Spread the love

Proiectul de Lege pentru realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Practic, România achiziționează aceste sisteme HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) pentru a-și întări apărarea proprie și pentru descurajarea amenințărilor regionale.

Proiectul inițiat de Guvern arată că țara noastră are obligația să continue și să își intensifice eforturile pe dimensiunea de apărare și securitate, iar forțele terestre române trebuie să dispună de capabilități de sprijin de foc indirect eficiente.

CITEȘTE ȘI:

România achiziționează rachete PATRIOT. Chițac insistă la ministrul Apărării: „Să nu facem împărțiri între Forțele Aeriene și Forțele Terestre!”

Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare este capabil să asigure sprijinul de luptă, atât pe timpul participării forțelor la acțiuni militare cât și în cadrul procesului de instruire. De asemenea, sistemul angajează ținte de suprafață sau punctuale în adâncimea dispozitivului inamicului la distanțe de până la 300 km, folosind muniții inteligente ghidate prin GSP și prin sistem inerțial în toate mediile operaționale.

Potrivit Guvernului, în prezent forțele armate române au în înzestrare aruncătoare de proiectile reactive nedirijate și lansatoare de rachete multiple LAROM, care prezintă limitări privind combaterea țintelor la distanțe de peste 45 km. De asemenea, instalațiile de lansare LAROM nu dețin sisteme de navigație inerțială sau prin GPS, muniția este non-standard NATO sau sistemele de comunicații nu pot realiza transmiterea rapidă și de calitate a unui volum mare de date.

Prin proiectul adoptat miercuri se aprobă achiziționarea a trei batalioane a câte 18 instalații HIMARS, a echipamentelor majore, munițiilor, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor de schimb și echipamentelor de mentenanță, serviciilor de instruire, echipamentelor criptografice și cu regim special și a pachetului de suport logistic.

Sistemele HIMARS permit angajarea țintelor prioritare din adâncimea dispozitivului de luptă al inamicului, precum baze militare, raioane de concentrare de nivel brigadă/divizie, aerodromuri și aeroporturi, baterii de artilerie terestră și antiaeriană, puncte de comandă/centre de comunicații; asigură satisfacerea nevoilor misiunii și cerințele operaționale ale forțelor armate române și este singurul sistem lansator multiplu de rachete din NATO care poate lovi ținte până la 300 km, cu posibilitatea de creștere a acesteia în viitor. De asemenea, și-a dovedit maturitatea operațională în conflicte reale.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Mihai Fifor, la Constanța, promite trei submarine noi. „Vreau ca Anul Centenar să fie dedicat Forțelor Navale pe programe de înzestrare”

Programul privind sistemele de rachete HIMARS face parte din Planul de Înzestrare al Armatei României 2017-2026, aprobat de CSAT în martie 2017. La începutul lunii septembrie a anului trecut, Ambasada SUA în România a adus la cunoștința Ministerului Apărării Naționale faptul că solicitarea țării noastre privind disponibilitatea achiziționării de sisteme tip Lansator HIMARS a primit aprobarea Congresului SUA, conform procedurilor standard americane.

Proiectul de Lege pentru realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” a fost adoptat de Senat luni, 19 februarie a.c. și, miercuri, de Camera Deputaților, cu 276 de voturi pentru și doar două voturi împotrivă, ambele din partea minorităților, respectiv Miron Ignat (Comunitatea Rușilor Lipoveni) și Mariana-Venera Popescu (Asociația Macedonenilor).

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *