Undă verde pentru CORUPȚIE. Iordache: „Toate comentariile din spațiul public neagă existența separației puterilor în stat”. USR și PNL depun moțiune de cenzură. Proteste anunțate în toată țara!

Marţi seară, Guvernul Sorin Grindeanu a decis modificarea prin ordonanţă de urgenţă a Codului penal şi a Codului de procedură penală. Totodată, Executivul a transmis Parlamentului un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, solicitând procedură de urgenţă.

Modificările la Codul de procedură penală (în speţă, cele care privesc denunţurile, controlul judiciar, etc.) intră în vigoare din momentul publicării lor în Monitorul Oficial. În cazul nostru, au intrat în vigoare în noaptea de marţi spre miercuri. În schimb, modificările la Codul penal (în speţă dezincriminări totale sau parţiale ale unor fapte, cum ar fi abuzul în serviciu) vor intra în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică pe 10 februarie.

Abuzul în serviciu care cauzează un prejudiciu mai mic de 200.000 lei nu se mai pedepseşte cu închisoarea, dacă anterior abuzul în serviciu se pedeapsea cu închisoare între doi și șapte ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, OUG adoptată de Guvern prevede „pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

În cazul conflictului de interese, este eliminată dintre beneficiarii folosului patrimonial „persoana cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”, rămânând doar funcţionarul public care comite fapta şi soţul său, rudele sau afinii până la gradul II inclusive, iar articolul referitor la neglijenţa în serviciu este abrogat! Totodată, modificările aduse prin ordonanţă extind excepţiile de la favorizarea infractorului până la rudele de gradul 2!

CITEȘTE ȘI:

România, Raiul infractorilor. Ordonanță de Urgență adoptată fără a se justifica urgența. Dezincriminarea abuzului în serviciu, publicată în Monitorul Oficial

Iordache, nervos la conferința de presă

Având în vedere reacțiile publice de marți seară și până miercuri după-amiază, ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că dorește să ofere o declarație de presă, însă a plecat din conferință la nici un minut după ce a ajuns, deranjat de boicotul unor parlamentari USR. Ulterior, a apelat la varianta unui birou al PSD din cadrul Parlamentului, pentru respectiva declarație.

„Modificările trebuiesc (sic!) abordate foarte serios, trebuie venit cu precizări foarte clare, pentru că în spațiul public de aseară încoace s-au vehiculat chestiuni grave, care nu sunt în concordanță nici cu legile pe care le-am propus către Parlament, nici cu conținutul OUG. Referitor la cele două proiecte de lege care vizează eliminarea unor posibile sancțiuni la CEDO, am precizat clar că am ținut cont de observațiile pe care le-am primit și oportunitatea a stabilit-o Ministerul Justiției, înaintând către Parlament două proiecte de lege care vor fi dezbătute în procedură de urgență. Am plecat de la condiții clare, care vizează recuperarea prejudiciului, pentru că este o prioritate pentru noi ca țară să recuperăm prejudiciul, ținând cont de supraaglomerarea care există la nivelul penitenciarelor, peste 150% și a condițiilor precare, vreau să spun că proiectul legii nu vizează criminali, violatori, cu fapte grave, nici corupți și nu vizează persoane sau oameni politici. Proiectul rezolvă o situație care există în acest moment în România. Referitor la modificările adoptate aseară prin OUG și reacțiile care au apărut: toate acele modificări aveau obligația ca în 45 de zile de când au apărut motivările CCR și datorită faptului că avem o practică neunitară, am considerat oportun, după ce m-am consultat cu societatea civilă, văd că sunt criticat pentru un punct esențial în democrație: legile se fac de Parlament, organele judiciare sunt cei care aplică legea. (…)  Cu referire la stabilirea plafonului de 200.000 lei am avut în vedere legislația internațională în materie, Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției, jurisprudența CEDO, opiniile Comisiei de la Veneția, deciziile CCR și prevederile Codului Penal actual. (…) Afirmațiile și opiniile emise în necunoștință de cauză și fără o înțelegere corectă în sensul că sunt dezincriminate faptele de abuz în serviciu dacă prejudiciul este sub 200.000 lei sunt eronate, va exista răspunderea administrativă și disciplinară. Referitor la punctul de vedere al CSM, este consultativ! Au dat un punct de vedere acum o săptămână, în care susțin că nu este necesară urgența. Păi ce vreți urgență mai mare când există practică neunitară? Am considerat că este de datoria Guvernului, atâta timp cât Parlamentul nu și-a îndeplinit obligațiile constituționale a trebuit Guvernul să reglementeze prin OUG. (…) Toate comentariile din spațiul public neagă existența celor trei puteri și separația puterilor în stat”, a spus ministrul Justiției, Florin Iordache.

După această declarație, Iordache a refuzat să răspundă la orice întrebare și a părăsit conferința.

Procurorul șef al DIICOT: „Denunțul nu va mai putea fi folosit în dosarele de terorism și trafic de droguri”

Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că dosarele de trafic de droguri și cele de mare violență, dar și cele de terorism vor fi afectate și ele de modificarea legislației penale.

DIICOT este afectat foarte tare de denunț, mult mai tare decât celelalte Parchete pentru că în dosarele de competența DIICOT-ului, și aici mă refer în special la dosarele de trafic de droguri și la dosarele de mare violență. Denunțul nu ar mai putea fi folosit nici în dosarele de terorism, a spus Horodniceanu. 

Comisia Europeană ne-a scos „la tablă”

Biroul de presă al Comisiei Europene a dat publicității o declarație comună a președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker și a vicepreședintelui Frans Timmermans. Cei doi oficiali, conducători ai forului executiv european (practic, primul ministru și vicepremierul Uniunii Europene), au criticat miercuri deciziile de ieri ale Guvernului condus de Sorin Grindeanu în domeniul Justiției, susținând că acestea reprezintă un regres și avertizând că monitorizarea în cadrul MCV nu poate înceta, în aceste condiții.

„Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să regreseze. Urmărim ultimele evoluții din România cu mare îngrijorare. Ireversibilitatea progresului obținut în lupta împotriva corupției este esențială în evaluarea Comisiei, care trebuie să stabilească dacă monitorizarea în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare poate fi încheiată. Raportul nostru MCV, publicat săptămâna trecută, a notat progresele realizate până acum de procurorii și judecătorii din România, în combaterea marii corupții. În același timp, a subliniat că orice pas care va submina acest progres sau va avea ca efect slăbirea sau chiar eliminarea incriminării corupției, va avea ca impact orice viitoare evaluare. Comisia avertizează asupra regresului și va examina, din această perspectivă, în profunzime, ordonanța de urgență pentru modificarea Codului Penal și proiectul legii grațierii colective”, se arată în declarația de presă a președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker și a vicepreședintelui Frans Timmermans.

Reacție vehementă a CSM

Judecătorul Horatius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat că modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură penală prin ordonanță de urgență reprezintă o sfidare a Justiției.

„Mie mi se pare că este o sfidare la adresa justiției din România, dacă nu chiar la adresa întregii societăți românești. Dacă ministrul justiției ar fi citit raportul întocmit de Comisa Europeană ar fi înțeles că astfel de ordonanțe de urgență nu se dau în astfel de situații. Ar fi trebuit să întocmească un proiect de lege și să-l trimită în Parlament, asta ar fi fost situația normală. Urgența nu se impunea sub nici o formă. Din punctul meu de vedere acest act normativ a fost dat cu dedicație pentru anumite persoane. Am impresia că ministrul nu înțelege rolul parchetelor. Parchetul general, sigur, aplică legea, dar face și politica penală a statului român, împreună cu ministrul. Problema este că pecialiștii de la minister nu s-au consultat cu întregul sistem juridic”, a spus Dumbravă.

Opoziția dă semne de mobilizare. PNL și USR depun moțiune de cenzură

Preşedintele USR Nicuşor Dan a anunţat, miercuri, că formaţiunea sa ia în calcul o demisie în bloc din Parlament şi că opoziţia depune moţiunea de cenzură la adresa guvernului.

„Noi nu ne-am născut parlamentari şi nu am venit să facem figuraţie în Parlament. Dacă demisiile noastre ajută o dezbatere publică serioasă, chiar alegeri anticipate, fără îndoială”, a spus Nicușor Dan.

USR şi PNL ar urma să depună miercuri moţiunea de cenzură, anunțată la Constanța de deputatul PNL, Bogdan Huțucă.

Gestul uluitor al actualei puteri PSD-ALDE este fără precedent în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cu consecințe politice, economice și de imagine greu de estimat și nu face altceva decât să arunce România cu peste 20 de ani înapoi, iar acest preț uriaș va fi platit exclusiv de către cetățeni. Această palmă cruntă dată Justiției din România, nu poate avea altă consecință decât demisia întregului Guvern Grindeanu! Partidul Național Liberal cere demisia acestuia și anunță că va depune azi o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu dacă acesta nu-și va da demisia!”, a spus Huțucă.

O reacție similară cu cea a USR a avut-o și PNL, deputații Cătălin Predoiu şi Adriana Săftoiu au propus, marţi seară, ca parlamentarii PNL să demisioneze în bloc, iar fostul preşedinte al partidului Alina Gorghiu a susţinut propunerea. PNL va discutat în perioada următoare posibilitatea ca parlamentarii liberali să demisioneze în bloc pentru a forţa alegerile anticipate.

Imediat după conferința de presă de miercuri a ministrului Justiției, Nicușor Dan și Raluca Turcan au ieșit cu un anunț comun.

„Până în momentul de față avem 90 de semnături de la PNL și peste 30 de la USR, suficient pentru a fi depus, îi așteptăm și pe colegii de la PMP”, a spus Nicușor Dan.

„Orice demers vom face îl vom anunța. Ar trebui să ne vedem și cu domnul Eugen Tomac, sperăm că vor fi în continuare deschiși să susțină această moțiune de cenzură”, a spus Raluca Turcan.

Iohannis a luat foc: „Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi seară că statul de drept a primit „o lovitură puternică” de la „adversarii justiţiei”, misiunea sa fiind aceea de a-l restabili.

„Astăzi, Guvernul PSD şi ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni oneşti şi curajoşi din Justiţia română care au dovedit în ultimii ani că nimeni şi nimic nu este mai presus de lege. Guvernul PSD şi ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o ţară respectată în Europa! De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă. (…) În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranţa unui trai mai bun, nu pentru o legislaţie slăbită în domeniul anticorupţiei. (…) De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a face din România o ţară eliberată de corupţie! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru”, a spus Klaus Iohannis.

Miercuri dimineață, șeful statului a declarat, la ieşirea de la şedinţa CSM, că preşedinta Consiliului, Mariana Ghena, e hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituţii.

Se reiau protestele

Mesajul de miercuri al ministrului Justiției nu a calmat spiritele. Noi manifestaţii faţă de schimbările din legile privind justiţia sunt anunţate pe platformele de socializare. În Capitală, câteva zeci de persoane s-au adunat încă de la orele dimineții în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului, iar mobilizarea este în toi pentru orele 18:00 în mai multe orașe din țară, printre care și Constanța.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu nu au participat, miercuri dimineaţa, la evenimentele publice la care ar fi trebuit să ia parte sau la care îşi anunţaseră prezenţa. Dragnea ar fi trebuit să participe, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, la şedinţa Birourilor permanente reunite, programată pentru ora 9.00, pentru a stabili calendarul de dezbatere al bugetului pe anul 2017. 

Fiecare după posibilități: europarlamentar, scandal la Parlamentul European; primar din țară în grevă, prin încetarea activității 

Primarul municipiului Reşiţa, liberalul Ioan Popa, a anunţat că a intrat în grevă pe timp nelimitat, prin încetarea activităţii, ca semn de protest faţă de adoptarea de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, precizând că este posibil ca şi alţi primari din judeţ să procedeze la fel ca el.

„Fac acest gest pentru miile de tineri judecători, procurori, oameni care lucrează în poliţie, în sistemul de justiţie, în DNA, a căror muncă a fost călcată în picioare. Cred că oricine îşi dă seama că nu e uşor să faci dosare unor oameni puternici, unor oameni potenţi financiar ori aflaţi pe poziţii politice foarte puternice, deoarece, acest lucru presupune curaj. (…) Dacă faci parte dintr-un partid politic nu înseamnă că trebuie să fii mut”, a spus Ioan Popa.

Europarlamentarul Cristian Preda cere sprijinul cetățenilor pentru discursul pe care îl va susține miercuri seară în plenul Parlamentului European.

„Voi vorbi diseară, în plenul Parlamenului European, despre ce au făcut Grindeanu, Iordache, Dragnea et alii. Vă rog să îmi spuneți ce cuvânt ați rosti dacă ați fi în locul meu. Azi vreau să vorbesc cu vocea cetățenilor indignați”, a spus Cristian Preda.

Ca urmare a recentelor proteste, secretarul de stat Daniel Șandru, șef al departamentului CENTENAR, constituit în cadrul aparatului de lucru al premierului, a demisionat. Totodată, Adrian Ionuț Gâdea și-a înaintat demisia din funcția de deputat, informând miercuri Biroul Permanent al Camerei Deputaților că își depune demisia din calitatea de deputat. Acesta a fost ales deputat de Teleorman pe listele PSD.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.