Un program european pe teme urbanistice a demarat la Constanța. Ioniță, Expert Forum: „Un grup de tineri va da naștere unui „wow!” sau chiar va șoca! Trebuie să fii militant ca să fii vizibil”

„Active Citizens for an Accountable Europe” (Cetățeni activi pentru o Europă responsabilă trad.) este un program european care a fost lansat, marți, la Constanța și care se desfășoară, la nivel național, la Cluj și, la nivel internațional, în Ungaria și în Italia. Programul este, din perspectiva teoretică inițială, destul de ambițios încât să împingă autoritățile locale să fie mai responsabile pe teme de urbanism. Despre urbanism s-a discutat marți și la Constanța, unde asociația Expert Forum, cea care implementează programul european în țara noastră, a organizat o întâlnire pentru discuții, cu scopul de a concepe acțiuni concrete și inițiative cu adresabilitate către autoritățile locale pe teme de urbanism.

Am discutat cu Sorin Ioniță, din partea Expert Forum, un specialist ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale și consultant al Consiliului Europei, care ne-a explicat ce reprezintă, concret vorbind, proiectul european în cauză și care sunt obiectivele.

„Constanța are multe restanțe în privința urbanismului. Suntem parte dintr-un proiect, împreună cu niște parteneri din Ungaria și Italia, deci ceea ce facem noi acum se întâmplă în alte două țări, pentru că este un proiect finanțat de UE, de activare cetățenească. Ne alegem un subiect, dar obiectivul este de a implica oameni locali și, în special, tineri, lideri de opinie, vrem să avem și studenți, care, pe parcursul unui an, să gândească o strategie și să producă niște lucruri interesante vizual, care să ridice niște teme, puncte de interes și să critice aspecte de urbanism și de viață comunitară în moduri inedite, neortodoxe. (…) Vrem să ridicăm la un nivel mai sus conversația despre ce e de făcut în Constanța, un loc interesant, cu o grămadă de lucruri neexploatate și, pe de altă parte, sunt lucruri care se întâmplă prost și despre ele trebuie să vorbim: de la dezvoltări imobiliare proaste, clădiri abandonate. (…) Ceea ce se întâmplă în  Constanța se întâmplă în Cluj. Deci, avem două orașe țintă pe care le-am ales”, a spus Sorin Ioniță, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Nume grele europene ale luptei anticorupție, la conferința Expert Forum, în România. Constanța: zona cu cel mai ridicat grad de corupție din UE!

Poate că cea mai mare iritare a comunității locale este strâns legată de destinul Cazinoului, pe care, literalmente, riscăm să îl pierdem. Hățișurile legislative, contestațiile și paracontestațiile au dus la trista situație ca nici măcar o schelă să nu fie amplasată pe acest simbol nu doar al Constanței, ci al României.

„Nu contează cum se vede la București, comunitatea locală trebuie să se mobilizeze și, întâmplător, aflu că Cazinoul este deținut în proprietate de Primăria Constanța, de mai mulți ani. În momentul de față, nimeni de la București nu a ținut în loc în acești ani ca să se facă ceva. Este una din temele discutate azi și este un exemplu tipic de proastă guvernare. Mie mi se pare că sunt multe alte exemple în Constanța de proastă guvernare, de la faptul că e singurul oraș din Europa unde în ultimul deceniu și ceva s-au scos tramvaie în loc să se bage! Transportul în comun este prost gestionat, organizat, apoi până la chestiunile de faleză, de plajă, de construcții noi, cum se aprobă, cum sunt reparate străzile, ce se întâmplă în zona istorică. În zona istorică a început să se miște ceva, dar e puțin, este modest. Ce se întâmplă cu clădirile abandonate, fie că sunt istorice, fie că sunt făcute în decada sălbăticiei din anii 1990, s-au stricat multe zone urbanistice din Constanța. (…) Toate acestea sunt puncte vizibile, cred că puțini constănțeni au făcut această experiență: să mergi cu ambarcațiune în largul mării să vezi cum se vede Constanța? Este groaznic! Deși, este o un oraș istoric, cu potențial… Este păcat, pentru că unele lucruri sunt greu de remediat, altele nu sunt așa de greu, de exemplu aruncarea de gunoaie pe faleză, de se văd de pe mare de la 10 mile marine, nu ar fi greu de remediat…”, a mai spus Sorin Ioniță, pentru TOMIS NEWS.

Problemele unei administrații locale sunt și numeroase și de anvergură și, deseori, ne întrebăm care este calea rapidă spre rezolvare, factorul politic sau inițiativa civică?

„Rezolvarea are multe componente, doar că toate trebuie să conlucreze. Putem discuta la nesfârșit cu autoritățile și să facem și un plan, întrucât am avut multe defecțiuni până acum: dezinteres, prostie, lipsă de profesionalism ș.a.m.d. Prin activarea cetățenească putem să punem presiunea de jos în sus. Încercăm să facem niște lucruri vizibile cu tineri, sunt foarte multe lucruri care se pot face în orașe care sunt centre universitare. Dacă trăiești mereu în același oraș începi să te obișnuiești și nu îți mai dai seama comparativ cât de rele sunt anumite chestiuni sau cât de ușor s-ar putea remedia și, atunci, rolul acțiunilor noastre este să ridicăm volumul conversației pe plan local. (…) Ce a făcut Ceaușescu în 1970 aia e, nu a mai dat nimeni cu o mistrie! Astăzi abia începem, iar orizontul de timp este un pic mai lung, pe un an de zile, perioada noastră de vârf va fi sezonul, adică în mai și iunie am dori să se întâmple aceste acțiuni, cu un grup de tineri care să dea naștere unui „wow!” sau chiar să șocheze, adică trebuie să fie un pic de impact urban, trebuie să fii un pic militant ca să fii vizibil. Realmente, comunitatea este interesată nu doar pe reconstruit, dar și din punct de vedere al istoriei orașului. Oamenii sunt dezamăgiți de orașul lor, ca și bucureștenii de altfel…”, a concluzionat Sorin Ioniță, pentru TOMIS NEWS.

Bârzan: „Eu văd o variantă propusă de vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz: CNI să poată să angajeze costuri și pentru conservarea Cazinoului”

La evenimentul de marți de la Constanța a participat și „vârful de lance” al ONG-ismului constănțean, Cosmin Bârzan, de la Centrul pentru Resurse Civice, care ne-a precizat că, în momentul de față, instituțiile se blochează una pe cealaltă, aspect care necesită intrarea în atribuții a activismului civic.

„În Constanța ne propunem să creștem gradul de conștientizare vis-à-vis de niște aberații urbanistice și, în plus, vrem să provocăm comunitatea pentru a găsi împreună soluții! Este vorba de soluții pentru problemele existente și pentru a întâmpina apariția unor noi probleme! Dezbaterile noastre sunt pe teme din zona urbanistică, vom avea în timpul verii un tur cu ambarcațiuni pe mare ca să vedem cum se vede orașul. De asemenea, va ma fi un concurs pentru tineri care îi va stimula să fie creativi în a prezenta diverse chestiuni legate de urbanism, de exemplu pentru Cazinou sau situația existentă în peninsulă, dacă face orașul să fie atractiv sau nu, toate acestea sunt prezentate într-o manieră creativă. Vom avea videoclipuri care vor fi distribuite la nivel internațional. (…) (La Constanța – n.r.) îmi displace foarte mult, estetic vorbind, ca să nu mai vorbesc instituțional, cel puțin zona peninsulară, care este vraiște din punct de vedere urbanistic. Sunt foarte multe clădiri de patrimoniu care sunt lăsate în paragină, există ruine pentru care alte țări ar scoate bani foarte mulți din turismul istoric. La noi, ruinele sunt plimbate administrativ între Consiliul Local și Consiliul Județean și, în general, instituțiile din România ajung să se blocheze unele pe altele. Avem situația cu Cazinoul, care în momentul de față se află într-un impas din care nu știu cum va ieși. (…) (Ar trebui – n.r.) un mix între politic și societatea civilă. Eu văd o variantă propusă de vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz, era un act adițional adăugat la protocolul dintre Primărie și Compania Națională de Investiții, prin care CNI să poată să angajeze costuri și pentru conservarea Cazinoului, nu doar pe perioada lucrărilor după ce vor fi trecute toate etapele de licitații și paralicitații pentru reabilitare. Este posibil să nu mai avem ce conserva… Este o variantă, dar cred și în rolul foarte important al societății civile, care ar trebui să creeze o presiune asupra instituțiilor vizate. (…) În momentul de față, instituțiile statului se blochează una pe alta. Nu aș merge până acolo încât să spun că este deliberat, dar poate e nevoie de un facilitator extern care să găsească o soluție pe care instituțiile nu o văd, pentru că sunt prinse în disputa dintre ele și care a creat un cerc vicios”, a spus Cosmin Bârzan, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *