UE impune SANCȚIUNI împotriva Chinei pentru abuzurile asupra minorității uigure. Beijing: „Îndemnăm Europa să redreseze greșeala”

Uniunea Europeană sancţionează China pentru abuzuri asupra drepturilor omului în cazul minorităţii musulmane uigure din provincia Xinjiang, a declarat luni pentru DPA şi Reuters o sursă europeană, după un acord al miniştrilor de externe din blocul comunitar. Ultima dată când UE a impus măsuri punitive împotriva Beijingului pentru încălcări ale drepturilor omului a fost după masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989. Atunci, UE a introdus un embargou asupra armelor. Numele ţintelor vizate de măsuri precum îngheţarea activelor sau interdicţia de călătorie în UE urmează să fie făcute publice în cursul zilei de luni, ultimul pas în implementarea sancţiunilor. Potrivit sursei citate, pe lista neagră se află patru oficiali şi o companie din China.

În ultimii ani, sute de etnici uiguri, kazahi şi hui au depus mărturie despre cum au fost ţinuţi în lagăre de prizonieri ca parte a ceea ce observatorii spun că este o campanie a guvernului chinez de asimilare cu forţa a minorităţilor etnice. Guvernul chinez spune că aceste lagăre, unde se estimează că au fost închise peste un milion de persoane începând din 2017, sunt „centre de educaţie vocaţională” pentru eradicarea extremismului şi terorismului.

Administraţia de la Beijing a anunţat, luni, sancţiuni împotriva unor oficiali şi entităţi din Uniunea Europeană ca reacţie la măsuri adoptate de Consiliul UE din cauza abuzurilor comise în regiunea chineză Xinjiang. Administraţia Chinei a decis sancţionarea a zece oficiali şi a patru entităţi din Uniunea Europeană, conform Ministerului de Externe de la Beijing, citat de postul CGTN.

Persoanele vizate şi familiile lor au interdicţii de intrare în China continentală, în Hong Kong şi în Macao. Aceste persoane, companiile şi instituţiile asociate au restricţii în efectuarea de afaceri în China. (…) Partea chineză îndeamnă UE să reflecteze asupra severităţii greşelii făcute şi să o redreseze. UE trebuie să înceteze să le ţină prelegeri altora în domeniul drepturilor omului şi să oprească ingerinţele în afacerile interne ale altora. Trebuie să înceteze practica ipocrită a standardelor duble şi să nu meargă înainte în direcţia greşită. În caz contrar, China, în mod determinat, va avea reacţii suplimentare„, anunţă Ministerul chinez de Externe. Administraţia Chinei avertizase Uniunea Europeană că va riposta dacă vor fi impuse noi sancţiuni, recomandând Bruxellesului să evite o „confruntare”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.