UE și SUA au decis ca mai multe bănci rusești să fie TĂIATE de la SWIFT. Ce înseamnă pentru economia Rusiei

|
swift

Liderii UE și SUA au decis sâmbătă seara ca mai multe bănci rusești să fie excluse din sistemul de plăți SWIFT. Acest lucru va împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile rusești, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze. Astfel, băncile vor fi împiedicate să facă operațiuni în străinătate, iar exporturile și importurile rusești vor fi blocate, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De asemenea, SUA și UE, alături de Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada, vor impune restricții „care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor”, se arată într-o declarație comună. De asemenea, vor fi luate lua măsuri pentru a limita „pașapoartele de aur”, care ar permite „rușilor bogați conectați la guvernul rus” să devină cetățeni ai țărilor semnatare și să aibă astfel acces la sistemele financiare.

Țările semnatare au anunțat și înființarea unui „grup operativ transatlantic” care să se asigure că sancțiunile rămân eficiente. Acest grup va identifica și îngheța activele persoanelor și companiilor sancționate. Măsurile vor fi puse în aplicare în zilele următoare. Țările semnatare „condamnă războiul lui Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei”.

Suntem alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei. Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura că acest război este un eșec strategic pentru Putin”, se mai arată în declarația comună.

Decizia aliaților occidentali de sâmbătă de a bloca accesul unei părți a băncilor rusești din sistemul de plăți SWIFT va provoca o lovitură economică extrem de dură, care va afecta și firmele din Rusia ca și întreaga economie. Iar aliații pot merge și mai departe cu măsurile, scrie Reuters într-o analiză. SWIFT este un sistem de mesagerie securizat pentru a asigura plăți transfrontaliere rapide, fiind principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional. Băncilor rusești cărora li s-a refuzat accesul la SWIFT le va fi mai greu să comunice cu colegii la nivel internațional, chiar și în țări prietene precum China, încetinind astfel comerțul internațional și facând tranzacțiile mai costisitoare. Dar aliații, care au promis și impunerea de restricții băncii centrale a Rusiei pentru a-și limita capacitatea de a susține rubla, nu au nominalizat toate băncile care sunt vizate. Acest lucru este crucial pentru a măsura impactul măsurii, spun experții în domeniul bancar.

Diavolul stă în detalii”, a spus Edward Fishman, expert în sancțiuni economice la Centrul Eurasia al think tank-ului Atlantic Council. „Să vedem ce bănci vor fi selectate”.

Dacă lista acoperă cele mai mari bănci rusești, precum Sberbank SBER.MM, VTB VTBR.MM și Gazprombank, ar fi „o decizie absolut uriașă”, a scris el pe Twitter. Sberbank și VTB au spus anterior că sunt pregătite pentru orice evoluție. Decizia de a scoate unele bănci din mecanismul SWIFT, dchiar dacă nu pe toate, ar putea încuraja „mutarea” companiilor si entităților ruse la serviciile unor bănci nesancționate, în încercarea de a putea accesa sistemul financiar global, a spus un expert.

Este ca și când ai înfige un pumnal în inima băncilor rusești”, a spus Kim Manchester, a cărei firmă oferă consultanță în domeniul informațiilor financiare. Ea a mai spus că administrația Biden a fost selectivă în ceea ce privește sancțiunile, lăsând spațiu pentru a le înăspri și mai mult prin blocarea și mai multor bănci, ultimul pas fiind o interdicție generalizată.

Impactul va fi probabil devastator pentru economia și piețele rusești. Sancțiunile ar putea lovi puternic rubla începând de luni, odată cu deschiderea piețelor, a declarat Sergey Aleksashenko, fost vicepreședinte al băncii centrale ruse, care locuiește acum în Statele Unite. Asta ar duce la dispariția multor importuri de către Rusia, a mai spus el.

Asta înseamnă îngroparea unei părți semnificative a economiei”, a adăugat Aleksașenko. „Jumătate din piața de consum va dispărea. Pentru că acele bunuri vor dispărea dacă nu se pot face plăți pentru ele”.

Impactul ar putea fi atenuat dacă băncii centrale a Rusiei i s-ar acorda timp să transfere active în altă parte, spune un alt fost bancher rus de rang înalt, sub rezerva anonimatului.

Dacă băncile sunt doar cele deja sancționate, nu va fi mare lucru. Dar dacă sunt primele 30 de bănci rusești, atunci asta înseamnă cu totul altceva!”, a spus el. „Toată lumea este foarte bucuroasă, dar în realitate este o declarație politică”.

Sancțiunile anunțate anterior de SUA împotriva unui număr mic de bănci rusești, inclusiv Sberbank și VTB, au vizat în mod direct majoritatea tranzacțiilor valutare. Acestea sunt în valoare de aproximativ 46 de miliarde de dolari pe zi. Ca alternativă la SWIFT, Rusia și-a înființat propria rețea, System for Transfer of Financial Messages (SPFS). A trimis aproximativ 2 milioane de mesaje în 2020, sau aproximativ o cincime din traficul intern rusesc, spune banca centrală, care își propune să crească această cotă la 30% în 2023. Dar SPFS, care limitează dimensiunea mesajelor și operează numai în zilele lucrătoare, găsește foarte greu parteneri străini pe care să-i adauge în mecanismul propriu de plăți.

Decizia de a bloca băncile rusești de la SWIFT a fost greu de luat.În ultimele zile, chiar dacă Ucraina a îndemnat națiunile occidentale să scoată Rusia din sistemul de plăți și o astfel de decizie a fost susținută de țări precum Marea Britanie, altele, cum ar fi Germania, s-au îngrijorat de posibilul impact asupra economiilor și companiilor lor. Interdicția SWIFT este o „armă nucleară financiară”, a declarat vineri ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire. „Când ai o armă nucleară în mâini, te gândești bine înainte de a o folosi”, le-a spus el reporterilor.

Rezervele în a utiliza această armă s-au topit pe măsură ce forțele ruse au lansat un atac asupra Kievului iari speranța unei rezoluții diplomatice s-a stins. Sâmbătă , Germania, care are cele mai mari fluxuri comerciale ale UE cu Rusia, și-a reconsiderat poziția și a sugerat că va căuta o modalitate de a îndepărta Rusia din SWIFT încercând în același timp să limiteze daunele colaterale. Manchester, consultantul financiar citat mai sus, e de părere că interdicția va forța băncile rusești să devină mai creative în accesarea sistemului financiar. Multinaționalele cu operațiuni mari de trezorerie și băncile care vor rămâne conectate la SWIFT vor deveni noile centre ale tranzacțiilor financiare din Rusia.

Germania anunță, cu jumătate de gură, că e pregătită să elimine Rusia din SWIFT

Germania se declară sâmbătă pregătită să accepte o „restricţionare ţintită” a accesulu Rusiei la platforma interbancară SWIFT, ca represalii faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar vrea o „limitare a pagubelor colaterale” alte unei astfel de măsuri, relatează AFP.

„Lucrăm la modul în care să se limiteze pagube colaterale ale unei deconectări de la SWIFT”, anunţă într-un comunicat miniştri germani de Externe Annalena Barbock şi al Economiei Robert Habeck.

Avem nevoie de restricţii ţintite şi funcţionale”, subliniază cei doi miniştri.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Federal german, Steffen Hebestreit, a susţinut vineri, 25 februarie, că procesul de excludere a Rusiei din sistemul global de plăţi interbancare SWIFT este unul sinuos, dificil de realizat din punct de vedere tehnic, cu un impact puternic asupra tranzacţiilor pentru Germania şi companiile germane din Rusia.  „Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte puternice şi asupra transferurilor de plăţi în Germania, precum şi pentru firmele germane, în tranzacţiile cu Rusia”, a precizat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei.

Sistemul SWIFT este o reţea globală utilizată de aproape toate instituţiile financiare din întreaga lume pentru a transfera sume de bani între ele, constituind o piatră de temelie a sistemului internaţional de plăţi.

Viktor Orban, despre excluderea Rusiei din SWIFT: „Ungaria a arătat clar că vom sprijini toate sancțiunile”

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ungaria va sprijini sancțiunile UE aplicate Rusiei și că nu va bloca niciuna din ele, inclusiv excluderea Rusiei din sistemul internațional bancar SWIFT. Și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, cere scoaterea Rusiei din SWIFT.

Ungaria a arătat clar că vom sprijini toate sancțiunile, deci nu vom bloca niciuna, așa că noi vom accepta și sprijini ceea ce vor conveni prim-miniștrii Uniunii Europene”, a declarat sâmbătă Viktor Orban, potrivit The Guardian, care citează Reuters.

Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, Orban a spus că este de acord ca Rusia să fie blocată în sistemul bancar internațional SWIFT. Premierul ungar era considrat până acum cel mai apropiat lider din blocul comunitar de președintele rus Vladimir Putin. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat înaintea unei întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz că ar trebui luate în considerare toate sancțiunile.

Am venit la Berlin să trezesc conștiința Germaniei, astfel încât să decidă sancțiuni cu adevărat dure, care să influențeze deciziile Kremlinuliui. Trebui să închidem Nord Stream 1 și 2, să nu ne mai bazăm pe materiile prime, să excludem instituțiile financiare rusești de pe piețele de capital, să confiscăm bunurile oligarhilor, să scoatem Rusia din sistemul SWIFT… toate opțiunile trebuie să fie pe masă”, a declarat Mateusz Morawiecki.

Italia, Franța, Cipru și-au exprimat acordul pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, au anunțat autoritățile de la Kiev, care au purtat discuții cu țările europene. Acordul Ciprului era considerat important, deoarece Ciprul este o destinație majoră a investițiilor rusești. Germania încă se împotrivește excluderii Rusiei, motivând că „ar avea efecte masive asupra transferurilor de plăţi în Germania”.

Și premierul britanic Boris Johnson a cerut scoeterea Rusiei din sistemul SWIFT.

Cerem încetarea implicării Rusiei în sistmul SWIFT”, notat Johnosn într-un mesaj pe Twitter, în care enumeră măsurile luate de Marea Britanie în sprijinul Ucrainei.

Ucraina, anunț vital: A început pregătirile pentru eliminarea Rusiei din SWIFT

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, anunță într-un mesaj pe Twitter că au început pregătirile tehnice pentru deconectarea Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT. Scoaterea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibilă pentru instituțiile financiare din Rusia să trimită bani în sau în afara țării. Acest lucru ar avea un impact serios asupra companiilor ruse cu clienți străini și ar putea afecta în mod real economia țării.

La mijlocul săptămânii națiunile UE erau împărțite dacă să facă sau nu acest pas, media internațională raportând că Germania, Italia, Ungaria și Cipru, care au legături economice mai puternice cu Rusia, nu doreau ca SWIFT să fie inclus în pachetul de sancțiuni pentru Rusia. Sâmbătă, Ungaria s-a declarat de acord cu măsura, de unde începerea pregătirilor tehnice pentru eliminare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *