Un secretar de stat constănțean prezintă cifrele GROAZEI: Românii sunt ȚINUȚI în SĂRĂCIE! Două milioane de cetățeni pe salariul minim, din cauza suprataxării muncii

Economia locală a depăşit numărul de 1,9 milioane contracte de muncă plătite cu salariul minim în ianuarie 2022, conform datelor prezentate de Mihnea-Claudiu Drumea, secretar de stat în cadrul Ministerul Muncii.

Salariul minim este o problemă pe care o dezbatem cu toţii pentru că este o problemă socială extrem de importantă, care trebuie văzută din perspectiva omului care, lucrând cu salariul minim, este la nivelul sărăciei. Trebuie să vedem perspectiva legăturii dintre salariul minim şi sărăcie. Înce­pând cu 1 ianuarie 2022, vorbim des­pre un salariu minim brut de 2.550 de lei pe economie, dar vorbim şi despre un număr mare de angajaţi care sunt în bazele de date, în REVISAL, vorbim despre peste 1,9 milioane. Dacă facem o analiză, vom regăsi anumite lucruri care nu sunt extraordinar de avantajoase pentru noi ca societate“, a spus secretarul de stat în cadrul dezbaterii „Salariul minim şi dinamica raporturilor de muncă“, organizată de Institutul European din România, conform ZF.

Victoria Stoiciu, coordonator de proiect, Fundaţia Friedrich Ebert România, cercetător şi corespondent naţional al Eurofound, a subliniat evoluţia puternică a numărului de angajaţi din România care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. „Avem o creştere a numărului de salariaţi acoperiţi de salariul minim: faţă de anul 2011, creşterea este mai mult decât dublă, s-a triplat. Aveam 350.000 de astfel de contracte de muncă înainte să se modifice Legea dialogului social şi Codul Muncii, iar în 2020 am ajuns la 1,2 milioane“, a spus ea în cadrul aceluiaşi eveniment.

Conform datelor obţinute de Ziarul Financiar de la Inspecţia Muncii, în luna februarie a anului trecut numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie era de circa 1,58 milioane. Datele prezentate de Victoria Stoiciu arată că, din anul 2018 şi până în 2020, raportul dintre salariul minim pe economie şi valoarea coşului de consum pentru un trai minim decent a fost sub 50%. Cu alte cuvinte, banii primiţi de un angajat plătit cu salariul minim pe economie erau suficienţi pentru a îi acoperi mai puţin de jumătate din costul minim de trai.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *