UE anunță verificări puternice în cazul țărilor care implementează proiecte cu bani europeni și vor să… fraudeze

Uniunea Europeană va monitoriza atent, prin noul mecanism privind statul de drept, modul în care statele membre vor utiliza fondurile comunitare, pentru evitarea cazurilor de corupţie, care ar afecta încrederea în Blocul comunitar, afirmă Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Râul de bani” generat de bugetul multianual european şi de Planul UE de relansare economică, cu o valoare totală de peste 1.800 miliarde de euro, evidenţiază necesitatea aplicării unor garanţii suplimentare, afirmă Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times.

Uniunea Europeană are „numeroase lucruri de făcut” pentru a-şi convinge cetăţenii că „facem ceea ce trebuie cu banii lor. Când sunt distribuiţi mai mulţi bani, sunt necesare garanţii suplimentare, pentru ca oamenii să aibă încredere că fondurile sunt protejate. Dacă nu există această încredere, voinţa cetăţenilor de a contribui la bugetul european va scădea„, explică Věra Jourová.

La rândul ei, Comisia Europeană va fi vizată de o „supraveghere incredibil de severă” a statelor membre UE, Parlamentului European şi cetăţenilor asupra modului în care utilizează noile atribuţii în materie de stat de drept, notează Věra Jourová, subliniind că noile prerogative nu vor fi folosite într-o manieră „activistă”, ci în mod „precis şi transparent„.

Va fi un test de rezistenţă şi pentru noi, dar sunt sigură că putem face acest lucru„, a subliniat vicepreşedintele CE pentru Valori şi Transparenţă.

Comisia Europeană intenţionează să înceapă monitorizarea prin intermediul mecanismului privind normele statului de drept imediat ce vor intra în vigoare noile reglementări, în noul an.

Există exigenţe majore în materie de responsabilitate din partea instituţiilor UE. Iar una dintre prinicipalele exigenţe în materie de responsabilitate este: «Vă dăm bani, dar trebuie să daţi asigurări că fondurile nu vor fi folosite pentru lucruri greşite, că nu vor ajunge la cine nu trebuie, la sisteme greşite, mă refer la sisteme politice»„, a atras atenţia Věra Jourová.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.