Ultima etapă pentru învestirea Guvernului PNL: PRO România NU îl susține pe Orban! Deputatul Dobre: „Noi suntem de stânga, rămânem în opoziție. Să își asume PNL responsabilitatea!”

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a discutat, miercuri, cu reprezentanţii PRO România pentru a obţine sprijinul acestora în vederea învestirii Guvernului. Partidele parlamentare au anunţat încă de marți că au ajuns la un acord cu Orban, cu excepția PMP, negocierile fiind eșuate.

CITEȘTE ȘI:

Orban s-a întâlnit miercuri, de la 12:00, cu delegația PRO România în vederea conturării unei majorităţi care să susţină învestirea Guvernului. După prima rundă de consultări de zilele trecute cu premierul desemnat, președintele PRO România, Victor Ponta, a anunțat că va reveni la discuţii dacă partidele de dreapta ajung la un acord asupra susţinerii Guvernului.

CITEȘTE ȘI:

Încă dinainte de discuții semnele nu erau bune pentru un potenţial Guvern Orban, fiind foarte clar că formaţiunea condusă de Ponta nu va susţine Executivul PNL. Delegația PRO România nici măcar nu a prezentat condiţii pentru susţinerea Guvernului Orban. În final, lucrurile au fost clare: PRO România nu susține guvernul Orban!

Noi am spus foarte clar: suntem de centru-stânga. Am plecat pe zona asta, vrem să protejăm ceea ce avem ca electorat. Sunt șase partide, la ora actuală e obligația morală a celor de pe eșichierul de dreapta ca să pună guvernul monocolor al PNL. Aici trebuie să fie o înțelegere între PNL, USR, PMP, ALDE, UDMR… Să nu amestecăm lucrurile. Am pus umărul la moțiunea de cenzură pentru că Guvernul Dăncilă a dus țara în zid, nu în gard, că în gard mai ai o șansă. După aceea, cei care au inițiat moțiunea sunt PNL. În momentul în care inițiezi o moțiune de cenzură cu șanse foarte mari să treacă înseamnă că ai ce să pui în schimb. Este problema lor, nu este problema noastră. Noi am spus că vrem să rămânem în opoziție, lucrăm pe partea legislativă în Parlament, nu trebuie să fim neapărat la guvernare. Să fim serioși, într-un an de zile nu se pot rezolva marile probleme. Noi trebuie să rezolvăm un buget al statului, dacă sunt acoperite salariile și pensiile românilor – asta este cel mai important, să vedem ce se întâmplă pe partea de investiții, la opt luni de zile economia este foarte afectată, partea de industrie nu a funcționat, agricultură la fel; pe tot ce înseamnă balanță comercială este dublu față de ce era prognozat la 11% dar avem – 20%! Sunt mai mari importurile decât exporturile. Acum este rolul lor să echilibreze situația într-un an de zile. Nu pot să facă ceva uau, dar când vor fi alegeri anticipate cei care vor avea majoritatea să guverneze cu responsabilitate patru ani”, a spus deputatul constănțean al PRO România, Mircea-Titus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Marţi, Ludovic Orban a avut discuţii cu reprezentanţii ALDE, PMP, UDMR şi USR, cu majoritatea ajungând la un consens. Orban se bazează pe voturile PNL, USR, ALDE, UDMR şi, eventual, minorități. Premierul desemnat a făcut promisiuni contradictorii în negocierile cu aceste formaţiuni. Dacă USR vrea desfiinţarea SIIJ, ALDE a primit promisiunea că viitorul guvern nu se va lansa în asemenea demersuri, ci le va lăsa pe seama Parlamentului. La fel, USR şi ALDE au obţinut promisiunea revenirii la alegerea primarilor în două tururi, în vreme ce UDMR se opune acestei măsuri.

Ludovic Orban urmează să depună joi, la ora 16.00, în Parlament lista miniştrilor şi programul de guvernare, cu o zi înainte de expirarea termenului constituţional de 10 zile. Pentru învestirea guvernului, PNL are nevoie de 233 de voturi în Parlament, la fel cum a avut nevoie şi pentru dărâmarea Guvernului Dăncilă. 

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *