UE: „Dacă NATO ar intra în Ucraina, ar însemna al Treilea Război Mondial”

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a acuzat joi Rusia că „bombardează sistematic oraşele ucrainene” şi a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin va trebui să dea socoteală pentru aceste fapte. Borrell spune că NATO nu va intra în acest război pentru că se doreşte evitarea unei extinderi a conflictului.

Ruşii bombardează sistematic oraşele ucrainene”, lucru pe care armata rusă „ştie să-l facă bine”, aşa cum a demonstrat-o la Alep, în Siria, sau la Groznîi, în Cecenia, a denunţat Borrell într-un interviu acordat postului France Info. Întrebat dacă este de părere că Moscova are într-adevăr intenţia de a ataca civili şi, prin urmare, dacă se poate considera că comite o crimă de război, Borrell a răspuns că ruşii „bombardează sistematic oraşele (…) acolo unde trăiesc civili. (…) Nu caută obiective militare”, pentru că nu sunt în stare să învingă rezistenţa trupelor ucrainene.

Totodată, într-un interviu acordat miercuri seară la emisiunea „El Objetivo”, difuzată de postul de televiziune spaniol La Sexta, Borrell a apreciat că autorităţile de la Beijing ar putea juca „un rol important” în încheierea războiului din Ucraina, dat fiind că „nimeni nu are aşa o influenţă asupra Rusiei” precum China.

Borrell a insistat că o soluţie „nu pare a se prefigura la orizont” în aceste momente, dar că întâlnirea din Turcia dintre miniştrii de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, şi rus, Serghei Lavrov, „reprezintă un prim pas”.

Trebuie găsite ţări care nu sunt implicate în conflict. Dacă China ar vrea, ar putea juca un rol important în soluţionarea acestui conflict”, a insistat Borrell.

Şeful diplomaţiei europene a dat asigurări că în niciun moment NATO nu va intra în acest război pentru că se doreşte evitarea unei extinderi a conflictului, deoarece, dacă Alianţa nord-atlantică ar participa, ar însemna că începe „al treilea război mondial, un război nuclear”. În acest sens, Borrell a calificat drept „extrem de iresponsabile” ameninţările cu apăsarea „butoanelor nucleare” şi a dat asigurări că Europa nu va intra în acest joc.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.