UNCJR Oprișan vrea descentralizare în regim de urgență. Dăncilă, supărată că sunt întârzieri la proiectele care vizează spitalele regionale. Țuțuianu: „Se impune construirea acestui spital la Constanța, voi avea o întâlnire la Guvern”

Uniunea Națională a Consiliilor Județene (UNCJR) a avut, joi, o Adunare generală, la care a participat și premierul Viorica Dăncilă. Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a declarat că descentralizarea este esențială și trebuie urgentată.

„Viitorul european este viitorul comunităților locale, nu al guvernelor. Nu vreau să se înțeleagă că vreau să critic guvernul. Dar așa cum am văzut în UE, decizia trebuie să fie lângă cetățean. Doamnă premier, vă spunem cu toată responsabilitatea: diferența între administrația din România și cea a altor țări occidentale e imensă. Acestea au făcut descentralizarea acum 40 de ani, 50 de ani. Fără descentralizare în România… dacă stăm să umblăm în permanență la ușile miniștrilor, problemele oamenilor nu o să fie rezolvate niciodată la timp”, a spus Oprișan, căruia premierul i-a replicat în termeni aprobatori.

„A fost un proiect agreat de Liviu Dragnea, discutat cu dumneavoastră, mediul academic, cred că e necesară continuarea acestui proiect”, a spus Dăncilă.

Premierul, recent întors de la Bruxelles, a spus că discuțiile pe care le-a avut acolo privind accesarea fondurilor europene au îngrijorat-o, o situaţie specială fiind legată de construirea celor trei spitale regionale din Cluj, Craiova şi Iaşi şi a făcut apel către preşedinţii celor trei consilii judeţene să găsească soluţii pentru deblocarea proiectelor. Mai exact, Dăncilă a spus că gradul de absorbţie a fondurilor europene nu este satisfăcător, ea arătând că există chiar de risc de decomitere a unei sume de 800 de milioane euro pe Programul Operaţional Regional.

„Din totalul de peste 6.800 de obiective finanţate în PNDL 2, în sumă de aproximativ 30 de miliarde de lei, peste 340 sunt la consiliile judeţene, în valoare de peste 5 miliarde lei, în procent de 16% finanţându-se în mod principal drumurile judeţene. În anul 2017 s-a reuşit acreditarea tuturor autorităţilor de management şi am introdus în legea salarizării acordarea unui procent de 25% pentru primarii, preşedinţii de consilii judeţene, acolo unde avem proiecte pe fonduri europene. Cu toate acestea, gradul de absorbţie nu este satisfăcător, fiind chiar risc de decomitere a unei sume de 800 milioane euro pe Programul Operaţional Regional. (…) Nu cred că e cazul să vă aduc aminte cât de vitale sunt aceste fonduri pentru dezvoltarea judeţelor noastre, fie că vorbim de proiecte pentru apă-canalizare sau deşeuri sau drumuri, spitale, şcoli. Cred că experienţa de care dispuneţi, precum şi din calitatea de preşedinţi al agenţiilor de dezvoltare regională, membri în comitetul de monitorizare al POR, puteţi sprijini creşterea absorbţiei, iar problemele pe care le întâmpinaţi în accesare mi le puteţi comunica în vederea soluţionării lor de urgenţă. (…) O situaţie particulară o reprezintă spitalele regionale. M-am întors de la Bruxelles, iar ceea ce am discutat cu comisarul pentru politici regionale m-a îngrijorat foarte mult. De aceea, rog cei trei preşedinţi ai Consiliilor judeţene Iaşi, Cluj şi Dolj să se implice în deblocarea situaţiei terenurilor – şi aici mă refer la Cluj şi la Craiova, dar şi pentru dezvoltarea proiectelor de utilităţi publice, acces la amplasament, PUZ-uri şi alte obiective”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Țuțuianu și-a reconfigurat agenda: întâlnire cu Dăncilă, Teodorovici și Pintea, la Guvern, pentru spitalul regional 

În privința Constanței, președintele Consiliului Județean, Marius Horia Țuțuianu, ne-a precizat că a ridicat problema spitalului regional în timpul ședinței și că, în următoarea perioadă, va avea o vizită la Guvern, în cadrul căreia va discuta cu premierul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

„Am avut dezbateri pe teme prioritare ale administrației publice locale, la care au participat reprezentanți ai Guvernului, precum premierul Viorica Dăncilă și alți miniștri. Printre aceste teme, mai importante, s-au regăsit aprobarea bugetelor, bilanțelor ș.a.m.d. Fiecare Consiliu Județean în parte și-a prezentat, punctual, problemele cu care se confruntă, vorbim aici de infrastructură ș.a., iar în privința bugetelor am vorbit cu domnul Teodorovici. Pot să spun că se vor aloca sume suplimentare pentru echilibrarea bugetelor locale, iar excedentul de pe 2017 se va utiliza în vederea autorităților aflate în subordinea Consiliilor Județene. De asemenea, s-a aprobat majorarea cotelor defalcate din impozitul pe venit care se duce direct la UAT-uri. Pe de altă parte, am dezbătut modificarea Codului administrativ și a Codului de procedură administrativă, reglementarea în privința domeniului public al statului prin corelarea cu domeniile publice ale UAT-urilor, legea descentralizării sau finalizarea și adoptarea legii parteneriatului public-privat. În privința investițiilor, s-a discutat despre elaborarea și publicarea ghidurilor programelor de finanțare, dar și, mai important, relansarea programului de reabilitare a sălilor de sport și a bazinelor de înot. În privința Constanței, anunț că voi avea o întâlnire în următoarea perioadă cu doamna premier, Viorica Dăncilă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, cu privire la spitalul regional, acest subiect sensibil și intens dezbătut și astăzi în spațiul public. Se impune oportunitatea construirii acestui spital regional la noi în județ, întrucât noi avem de deservit 730.000 de locuitori și aproape două milioane de turiști în fiecare sezon estival. Am ridicat acest subiect în cadrul ședinței UNCJR. Trebuie să căutăm sursele de finanțare pentru construirea acestui spital, mai ales că noi, la Constanța, suntem în grafic până acum: avem terenul, infrastructura, utilitățile și, cel mai important, studiul de fezabilitate, care doar trebuie adaptat la 2018”, a spus președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Constanța SCOASĂ de pe lista spitalelor regionale? Țuțuianu: „Nu este adevărat!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.