Un mandat eșuat cap-coadă: Predoiu a „reformat” Justiția până a REVOLTAT toată magistratura!

Sâmbătă au început negocierile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS și UDMR – în vederea formării unei majorități parlamentare și a guvernării comune, după ce joi dimineață liderii acestor partide au participat la o întâlnire informală cu președintele Klaus Iohannis. Încă din primele discuții, au apărut primele tensiuni între PNL și USR, pe tema împărțirii ministerelor. USR vrea să primească Ministerul Justiției, unul cheie, care avizează de legalitate toate proiectele importante ale guvernului. PNL nu vrea însă să renunțe la Justiție, unde vrea să îl aibă tot pe Cătălin Predoiu în funcția de ministru. Detalii, AICI! Astfel, lupta cea mare pentru minister se duce între Predoiu și deputatul constănțean al USR, Stelian Ion.

Înainte de ședința de sâmbătă, liberalii dădeau semne că ar fi fost dispuși să renunţe la portofoliul Justiţie din viitorul Executiv în favoarea USR-PLUS, însă nu la Finanţe. De asemenea, alte ministere pe care liberalii le-ar dori sunt Apărare, Externe, Economie, Interne, Dezvoltare şi Transporturi. Totodată, în contextul în care PNL are 1.500 de primari, ar fi vrut să ţină şi Ministerul Dezvoltării. Evident, în privința Justiției, ministrul Cătălin Predoiu nu este dispus să renunțe.

Un mandat eșuat cap-coadă

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, pe 3 decembrie, un proiect de lege care vizează completarea articolului din Codul penal referitor la instigarea la violenţă, ură sau discriminare. Potrivit expunerii de motive, completarea este necesară ca urmare a deficienţelor constatate în ceea ce priveşte transpunerea unei decizii europene în legislaţia naţională.

Actul normativ a fost pus în dezbatere publică întrucât Comisia Europeană a transmis autorităţilor române, pe 30 octombrie, o scrisoare de punere în întârziere prin care comunică faptul că, după examinarea măsurilor de transpunere, consideră că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin.

Nu a fost prima ciocnire a lui Predoiu cu legislația europeană. Raportul privind Statul de Drept la nivelul UE, Parchetul European şi proiectele de modificare a legilor justiţiei s-au numărat printre temele discutate de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, în cadrul unei întâlniri desfăşurate prin videoconferinţă, pe 15 octombrie. Discuţiile au avut loc în contextul unui raport referitor la statul de drept care a conținut numeroase critici la adresa României, inclusiv la adresa procedurii de selecţie a procurorilor de rang înalt, desfăşurată de Predoiu la începutul anului. De asemenea, discuţiile despre proiectele de modificare a legilor justiţiei au venit după ce asociaţiile de magistraţi şi CSM au criticat în termeni duri modificările propuse, denunţând o tentativă de instaurare a unui control politic asupra justiţiei.

Pe 30 septembrie, Comisia Europeană a anunțat că va publica un raport privind situația statului de drept în toate țările UE, printre care şi România. În privinţa sistemului judiciar din România, sunt criticate modificările aduse legilor justiţiei în ultimii ani, înfiinţarea SIIJ, dar şi modalitatea în care ministrul Cătălin Predoiu a numit şefii marilor parchete, în ciuda avizelor negative din partea CSM. Comisia Europeană a fost pur și simplu îngrozită de managementul ministrului Predoiu. Detalii, AICI!

Control politic și acte normative scrise… la mișto!

Echipa Predoiu-Barac, din fruntea Ministerului Justiţiei, a primit o palmă de la Consiliul Legislativ, pe 3 noiembrie. Conducerea M.J. s-a pus singură într-o situaţia jenantă, redactând un proiect de lege plin de greşeli gramaticale şi nu numai. Ministerul Justiţiei a redactat proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură.

Proiectul a fost înregistrat pe 30 septembrie la Camera Deputaţilor, fiind aprobată procedura de urgenţă. Proiectul îşi propune să reglementeze procedura admiterii în magistratură în 2020 şi 2021, ca urmare a declarării ca neconstituţionale a prevederilor din Legea 303/2004. Doar că tehnica legislativă şi limba română le-au pus serioase probleme iniţiatorilor. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul, cu nu mai puţin de 29 de observaţii (!), majoritatea vizând redactarea documentului, respectiv grave greșeli gramaticale. Ministerul Justiţiei este taxat şi pentru folosirea sintagmei „drept comunitar”, ieşită din uz după Tratatul de la Lisabona.

Cu câteva zile înainte, Forumul Judecătorilor din România a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să anuleze concursul de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a atras atenţia constant asupra necesităţii existenţei garanţiilor privind meritocraţia şi şansele egale pentru fiecare concurent înscris la concursul de promovare a judecătorilor la ÎCCJ. În acest context, concursul de promovare la ÎCCJ, derulat sub reguli subiective şi lipsite de meritocraţie, fără a se ţine seama şi de recomandările Comisiei Europene formulate de-a lungul timpului în cadrul rapoartelor MCV, este „cu totul nejustificat şi trebuie anulat neîntârziat”, fiind necesară „înlăturarea oricărei forme de implicare directă a Consiliului Superior al Magistraturii în concursul de promovare a judecătorilor la ÎCCJ, prin numirea unor candidaţi agreaţi de majoritatea existentă în Secţia pentru judecători”.

Predoiu a reintrodus SRI în dosare

Uniunea Naţională a Barourilor din România a luat foc la sfârșitul lunii noiembrie pe propunerea legislativă a ministrului Cătălin Predoiu, prin care se încearcă reintroducerea SRI în anchetele penale. Avocaţii consideră că propunerea încalcă dispozițiile constituționale și pun în pericol dreptul la un proces echitabil și dreptul la apărare. Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută la Senat, care este Cameră decizională. Propunerea a fost avizată negativ de Consiliul Legislativ. Uniunea Națională a Barourilor din România constată că prevederile din acest proiect de lege încalcă dispozițiile constituționale și pun în pericol dreptul la un proces echitabil și dreptul la apărare.

„Modificările pe care le criticăm se referă la reintroducerea ca mijloace de probă în procesul penal a înregistrărilor rezultate din activitățile specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale ale omului, fără a fi prevăzute garanţii reale și efective referitoare la contestarea legalităţii mijlocului de probă, cât şi a procedeelor probatorii prin care acestea au fost obţinute, în condiții de efectivitate”, a transmis UNBR.

Proiectul de lege vine să confere valoare probatorie informațiilor obținute de către serviciile speciale prin interceptări și filaje. Aceste probe au fost eliminate în urma admiterii excepției de neconstituționalitate a dispoziţiilor art. 139 alin. (3) teza finală din Codul de procedură penală, prin Decizia Curții Constituționale a României nr. 55/2020. Pe de altă parte, nici sub aspectul competenței de verificare în camera preliminară proiectul nu răspunde cerințelor constituționale.

Judecătoarea Adriana Stoicescu, preşedintele Tribunalului Timiş, reacţionează vehement la situaţia de zilele trecute din Camera Deputaţilor, unde a fost adoptată tacit propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a Românie, care îl are printre iniţiatori şi pe ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi care reintroduce SRI în anchetele penale.

„Adoptarea tacită a legii care permite reîntoarcerea SRI în dosare dovedeşte încă o dată, de parcă mai era nevoie, că ţara asta nu are nicio şansă. Când toţi slăviţii cârmaci, liderii măreţi, savanţii de renume internaţional care ne conduc sau se prefac că ne conduc, care fac opoziţie sau se prefac, când toţi decidenţii destinelor noastre vor fi condamnaţi în baza interceptărilor SRI, le voi aminti, de voi trăi, ziua asta. O naţiune căreia nu îi pasă de nimic, asta am ajuns. Vrem justiţie? Vrem sănătate? Vrem educaţie? Da, dar pe hârtie. Pe reţele de socializare. În campanie electorală. În rest, ne căţărăm voioşi pe cadavre, ca să arătăm cu degetul spre alţii. Rânjim satisfăcuţi când vedem oameni târâţi, încătuşaţi, bucuroşi că nu suntem noi în locul lor. Când, după ani şi ani, aflăm tangenţial că au fost nevinovaţi, întoarcem capul, închidem ochii şi mergem netulburaţi mai departe. Ce vor acum domnii politicieni: Să dea peste cap toate normele de procedură penală pentru a permite, de fapt, transformarea lucrătorilor SRI în organe de cercetare penală. Consecinţa? SRI, care este deţinătorul puterii prin deţinerea informaţiei, va fi în măsură să interfereze cu actul de justiţie, transformând independenţa justiţiei într-o noţiune lipsită de conţinut.. Să ne înţelegem. SRI este o instituţie vitală în geometria statală. Dar, nu are ce să caute în interiorul puterii judecătoreşti. SRI este chemat la raport de către Parlament. Prin transformarea sa în organ de cercetare penală, de fapt, justiţia va fi chemată la raport. E simplu. Prin tot ce fac, politicienii, indiferent de culoarea sau partid, că de ideologie nu prea putem vorbi, vor să îşi aservească magistraţii. Pentru că nu–i aşa, corupţia etc… etc, Caracal şi altele. Nu domnilor, Caracal a fost posibil nu pentru că SRI nu e în dosare, ci pentru că de 30 de ani vă bateţi joc de poliţişti. I-aţi trimis acasă pe profesionişti, aţi adus oameni de pe stradă, care nu ştiu să completeze un proces verbal, îi terfeliţi public, îi trimiteţi la luptă înarmaţi cu beţişoare şi apoi le cereţi performanţă”, a transmis Adriana Stoicescu.

Președintele Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu, a avut mai multe reacții critice la adresa ministrului Predoiu și a descris situația numind-o ironic Absurdistan. Ea a spus că digitalizarea României este făcută superficial, doar pentru Occident.

„În timp ce planeta devine pe zi ce trece un spital de nebuni, noi prin Absurdistan ne jucăm de-a tele-justiţia. Digitalizarea justiţiei dă bine pe sticlă şi la întâlnirile de la ambasade, dar, ca întotdeauna, viaţa bate filmul. (…) perindăm pe la ambasade să dăm asigurări că SIIJ va fi desfiinţată, că lupta anticorupţie va avea motoarele turate din nou, iar juzii incomozi vor fi aduşi pe calea cea dreaptă în curând. Ministerul Justiţiei este al justiţiei paralele, nu al nostru, în mod cert. În ritmul acesta, vom face justiţie-spiritism, că doar acolo ne veţi mai găsi”, a mai precizat Adriana Stoicescu.

Din perspectiva reintroducerii SRI în dosare, Predoiu a avut inițiativa nu în calitate de ministru, ci de… parlamentar, iar acest aspect l-a făcut pe deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, să fie circumspect și să considere că demersul nu este unul serios, ci mai degrabă unul electoral. Detalii, AICI!

… grefierii: „Predoiu, un ministru inert și demagog, care ne sfidează!”

Sfârșitul lunii octombrie a fost marcat de revolta grefierilor, care s-au arătat deranjați de modul în care îi tratează ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Ei au acuzat că întâlnirea la care ar fi trebuit să fie discutat statutul lor a fost anulată în ultima clipă, în toiul nopții. Sindicatul Grefierilor i-a cerut în cele din urmă demisia ministrului Justiției, Cătălin Predoiu.

„Aspru criticat de asociațiile magistraților în ceea ce privește proiectele de legi pe justiție puse în dezbatere publică, elaborate fără o consultare reală cu sistemul, a venit rândul ca Ministrul Justiției să își arate, din nou, disprețul față de proprii angajați pe care ar trebui să-i păstorească în calitate de ministru al justiției: grefierii. Stabilită de mai bine de două săptămâni, reuniunea de lucru a grupului ministerial constituit pentru elaborarea unui nou statut al profesiei de grefier care trebuia să aibă loc azi, 23 octombrie 2020, ora 10:00 la sediul MJ, a fost amânată prin trimiterea unui e-mail la ora 00:18 în care se invoca trecerea capitalei în scenariul roșu, precum și creșterea alarmantă a cazurilor de infectare cu Covid-19. (…) Ceea ce ne face sa credem fie că ministrul își sabotează propriile proiecte, fie că dovedește incompetență în implementarea lor. Deși postează pe rețelele de socializare cât de implicat este în rezolvarea problemelor din cadrul Ministerului Justiției, în realitate, ministrul Predoiu demonstrează dezinteres total față de probleme semnalate. Cel puțin în ceea ce ne privește, întrucât organizația noastră sindicală a venit cu soluții pertinente și viabile, pe care i le-a pus la dispoziție într-o formă finală, redactată, rămânând doar să-și aplice semnătura sau să și le asume în fața executivului sau a legislativului”, au transmis aceștia.

Modificarea legilor justiției: CIRC POLITIC, marca Predoiu! Iohannis sare în apărare

Pe 3 iunie, președintele României, Klaus Iohannis, a avut o ședință de lucru cu premierul Ludovic Orban pe două teme: banii europeni de care România va beneficia de la Comisia Europeană, un consistent pachet pentru investiții și legile justiției. După ședință, șeful statului a arătat că Guvernul va veni cu pachete legislative care vor corecta legile justiției, întrucât acestea au fost măcelărite de PSD. Detalii, AICI!

Abia pe 1 octombrie ministrul Predoiu a anunțat  punerea în dezbatere publică, până pe data de 31 martie 2021, a propunerilor de modificare a legilor Justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 referitoare la organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Detalii, AICI!

În aceeași zi, UNJR, AMR și AJADO au anunţat că vor participa activ la discuția pe tema modificării legilor justiției, pentru îmbunătățirea acestora, „având o atitudine consecventă de dialog, fără însă a negocia prevederi ce aduc atingere statutului judecătorilor sau procurorilor ori permit interferența serviciilor secrete în justiție”.

Cele trei asociaţii profesionale ale magistraţilor au denunţat trei aspecte esenţiale din proiectele prezentate de ministrul Cătălin Predoiu: eliminarea distincţiei dintre judecători şi procurori chiar din titlul Legii 303/2004, eliminarea separaţiei carierelor judecătorilor şi a procurorilor, ,separaţie apreciată chiar de Comisia de le Veneţia, şi eliminarea garanţiilor de neimplicare a serviciilor secrete în justiţie.

Concomitent, în aceeași zi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a anunțat că a luat act „cu îngrijorare” de proiectele de modificare a legilor Justiţiei, puse în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, actele normative fiind realizate fără consultarea instanţeor, aprhetelor sau a CSM.

„Raportat la momentul punerii proiectelor în dezbatere publică, Consiliul Superior al Magistraturii dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiţiei în scop electoral. Consiliul asigură corpul profesional al magistraţilor că se va implica activ pentru apărarea independenţei justiţiei, prezervarea elementelor fundamentale ale statutului judecătorilor şi procurorilor şi funcţionarea instituţiilor din sistemul judiciar. Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte că numai prin garantarea independenţei justiţiei poate fi asigurată funcţionarea statului de drept în scopul protejării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului”, a transmis instituţia.

Trei asociaţii profesionale ale magistraţilor au denunțat, pe 14 octombrie, tentativa ministrului Predoiu de supunere a justiţiei unui control politic: „proiectele de modificare a Legii privind organizarea judiciară şi a Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii conţin propuneri ce constituie un regres inacceptabil în materia independenţei justiţiei”.

„Prin proiectul supus dezbaterii, Ministrul Justiției propune, practic, revenirea la forma inițială a legii, anterioară integrării României în UE, fapt ce constituie un regres absolut incredibil în materia participării democratice a judecătorilor la luarea deciziilor ce îi afectează în mod direct”, au mai precizat acestea.

Supus asediului magistraților, ministrul Predoiu a fost apărat pe 17 octombrie de președintele Klaus Iohannis:

„Personal, am fost un promotor al luptei anticorupție. Nu mi-am schimabt opinia și voi rămâne așa până în ultima zi de mandat. România are nevoie de o luptă anticorupție. PSD, timp de 3 ani, cât a stat la guvernare, nu a făcut altceva decât să pună cizma pe gâtul justiției. Parțial a reușit, parțial i-am oprit. Noi trebuie să reparăm legislația din justiție pentru a pune la punct o legislație coerentă, europeană, care să ne scoată definitiv din zona statelor în care se mai poartă discuția statului de drept. În ultima vreme, în UE, România nu mai este o temă cu privire la statul e drept. Demersul este unul lung și poate fi făcut doar cu o majoritate în parlament. Nu mai pot fi modificate așa cum a făcut PSD pentru a-și scăpa penalii. Cu ministrul Predoiu am convenit din primăvară să lucreze la un pachet de legi. Domnul Cătălin Predoiu a pregătit acest pachet legislativ și a făcut o treabă bună până aici”, a spus Iohannis.

Predoiu: PSD e de vină!

Criticat constant de magistrați, ministrul Predoiu a găsit scuza… politică și a anunțat la sfârșitul lunii noiembrie că „Ministerul Justiţiei şi-a făcut datoria şi a elaborat proiectele de modificare a legilor justiţiei, dar nu avea posibilitatea să le treacă prin Parlament în lipsa unei majorităţi”.

Predoiu și-a reproșat că nu a reuşit să explice suficient de bine în ce constă procesul de elaborare şi adoptare a unor astfel de acte normative.

Nu am reuşit să comunic foarte bine faptul că avem o majoritate PSD în Parlament. care este aceeaşi care a blocat legile justiţiei şi că nu putem trece de ea. Nu am reuşit să comunicăm bine că nu putem să mergem cu legile justiţiei imediat ce le-am elaborat, pentru că (…) e nevoie de o dezbatere mai largă. (…) Ne-o cere şi Raportul de ţară, să avem o dezbatere solidă, robustă, ca să trimitem un proiect cu cât mai puţine greşeli. (…) Al doilea motiv pentru care nu putem să-l trimitem, nu putem să-l transformăm din proiect în lege peste noapte este pentru că nu dispunem de această majoritate. Acolo sunt în continuare oamenii care au destructurat legile justiţiei în 2017-2018„, a afirmat Cătălin Predoiu.

În aceeași perioadă, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au solicitat ministrului Cătălin Predoiu să sesizeze Comisia de la Veneţia privind noile proiecte de modificare a legilor Justiţiei:

Vechile metehne sunt în continuare esenţiale pentru activitatea ministrului Justiţiei, indiferent de schimbarea de atitudine clamată public cu obstinaţie, evitându-se orice expunere în faţa organismelor internaţionale relevante, ale căror opinii sunt ignorate în aspectele care nu convin iniţiatorului proiectelor de lege”, se precizează într-un comunicat al Asociaţiei Forumul Judecătorilor.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *