderul de parteneriat la o bancă comercială de pe teritoriul României, cont care va fi exclusiv folosit în baza acordului de parteneriat pentru efectuarea de viramente în valută către partenerul extern, beneficiar în cadrul unui proiect finanţat din fonduri externe nerambursabile. Apreciem că forma actuală a OUG nr. 40/2015 face imposibilă implementarea unor proiecte de importanţa naţională cu diferiţi parteneri externi, reputabile instituţii publice sau organizaţii internaţionale din Uniunea Europeană, entităţi care, potrivit statutului propriu/legislaţiei naţionale, nu pot obţine rezidenţă fiscală pe teritoriul României şi implicit nu sunt autorizate să deschidă, conform procedurii curente, un cont de disponibilităţi la o bancă comercială română, aspect care ar trebui reglementat“, notează Guvernul.

Din aceste motive, Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență nr.30/2018, care cuprinde instituirea unor măsuri în domeniul fondurilor europene şi pentru completarea unor acte normative. Concret a modificat prevederile OUG nr. 40/2015, care reglementează o procedură de rambursare distinctă, derogatorie de la procedura comună, prin acordarea dreptului ca liderul de parteneriat să poată deschide în numele şi pentru partenerul extern un cont de disponibilităţi la o bancă din România, iar pe de altă parte, prin acordarea dreptului autorităţii de management de a vira cheltuielile declarate eligibile efectuate de partenerul extern/beneficiar în cadrul proiectului în contul deschis de liderul de parteneriat pentru beneficiar, cont care va deservi exclusiv pentru operaţiuni de viramente bancare în scopul proiectului.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 30/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul fondurilor europene şi pentru completarea unor acte normative a fost adoptat miercuri, 17 octombrie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 266 de voturi „pentru“, o singură „abținere” și nici un vot „împotrivă”.

CITEȘTE ȘI:

DEZASTRUL din domeniul fondurilor europene, tratat cu povești de către Guvern. Parlamentul a adoptat propuneri FANTEZISTE pentru pescuit și afaceri maritime

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *