Un NOU sistem de etichetare: Se introduce NUTRISCORE – „semaforul alimentar”

Premieră în România. Două lanțuri de hypermarketuri au adoptat sistemul NUTRI-SCORE, adică produsele alimentare vor avea etichete din care va reieși clar valoarea nutrițională sau numărul de calorii. Cele mai dietetice sunt marcate cu A, pe fond verde închis, iar cele cu mai multe grăsimi saturate, zaharuri și sare, sunt marcate cu E pe fond roșu, potrivit Digi24.ro.

De acum înainte, ar trebui să ne fie mai ușor să alegem de la raft produsele sănătoase pentru alimentația noastră. Să luăm, de exemplu, o cutie de porumb și un borcan de maioneză. Dacă citim ingredientele, vom vedea următoarele: această cutie de porumb, pentru că nu are zahăr adăugat, ar putea să fie integrată în categoria alimentelor sănătoase, la clasa A, însă acest borcan cu maioneză, pentru că, potrivit etichetei, conține și zahăr, și sare va fi încadrat în categoria D. Spun, nutriționiștii, că sunt alimentele pe care ar trebui să le consumăm mai rar. Semaforul alimentar, adoptat de Spania, Germania, Olanda, Belgia şi, mai nou, de România, este o idee pe care francezii o perfecţionează încă din 2014. La noi, deocamdată numai două lanţuri de hipermarket-uri folosesc sistemul de etichetare la produsele marcă proprie.

Cristian Mărgărit, nutriţionist: O masă sănătoasă ar trebui să conțina ingrediente pe care noi să le compunem în rețete sănătoase: produsele de bază, neprocesate, nu se încadrează la NUTRI-SCORE, se consideră că sunt sănătoase oricum. În schimb, când avem un iaurt cu fructe, el intră în clasa B, nu-l putem consuma în fiecare zi. Ajută foarte mult oamenii în a face alegeri mai sănătoase. E libertatea fiecărui producător și supermarket să adere la acest sistem. Există și oameni care spun că sistemul poate afecta producția producătorilor mici de produse tradiționale: cârnați, dulciuri locale care vor avea un NUTRISCORE cu roșu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.