UE lansează procedura de infringement împotriva Marii Britanii pentru ÎNCĂLCAREA acordului de retragere Brexit

Comisia Europeană a anunţat, luni, că a lansat două proceduri pentru încălcarea acordului de Brexit de către Regatul Unit, după anunţarea de către Londra a unei amânări unilaterale a anumitor controale vamale în Irlanda de Nord, relatează AFP. Guvernul britanic a anunţat pe 3 martie o amânare cu şase luni, până pe 1 octombrie, a unora dintre controalele controversate la sosirea mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Comisia, care deja a protestat oficial, a anunţat că a trimis Londrei „o scrisoare de punere în întârziere„, pentru că a încălcat protocolul pentru insula Irlanda, inclus în tratatul de retragere semnat la sfârşitul lui 2019, potrivit unui comunicat. Acest protocol este menit să protejeze piaţa unică europeană evitând în acelaşi timp revenirea la o frontieră şi la controale vamale pe insulă, împărţită între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, membră a UE. Trimiterea acestei scrisori reprezintă prima etapă a unei „proceduri de infringement„, care se poate încheia, la finalul unui lung proces, în faţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE), ce poate impune amenzi sau constrângeri.

De cealaltă parte, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, i-a adresat o „scrisoare politică” lui David Frost, însărcinat cu relaţiile cu Bruxellesul în cadrul guvernului britanic, prin care face apel la Regatul Unit să revină asupra acestui anunţ. Această scrisoare denunţă nerespectarea obligaţiei de bună credinţă prevăzută de tratatul de retragere. Maros Sefcovic face apel la Londra să angajeze consultări bilaterale cu Bruxellesul „cu obiectivul de a găsi o soluţie acceptată reciproc până la sfârşitul lunii”.

UE şi Regatul Unit au convenit asupra protocolului (privitor la Irlanda de Nord) împreună. Suntem obligaţi să-l aplicăm împreună. Deciziile unilaterale şi încălcările dreptului internaţional de către Regatul Unit sunt chiar împotriva obiectivului (protocolului) şi subminează încrederea între noi”, a mai declarat Sefcovic, citat în comunicatul Comisiei Europene.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *