UE se „rățoiește” la Rusia: „Suntem PREGĂTIȚI!” Președintele Ucrainei l-a CERTAT pe… Biden

Uniunea Europeană (UE) „este pregătită” să răspundă unei intervenţii a Rusiei în Ucraina prin sancţiuni economice şi fianciare „masive”, dă asigurări joi preşedintele Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Sperăm să nu aibă loc un atac. Dar dacă va avea suntem pregătiţi”, a declarat Ursula von der Leyen într-o intervenţie la Forumul Economic Mondial (WEF) virtual de la Davos, în Elveţia.

Comisia a fost însărcinată de către statele membre UE să lucreze la diverse sancţiuni economice şi financiare vizând Rusia, iar aceste opţiuni urmează să fie discutate în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe, care urmează să fie prezidată luni, la Bruxelles, de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Eventuale sancţiuni este necesar să fie aprobate în unanimitate de către statele membre UE. Uniunea vrea să acţioneze în strânsă coordonare cu Statele Unite şi alţi aliaţi şi membri ai NATO. Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken urmează să participe prin videoconferinţă la reuniunea omologilor săi europeni.

Noi nu vom accepta tentativele Rusiei de a împărţi Europa în sfere de influenţă”, a subliniat Ursula von der Leyen. „Pentru noi, principiile fundamentale de la baza securităţii europene rămân valabile în Actul Final de la Helsinki şi în Charta de la Paris, ambele semnate de Rusia”, a subliniat ea. „Noi ne reafirmăm solidaritatea cu Ucraina şi cu partenerii noştri europeni care sunt ameninţaţi de Rusia. Bineînţeles, vom continua să apărăm principiul fundamental potrivit căruia Ucraina este liberă să decidă în caltate de stat suveran”, a declarat ea. „Pentru a fi clară, noi vrem un dialog (cu Rusia). Vrem ca conflictele să fie soluţionate în organe prevăzute în acest scop. Dar dacă situaţia se deteriorează, dacă există noi atacuri împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, atunci vom răspunde prin sancţiuni economice şi financiare masive”, a avertizat ea. „Uniunea Europeană este de departe primul partener comercial al Rusiei şi departe primul său investitor. Această relaţie comercială este importantă pentru noi. Însă ea este cu mult mai importantă pentru Rusia”, a subliniat Ursula von der Leyen. „Rusia şi Europa împărtăşesc o geografie, o cultură, o istorie. Noi vrem, de asemenea, un viitor comun”, a conchis preşedintele Comisiei Europene.

Blinken, în vizită la Berlin: Dacă rușii atacă Ucraina vor avea parte de un răspuns rapid, sever și unit din partea Occidentului

Într-o conferință de presă organizată la Berlin alături de ministrul german de externe, secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că suveranitatea Ucrainei este un principiu global inviolabil, care trebuie protejat. Șeful diplomației americane a încercat în același timp să se adreseze direct poporului rus, spunând că SUA nu încearcă să pună în pericol securitatea pe care o merită poporul rus.

Mă voi asigura că vorbim pe o singură voce și acționăm împreună atunci când vine vorba de Rusia”, a spus Antony Blinken, citat de Deutsche Welle.

Blinken a precizat că au avut loc sute de întâlniri în lumina crizei de la granița Ucrainei pentru a se asigura că aliații NATO vor avea o poziție comună în raport cu eventuala incursiune armată a trupelor ruse. 

Unitatea ne dă putere, putere pe care Rusia nu o poate egala”, a precizat secretarul de stat al SUA, subliniind că Rusia încearcă din imprudență să sublinieze această „unitate a Occidentului”.

Declarațiile lui Blinken la Berlin au părut a fi un efort de a clarifica orice confuzie cu privire la poziția SUA și a aliaților săi din NATO, după ce președintele american Joe Biden a fost aspru criticat pentru că a spus că o „incursiune minoră” a Rusiei ar provoca un răspuns mai mic.

Intenționăm să detensionăm situația pe cale diplomatică, dar dacă forțele militare ruse trec peste granița cu Ucraina și comit noi acte de agresiune împotriva Ucrainei, aceastea vor fi întâmpinate cu un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri”, a declarat Blinken reporterilor.

Pe lângă acțiunile militare, Moscova are încă „multe instrumente în mânecă”, a mai precizat Blinken. „Dar, indiferent de calea pe care o va alege Rusia, va găsi Statele Unite și aliații săi uniți”, a subliniat șeful diplomației ruse. 

Ministrul federal de externe Annalena Baerbock și secretarul de stat american Antony Blinken și-au promis sprijinul reciproc în ceea ce privește evoluțiile conflictului cu Rusia. Lucrăm foarte strâns împreună, a spus Baerbock, cerând Rusiei să nu lase conflictul cu Ucraina să escaladeze în continuare, conform publicației Der Spiegel. Totodată, Annalena Baerbock a punctat că Germania va asigura pacea europeană. „Acest lucru se aplică și în cazul în care aceste măsuri ar avea consecințe economice pentru noi”, a ținut să precizeze oficialul german.

blinken baerbock

Annalena Baerbock și Antony Blinken s-au întâlnit la Berlin cu ministrul de Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, și cu ministrul adjunct de externe al Marii Britanii, James Cleverly, pentru a discuta despre criza din Ucraina. Din cauza desfășurării masive de trupe rusești în regiunea de graniță către țara vecină, Occidentul se teme că Rusia pregătește o invazie. Moscova respinge acuzațiile și cere garanții de securitate din partea NATO, inclusiv că Alianța va renunța la extinderea spre Est. NATO a respins aceste cerințe. Antony Blinken urmează să se întâlnescă vineri la Geneva cu omologul rus, Serghei Lavrov, pentru mai multe discuții privind detensionarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Rusia va înfrunta rachete Javelin și Stinger în eventualitatea unui conflict

Departamentul de Stat al Statelor Unite a autorizat Lituania, Letonia şi Estonia să trimită în Ucraina rachete şi alte arme produse în SUA, au declarat pentru Reuters trei surse informate, într-un context în care preşedintele american Joe Biden a sugerat că Rusia ar putea lansa o agresiune asupra Ucrainei. În baza reglementărilor privind controlul exporturilor, ţările trebuie să obţină aprobarea Departamentului de Stat înainte de orice transfer de arme primite de la SUA unor terţe părţi. Aceste acorduri de transfer îi vor permite Estoniei să trimită rachete antitanc Javelin în Ucraina, iar Lituania va putea transfera Ucrainei rachete Stinger, a explicat una dintre surse.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat că guvernul SUA a aprobat astfel de transferuri ce le permit Estoniei, Letoniei, Lituaniei şi Marii Britanii să furnizeze Ucrainei echipamente produse în SUA şi aflate în dotarea lor, dar nu a dat detalii privind armele respective.

Statele Unite şi aliaţii şi partenerii lor sunt ferm hotărâţi să trimită asistenţă de securitate Ucrainei. Ne aflăm în strânsă legătură cu partenerii noştri ucraineni şi cu aliaţii noştri din NATO şi utilizăm în mod creativ toate instrumentele de cooperare de securitate disponibile pentru a ajuta Ucraina să-şi întărească apărarea în faţa agresiunii ruse crescânde„, a spus purtătorul de cuvânt.

Informaţiile privind aprobarea transferurilor de arme au apărut miercuri seara, după ce Biden a declarat la o conferinţă de presă că Rusia va plăti scump dacă invadează Ucraina. Oficialii ruşi au dezminţit în mod repetat că se intenţionează o invazie în Ucraina, însă Kremlinul a mobilizat circa 100.000 de trupe în apropiere de graniţele acesteia, manevră despre care Occidentul afirmă că reprezintă pregătiri pentru un război menit să împiedice Ucraina să adere la NATO. Această situaţie a stârnit serioase preocupări în Lituania, Letonia şi Estonia, precum şi în rândul altor aliaţi din NATO, dar şi în rândul legislatorilor americani. Un grup bipartizan de senatori americani au promis solidaritate şi arme, în cursul unei vizite efectuate săptămâna aceasta la Kiev, aminteşte Reuters. Departamentul de Stat al SUA nu a comentat deocamdată aprobarea transferurilor de arme.

Una dintre sursele citate de Reuters a menţionat că aceste autorizări reflectă o percepţie de urgenţă legat de această criză, după ce iniţial Departamentul de Stat a părut să tergiverseze lucrurile. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a mai precizat că în decembrie administraţia Biden a aprobat asistenţă de securitate defensivă suplimentară în valoare de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, împreună cu echipamente letale şi neletale în valoare de 60 de miliarde de dolari din stocurile militare ale SUA.

După cum i-a spus preşedintele Biden preşedintelui Putin, dacă Rusia va mai invada Ucraina, vom livra materiale defensive suplimentare ucrainenilor. Suntem angajaţi faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi vom continua să-i furnizăm susţinerea necesară”, a conchis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Ministrul de Externe de la Kiev i-a arătat secretarului de stat american o hartă în care Ucraina a anexat două regiuni ruseşti

La o întâlnire cu secretarul de stat al SUA Anthony Blinken, miercuri, ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba i-a arătat acestuia o hartă a țării sale care sunt atașate două regiuni rusești. Teritoriile în cauză sunt Krasnodar și Taganrog (regiunea Rostov), din Rusia actuală, după cum transmite agenția ucraineană UNAIN.

Anthony Blinken și Dmitri Kuleba s-au întâlnit pe 19 ianuarie, iar oficialul american și-a împărtășit impresiile întrevederii pe Twitter, însoțindu-şi postarea cu fotografii. „Rămânem angajați principiilor diplomației, dar, în același timp, suntem pregătiți, împreună cu aliații și partenerii, să provocăm daune grave Rusiei în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei”, a scris secretarul de stat al SUA. Potrivit UNAIN, una dintre fotografiile atașate postării arată o hartă a Ucrainei „cu granițe istorice și etnografice”. Acesta includea Teritoriul Krasnodar, Taganrog.

În vara lui 2021, în cadrul Euro 2020, Ucraina a prezentat pe tricourile echipei naționale harta ţării cu conturul hărții Crimeei. Șeful Asociației Ucrainene de Fotbal, Andrei Pavelko, a spus că peninsula, ca parte a Ucrainei, este un talisman și un simbol important pentru fiecare rezident al țării. Rusia a protestat vehement şi, ulterior, UEFA a cerut o modificare a tricoului ucrainean, înaintea startului competiţiei, considerând situaţia ca fiind una politică.

Biden: Orice intrare a trupelor ruse în Ucraina ar fi considerată o invazie. Rusia va plăti foarte scump

Joe Biden a dat asigurări joi că orice intrare a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei ar fi considerată o „invazie”, după ce a provocat indignarea Kievului evocând miercuri posibilitatea unei „incursiuni minore” a Rusiei în Ucraina. „Dacă Putin face această alegere, Rusia o va plăti foarte scump”, a avertizat președintele american. Afirmând că a fost „foarte clar” cu preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele american a declarat: „Dacă un grup de unităţi ruse, indiferent care ar fi el, traversează frontiera Ucrainei, este o invazie”.

Asta ar duce la un răspuns economic sever şi coordonat despre care am discutat în detaliu cu aliaţii noştri”, a adăugat el, adresându-se presei după o reuniune consacrată proiectelor de infrastructuri. „Nu trebuie să existe nicio îndoială: dacă Putin face această alegere, Rusia o va plăti foarte scump”, a subliniat preşedintele democrat, potrivit AFP.

Nu este singurul scenariu pentru care trebuie să ne pregătim. Rusia are o lungă experienţă de măsuri de agresiune care nu reprezintă o acţiune militară deschisă”, a precizat el, evocând posibile „acţiuni derulate de soldaţi ruşi care nu poartă uniforma rusă” sau „atacuri cibernetice”. „Trebuie să fim pregătiţi să răspundem şi acestui lucru de o manieră unită şi determinată”, a mai spus el.

Joe Biden a provocat o controversă miercuri evocând posibilitatea unei „incursiuni minore” a Rusiei în Ucraina. „Vrem să le reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore şi ţări mici”, a replicat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a luat apărarea joi preşedintelui american, afirmând că acel comentariu privind „o incursiune minoră” nu reprezintă o undă verde pentru o potenţială invazie rusă a Ucrainei. „Nu, deloc”, a răspuns Stoltenberg, la CNN, unei întrebări în acest sens, relatează Reuters. Stoltenberg a mai declarat la CNN că aliaţii îşi intensifică sprijinul pentru Ucraina, analizând posibile sancţiuni legate de Rusia şi „luând în considerare o creştere a desfăşurărilor de trupe NATO în partea de est a Alianţei.” El a adăugat că Rusia a fost invitată la o serie de întâlniri pentru identificarea unei soluţii politice.

Rusia a prezentat SUA şi NATO o listă de cereri în domeniul securităţii în privinţa cărora nu s-au înregistrat progrese la convorbirile de săptămâna trecută. Oficialii ruşi neagă că Rusia ar avea intenţia de a invada Ucraina, dar Kremlinul a comasat aproape 130.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei.

Zelenski îi atrage atenţia şefului Casei Albe, după o gafă legată de invazia Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis joi că nu există „incursiuni minore”, în replică la o afirmaţie controversată a omologului său american, Joe Biden.

Vrem să le reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore şi ţări mici. La fel cum nu există victime minore şi suferinţă mică în urma pierderii unor fiinţe dragi”, a postat Zelenski, pe Twitter. „Spun acest lucru în calitate de preşedinte al unei mari puteri”, a adăugat el.

Miercuri, preşedintele american a produs confuzie evocând posibilitatea unei „incursiuni minore” a Rusiei în Ucraina, părând să lase să se înţeleagă că acest lucru ar putea antrena un răspuns mai modest al aliaţilor din cadrul NATO. Casa Albă a clarificat apoi aceste afirmaţii, promiţând „un răspuns rapid, sever şi unit” al SUA şi aliaţilor lor în caz de trecere a frontierei Ucrainei de către forţele militare ruse.

Securitatea continentului european este imposibilă fără o restabilire a integrităţii teritoriale a Ucrainei, avertizează joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară se teme de o invazie a Rusiei, relatează AFP.

Securitatea globală a Europei este imposibilă fără o restaurare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, subliniază într-o înregistrare video Volodimir Zelenski, în contextul în care Rusia a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina. Peniinsula ucraineană Crimeea a fost anexată de către Rusia în 2014, iar fosta regiune industrială Donbas (est) este din acelaşi an devastată de un război cu separatişti proruşi, susţinuţi militar şi financiar de Kremlin, în pofida dezminţirilor Moscovei.

Volodimir Zelenski declară că speră la o „dezescaladare”, în timp ce negocieri intense între Occident şi Moscova continuă, într-o încercare de dezamorsare a crizei în centrul căreia se află Ucraina, însă fără vreun rezultat tangibil pentru moment. „Sper ca eforturile noastre comune, negocierile noastre cu Federaţia rusă, să conducă la o dezescaladare la frontiera Ucrainei şi la garanţii ale Rusiei de pace în Donbas”, a subliniat el.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *