Undă verde în Consiliul Local pentru reglementarea situației juridice a criptei paleo-creștine, parte din anticul Tomis

Consilierii locali ai Partidului Mișcarea Populară Constanța, Zabara Alexandru, Cantaragiu Secil și Papuc Cătălin, au depus, joi, 21 iulie a.c. un proiect de hotărâre privind aprobarea demarării procedurilor legale de reglementare a situației juridice pentru Cripta paleo-creștină, parte din necropola orașului antic Tomis și  identificarea oportunităților de finanțare în vederea protejării, conservării, restaurării și punerii în valoare a acesteia.

Luni, cu prilejul ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal Constanța, proiectul a fost adoptat cu 15 voturi „pentru” și 10 „abțineri”, ultimele fiind, evident, ale liberalilor.

CITEȘTE ȘI:

Consilierii PMP au depus un nou proiect de hotărâre cu privire la reglementarea situației juridice pentru Cripta paleo-creștină, parte din anticul Tomis

Cripta paleo-creștină, parte a necropolei Tomis, se află în incinta Colegiului Național „Mihai Eminescu” și se presupune că este fostul sediu al Episcopiei cetății, în sec. IV d. Hr.

Vestigiul istoric, de importanță națională, se află într-o stare de continuă și avansată degradare, din cauza condensului și umidității. Ultimele măsuri de conservare a picturilor au fost luate în 1994 și, dacă va fi restaurat și conservat, monumentul ar putea fi deschis publicului larg, constituind astfel un nou punct de atracție în oraș.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*