Spread the love

Ultimii cinci miniştri propuşi pentru a face parte din Guvernul Ludovic Orban 2 au fost audiați miercuri în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

CITEȘTE ȘI:

Luni și marți au fost avizați favorabil în forurile legislative de specialitate Nicolae Ciucă la Apărare, Virgil Popescu la Economie și Bogdan Aurescu la Externe. Avize negative în forurile legislative de specialitate au primit: Florin Cîțu – Finanțe, Marcel Vela – Interne, Costel Alexe – Mediu, Bogdan Gheorghiu – Cultură, Cătălin Predoiu – Justiție, Ionuț Stroe – Tineret și Sport, Ion Ștefan – Dezvoltare și Monica Anisie – Educație.

În cea de a treia zi de audieri, programate de Parlament, în comisiile reunite au intrat: Adrian Oros – ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 9:00), Victor Costache – ministrul propus al Sănătăţii (10:00), Marcel Boloş – ministrul propus al Fondurilor Europene (12:00), Violeta Alexandru – ministrul propus al Muncii (13:00) şi Lucian Bode – ministrul propus al Transporturilor (ora 15:00).

Ministrul desemnat pentru preluarea portofoliului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a primit pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului. S-au înregistrat 18 voturi pentru, 6 împotrivă şi 2 abţineri.

Victor Costache, propus la Sănătate, a declarat că statul român și producătorii de medicamente – giganții din acest domeniu, au „agreat o formulă de calcul” pentru a reduce taxa clawback pe care o plătesc firmele care vând medicamente! La audierea de miercuri a participat și deputatul constănțean al PSD, Cristina Dumitrache. Costache a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate. Au fost 20 de voturi pentru avizul de respingere, 6 împotrivă și o singură abținere.

Marcel Boloș, propus pentru portofoliul Fondurilor Europene, a primit și el aviz negativ, fiind înregistrate 12 voturi pentru, 17 împotrivă și 2 abțineri.

Seria de avize negative a continuat cu Violeta Alexandru, propusă pentru Ministerul Muncii, aceasta având, după audierea din comisiile de specialitate, doar 13 voturi pentru și un impresionant număr de 35 împotrivă.

Ultimul ministru desemnat audiat a fost Lucian Bode, propus pentru Transporturi, iar la ședința de miercuri după-amiază a participat și deputatul constănțean Mircea Banias. Bode a primit, la rândul său, aviz negativ, fiind înregistrate 20 de voturi pentru aviz favorabil și 25 împotrivă. Deputatul Banias a votat pentru afiz favorabil.

Marea Neagră, subiect de discuție la audierea lui Virgil Popescu

Virgil Popescu, propus pentru a conduce Ministerul Economiei și în cabinetul Orban 2, a fost audiat, marți, în Parlament. Discuțiile din cadrul comisiilor de specialitate reunite au fost dirijate de deputatul PSD de Constanța, Iulian Iancu și s-au axat pe securitatea energetică, eficienţa energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil, ca principale direcții ale programului liberal de guvernare. Din partea Constanței a mai participat și deputatul UDMR István-János Antal.

CITEȘTE ȘI:

În cadrul audierii de marți, Virgil Popescu a vorbit despre obiectivele pe termen scurt, care se referă la deblocarea investițiilor offshore din Marea Neagră.

În domeniul energiei avem niște obiective pe care le considerăm principale: securitatea energetică, o guvernanță bazată pe competență; o politică energetică îndreptată către eficiență energetică și protecția consumatorului vulnerabil, redobândirea încrederii investitorilor în politică energetică europeană comună, iar ca obiective pe termen scurt avem adoptarea strategiei energetice și a planului național integrat de energie și schimbări climatice, deblocarea investițiilor offshore din Marea Neagră, încurajarea utilizării gazului natural produs în România și crearea de produse petrochimice și chimice cu valoare adăugată, listarea pe piața de capital a unui pachet de acțiuni al companiei Hidroelectrica – cu păstrarea controlului statului român în această companie (…), relansarea programului nuclear cu participare activă a companiilor din statele partenere UE și NATO, încurajarea reluării producției de uraniu a României”, a spus, printre altele, Virgil Popescu.

La votul de marți al comisiilor de specialitate reunite, ministrul propus, Virgil Popescu, a primit aviz pozitiv. Membrii comisiilor au avizat pozitiv noul mandat cu 23 de voturi pentru şi 21 de voturi împotrivă.

CITEȘTE ȘI:

La votul de marți pentru Cătălin Predoiu, propus pentru Ministerul Justiţiei, s-a dat aviz negativ. În comisie au fost 26 de voturi pentru Predoiu, 37 de voturi împotrivă şi 10 abţineri.

Avize negative au primit și ministrul propus la Dezvoltare, Ion Ștefan și ministrul propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie. În cazul Ion Ștefan, au fost 20 de voturi pentru aviz negativ. UDMR și USR s-au abținut, iar PRO România nu a votat. De altfel, parlamentarii PRO România nu au votat la nici o audiere. În cazul Anisie, s-au înregistrat 14 voturi pentru, 15 împotrivă și o singură abținere.

Ministrul propus pentru Afaceri Externe, Bogdan Aurescu, a primit marţi aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Decizia a fost luată cu 23 de voturi pentru, 15 împotrivă şi trei abţineri de către membrii Comisiilor de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării de la Camera Deputaţilor şi Senat.

Cîțu, primul intrat, primul mitraliat

Votul de luni privind avizul în cazul Florin Cîțu pentru Ministerul Finanțelor Publice a fost, previzibil, negativ, dar cu scor strâns: 18 pentru și 18 împotrivă. După Cîțu, comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au avizat negativ și renominalizarea lui Costel Alexe pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

CITEȘTE ȘI:

Aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate a primit, după audieri, ministrul propus la Apărare, Nicolae Ciucă. Au fost 12 voturi pentru, 3 împotrivă și 7 abțineri. A votat pentru Ciucă inclusiv șeful comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Ion Mocioalcă. Social-democrații s-au abținut

Ministrul propus la Afaceri Interne pentru un nou mandat, Marcel Vela, a primit la audierile din comisiile de specialitate un aviz negativ. Au fost 9 voturi pentru, 4 abțineri și 15 voturi împotrivă. Singurul subiect evitat de Marcel Vela a fost cel al OUG pentru alegerile anticipate.

Votul pe cabinetul Orban 2

Potrivit calendarului aprobat în Birourile Permanente Reunite, votul în plen pentru învestirea Guvernului Orban 2 ar urma să aibă loc peste o săptămână, luni, 24 februarie.

Parlamentarii PNL vor fi prezenţi la şedinţă, însă nu vor vota pentru propriul guvern, ci vor sta în bănci. În cadrul ședinței Biroului Executiv Național al partidului de luni, organizată înainte de audierea miniștrilor, s-a stabilit faptul că parlamentarii partidului nu vor vota Guvernul Orban. Aceștia vor asigura cvorumul, dar nu vor vota în favoarea Executivului.

În cadrul Comitetului Executiv Național de miercuri al PSD s-a decis, printr-un vot dat în unanimitate, ca parlamentarii social-democrați să nu intre în sală la votul de învestitură pentru Guvernul Orban 2. Cei de la PSD susțin că trebuie așteptată o decizie a Curții Constituționale, asta ca urmare a sesizării depuse pe OUG privind anticipatele.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *