Un nou conflict SUA – Turcia: Biden se pregătește să recunoască genocidul armean (UPDATE)

UPDATE

Preşedintele SUA Joe Biden a recunoscut sâmbătă genocidul armean, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, relatează AFP.

„Americanii îi onorează pe toţi armenii care au fist ucişi în genocidul care a început pe 24 aprilie, în urmă cu 106 ani”, a scris preşedintele american într-un comunicat.

Este vorba de „onorarea victimelor, nu de copleşirea cuiva”, a subliniat un oficial american, sub rezerva anonimatului, în timp ce Turcia a avertizat în prealabil orice recurs la ceea ce denunţă ca fiind o „minciună”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Preşedintele american, Joe Biden, a avut vineri o convorbire cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat Casa Albă, în ajunul recunoaşterii aşteptate a genocidului armean de către Statele Unite, relatează AFP. Preşedintele SUA şi-a exprimat dorinţa de a construi o „relaţie bilaterală constructivă’‘, a indicat Casa Albă într-un scurt comunicat care nu menţionează posibilitatea acestei recunoaşteri care provoacă nemulţumirea Ankarei.

Genocidul armean, recunoscut de peste 20 de ţări şi numeroşi istorici, este contestat de Turcia. Preşedintele american, Joe Biden, va recunoaşte oficial genocidul armean în această săptămână cu riscul deteriorării relaţiilor cu Turcia, a scris miercuri presa americană, notează AFP. Un anunţ în acest sens din partea liderului democrat de la Casa Albă ar urma să fie făcut pe 24 aprilie, dată ce marchează începutul masacrelor armenilor de către Imperiul Otoman în 1915, în timpul Primului Război Mondial, potrivit New York Times şi Wall Street Journal.

Dacă aceste informaţii se confirmă, Joe Biden va fi primul preşedinte american care va face acest lucru. Preşedintele SUA ar putea totuşi să se răzgândească între timp în legătură cu această decizie ultra-sensibilă, potrivit celor două ziare.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *